2013-07-30 08:13:04
Φωτογραφία για Ιδέες για να παραμείνουν ζωντανά τα φυτά σας
Κλείσατε το μέρος των διακοπών, ετοιμάσατε βαλίτσες, τακτοποιήσατε κάθε εκκρεμότητα… Πως όμως θα φροντιστούν τα φυτά σας όταν θα λείπετε για τρεις εβδομάδες ή ένα μήνα; Με αυτά τα μυστικά τα λουλούδια σας θα παραμείνουν ζωντανά!

Αναζητήστε σύριγγες ποτίσματος: Εφαρμόζουν στα στόμια των μπουκαλιών (π.χ. αναψυκτικών). Γεμίστε το μπουκάλι με νερό, βιδώστε τη σύριγγα στο στόμιο του μπουκαλιού και σφηνώστε το σε νωπό χώμα κάθετα. Κατά μέσο όρο ένα μεγάλο μπουκάλι μπορεί να κρατήσει γύρω στις 10 μέρες, ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις καιρικές συνθήκες.

Αγοράστε ένα αυτόματο ποτιστήρι: Αποτελείται από έναν κώνο κι ένα σωλήνα που καταλήγει στον πυθμένα ενός κοινού δοχείου γεμάτου με νερό. Ο κώνος σφηνώνεται μέσα στο χώμα του φυτού και τροφοδοτεί το φυτό με νερό από το δοχείο που έχετε γεμίσει. Τοποθετώντας μάλιστα το δοχείο του νερού σε ψηλό σημείο, μπορείτε να αυξήσετε την παροχή νερού, ενώ σε χαμηλό σημείο να την μειώσετε
. Παρατηρήστε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος για μια βδομάδα πριν φύγετε και χρησιμοποιήστε δοχείο νερού ανάλογα με τις μέρες που θα λείπετε. Πλεονέκτημα επίσης του συστήματος αυτού είναι, ότι μπορείτε να τροφοδοτείτε και με λίπασμα τα φυτά ταυτόχρονα. Απλά προσθέστε την ενδεδειγμένη ποσότητα υδατοδιαλυτού λιπάσματος στο δοχείο του νερού.

Βάλτε τα στην μπανιέρα: Ποτίστε τα φυτά σας καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό. Θα διατηρηθούν δροσερά για δύο εβδομάδες. Αν απαιτούν υψηλή υγρασία γεμίστε τη μπανιέρα σας με λίγο νερό, περίπου 2-3 εκατοστά ύψος. Τοποθετήστε τα φυτά πάνω από το νερό να πατούν σε κάποια βάση (τελάρο, δοχείο κλπ). Ποτίστε τα καλά, και καλύψτε τα με ένα πλαστικό.

Περάστε τους σακούλα: Ένα φυτό μπορεί να επιζήσει για λίγο καιρό χωρίς πότισμα αν τοποθετηθεί σε καθαρή πλαστική σακούλα. Ανοίξτε μερικές τρύπες στην σακούλα και μετά σφραγίστε την, με σύρμα ή ταινία. Προσέξτε να μην αφήσετε το φυτό εκτεθειμένο στο άμεσο ηλιακό φως.

Τοποθετήστε τα στο υπόγειο: Ένα φυτό στους 16οC έχει λιγότερες απαιτήσεις σε νερό από ένα φυτό στους 27οC. Ένα υπόγειο θα ήταν το δροσερότερο μέρος γι’ αυτά γιατί εκτός από χαμηλότερη θερμοκρασία, έχουν και χαμηλότερο φωτισμό. Τα φυτά που δέχονται περιορισμένο φωτισμό χρειάζονται λιγότερο νερό από αυτά που τα βλέπει ο ήλιος. Γι’ αυτό περιορίστε το φωτισμό και τα φυτά σας θα τα καταφέρουν χωρίς πότισμα για μεγαλύτερο διάστημα.

Δοκιμάστε τους κρυστάλλους νερού: Σε περίπτωση που λείψετε για περισσότερες μέρες από 15 μέρες το καλύτερο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι κάποιοι κρύσταλλοι νερού. Πωλούνται σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων μέχρι και του ενός κιλού ανάλογα με το πόσα φυτά θέλετε να διατηρήσετε ζωντανά. Εφαρμόζονται σε γλάστρες αλλά και σε κήπο με δέντρα ή άλλα φυτά. Οι κρύσταλλοι νερού στο σακουλάκι μοιάζουν με τους κόκκους λευκής ζάχαρης και λειτουργούν σαν δεξαμενές νερού αφού έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους σε νερό και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά μέχρι και σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη καθώς αρκεί να σκάψετε μικρές τρυπούλες σε λίγο βάθος και να ρίξετε ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γλάστρα και όχι μόνο στην επιφάνειά της. Ποτίζετε καλά το φυτό αμέσως μετά την τοποθέτηση των κρυστάλλων και επαναλαμβάνετε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες. Οι κρύσταλλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βάζα με φυτά όπως τα μπαμπού, τα ζουμπούλια, οι κρόκοι και άλλα.

Το μυστικό

Κάντε κάτι πιο απλό: ζητήστε βοήθεια από κάποιον φίλο ή γείτονα να τα ποτίζει τα φυτά σας όσο εσείς θα βρίσκεστε μακριά.
omorfamystika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ