2013-07-30 01:00:24
Φωτογραφία για Ηρθε η ώρα για τα έξυπνα ρολόγια!
Πόση «νοημοσύνη» χωράει στη ζωή μας; Πρώτα μάθαμε τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Επειτα γνωρίσαμε τις έξυπνες τηλεοράσεις. Τώρα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν βαλθεί να μας πείσουν ότι το επόμενο απόλυτο γκάτζετ θα είναι τα έξυπνα ρολόγια, στα οποία ήδη επενδύουν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Την αρχή έκανε η Apple, η οποία υπέβαλε πρόσφατα αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος iWatch - αυτή, κατά τα φαινόμενα, θα είναι η ονομασία του έξυπνου ρολογιού χειρός που ετοιμάζεται να λανσάρει μέσα στο 2014. Στην ουσία, πρόκειται για έναν μίνι υπολογιστή που φοριέται στον καρπό και αποτελεί το τελευταίο εφεύρημα της γενιάς των wearable computers (συσκευές που φοριούνται στο ανθρώπινο σώμα, όπως τα ψηφιακά γυαλιά της Google τα οποία θα κυκλοφορήσουν τον επόμενο χρόνο).

Η εταιρεία ερευνών Juniper εκτιμά ότι οι συσκευές αυτού του είδους θα αποφέρουν έσοδα 800 εκατ. δολαρίων το τρέχον έτος και 1,5 δισ. το 2014. Ηδη, η Google, η Microsoft, η Samsung και η LG - που προφανώς έχουν διαβάσει αυτές τις προβλέψεις - επενδύουν στην κατασκευή των δικών τους έξυπνων ρολογιών.


Η φημολογία για το λανσάρισμα του iWatch φούντωσε πρόσφατα, όταν ο Τιμ Κουκ, διάδοχος του Στιβ Τζομπς στο τιμόνι της Apple, περιέγραψε τα wearable computers ως «βαθύτατα ενδιαφέροντα».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, το έξυπνο ρολόι θα συνδέεται με το Ιντερνετ και θα αλληλεπιδρά με άλλες συσκευές της Apple (iPhone, iPad, iPod κ.λπ.), προσφέροντας έναν εναλλακτικό τρόπο ανάγνωσης και αποστολής γραπτών μηνυμάτων, e-mail κ.λπ.

Εικάζεται ότι το iWatch θα δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να κάνει online αγορές, να κλείσει εισιτήρια για μέσα μεταφοράς ή θεάματα και να αποκτήσει πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η συσκευή θα παρακολουθεί τη φυσική δραστηριότητα και τις διατροφικές συνήθειες του κατόχου.

Η τιμή της μετοχής της Apple, που τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε φτάσει τα 700 δολάρια, σήμερα έχει κατρακυλήσει στα 400 δολάρια εν μέσω ασφυκτικού ανταγωνισμού από τα προϊόντα ανταγωνιστικών εταιρειών, όπως η Samsung και η Google.

Ηδη ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του iPhone έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά τον θάνατο του Στιβ Τζομπς η Apple πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της αν θέλει να παραμείνει ηγέτιδα του τεχνολογικού κλάδου.

Η αίτηση για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος iWatch έγινε στην Ιαπωνία στις 3 Ιουνίου και δημοσιοποιήθηκε στις 27 του ίδιου μήνα. Στην Ευρώπη δεν έχει γίνει ακόμη αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ωστόσο, την ονομασία iWatch έχει ήδη κατοχυρώσει μια ιταλική εταιρεία.

Πυρετός προσλήψεων. Το iWatch θα έχει άρωμα... μόδας. Οπως έγινε γνωστό, η Apple προσέλαβε τον διευθύνοντα σύμβουλο του οίκου Saint Laurent (παλαιότερα γνωστού με την επωνυμία Yves Saint Laurent ή YSL), ο οποίος θα μεταναστεύσει από το Παρίσι στην Καλιφόρνια για να εργαστεί πάνω σε «ειδικά σχέδια» της εταιρείας. Ο 53χρονος Βέλγος Πολ Ντενέβ φημολογείται ότι θα επιβλέψει τον σχεδιασμό του iWatch και άλλων συσκευών της Apple.

Παράλληλα, η εταιρεία επιδιώκει να προσλάβει εξωτερικούς σχεδιαστές και προγραμματιστές για να στελεχώσει το τμήμα παραγωγής του iWatch. Κι αυτό, διότι το προσωπικό έχει βρεθεί αντιμέτωπο με «σοβαρά μηχανικά προβλήματα που δεν έχει τη δυνατότητα να επιλύσει» στην προσπάθειά του να αναπτύξει τη συσκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ηδη η Apple έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μικρών εταιρειών τεχνολογίας, όχι για να αποκτήσει τις συσκευές που πωλούν, αλλά για να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία των στελεχών τους. Επιπλέον, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τους προγραμματιστές που ήδη έχει: πρόσφατα έκανε γενναία αύξηση στον μισθό ενός από τους μηχανικούς της προκειμένου να τον πείσει να μείνει στην εταιρεία. Στον ιστότοπο της Apple έχουν αναρτηθεί περισσότερες από 600 θέσεις εργασίας μόνο για το τμήμα μηχανικών hardware.

Χάι-τεκ περικάρπια

Τα χάι-τεκ περικάρπια είναι της μόδας: η εταιρεία Pebble, η οποία παράγει το ομώνυμο έξυπνο ρολόι που εμφανίζει στην οθόνη του δεδομένα από τηλέφωνα iPhone και Android, έχει δεχθεί περισσότερες από 275.000 παραγγελίες. Αλλα γκάτζετ έχουν τη μορφή έξυπνων βραχιολιών, όπως το FuelBand, το Fitbit και το Jawbone, τα οποία καταγράφουν τις κινήσεις και τη σωματική δραστηριότητα των χρηστών.
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ