2013-07-30 08:39:03
Φωτογραφία για Ουγκάντα: Κινέζικη εταιρεία εξαγοράσει τα χρέη δεκάδων μελών της Βουλής
Η βουλή της Ουγκάντας διεξάγει διαπραγματεύσεις με μια κινεζική εταιρία η οποία προτίθεται να... εξαγοράσει τα χρέη των βουλευτών στην κεντροαφρικανική αυτή χώρα, αφού αυτοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά κόστη αναχρηματοδότησης των δανείων τα οποία είχαν λάβει και συνδέθηκαν με τους μισθούς τους, όπως παραδέχθηκε σήμερα ένα μέλος του κοινοβουλίου.

Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία επικρίνεται έντονα από δυτικούς διπλωμάτες καθώς και από πολλές μη κυβερνητικής οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι η Ουγκάντα εκχωρεί υπέρμετρη ισχύ στην Κίνα και στις εταιρείες της, που αναλαμβάνουν πολλές κρατικές συμβάσεις για την εκτέλεση έργων υποδομής αλλά και για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Ο Εμάνιουελ Ντόμπο, ένας βουλευτής που είναι μέλος της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας του κοινοβουλίου της Ουγκάντας, είπε ότι ορισμένα από τα μέλη της βουλής αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των υψηλότοκων δανείων που είχαν λάβει από τράπεζες και πιστωτές.


"Συζητάμε με μια κινεζική εταιρεία η οποία έχει πρόσβαση σε φθηνό χρήμα από κινεζικές τράπεζες, ώστε να έλθει, να εξαγοράσει και να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια αυτά", είπε ο Ντόμπο. Ο βουλευτής απέφυγε να κατονομάσει την επιχείρηση.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης μεγάλων έργων υποδομής στην Ουγκάντα. Πολλές μεγάλες κρατικές συμβάσεις για έργα υποδομής έχουν ανατεθεί σε κινεζικές κρατικές εταιρείες, και σχεδόν όλες συμπεριέλαβαν φθηνές κινεζικές πιστώσεις.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν όμως ότι η ανάληψη του χρέους των βουλευτών από μια κινεζική επιχείρηση θα σήμαινε ότι οι βουλευτές θα είναι εφεξής εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να εγκρίνουν τους όρους οποιασδήποτε συμφωνίας με την Κίνα. Δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία.

"Είναι σαφές ότι [η συμφωνία] αυτή θα μετατρέψει σε παρωδία από κάθε άποψη την ανεξαρτησία της Ουγκάντας και δεν υπηρετεί σε τίποτε τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας μακροπρόθεσμα", σχολίασε δυτικός διπλωμάτης στην Καμπάλα.

Κάθε βουλευτής στην Ουγκάντα λαμβάνει αποζημίωση περίπου 20 εκατ. σίλινγκ το μήνα μικτά (σχεδόν 5.800 ευρώ), ένα ποσό σχεδόν πενηνταπλάσιο σε σύγκριση με τον μέσο μισθό στη χώρα, αλλά δεκάδες εξ αυτών δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά, αφού έχουν λάβει δάνεια τα οποία συνδέθηκαν με τους μισθούς τους.

Ο Ντόμπο απέφυγε να αποκαλύψει πόσοι βουλευτές από τους 383 έχουν μεγάλα χρέη, ωστόσο ο Τύπος στη χώρα έχει αποκαλύψει ότι τα περισσότερα μέλη της βουλής είχαν πάρει δάνεια συνδεδεμένα με τους μισθούς τους στην αρχή της 5ετούς θητείας τους.

Ο Ντόμπο επισήμανε ότι τα τοκοχρεολύσια με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι βουλευτές αυξήθηκαν σημαντικά όταν οι τράπεζες αύξησαν απότομα τα επιτόκιά τους, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, το 2011 – μερικούς μήνες αφού εξελέγησαν οι βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 40 μέλη του κοινοβουλίου δεν λαμβάνουν δεκάρα από τον μισθό τους στο τέλος κάθε μήνα, ενώ σε άλλους δεν απομένει παρά ένα εκατ. σίλινγκ από τον μισθό τους.

Στέλεχος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης σχολίασε ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία είναι "παράλογη": "αυτοί είναι ακριβώς οι άνθρωποι που υποτίθεται πως προασπίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας", υπογράμμισε.

Η κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), η βρετανική Tullow Oil και η γαλλική Total διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση της Ουγκάντας τους όρους δημοσίων έργων που αφορούν την κατασκευή ενός διυλιστηρίου κι ενός πετρελαιαγωγού.

Η Κίνα έχει εξάλλου χορηγήσει στην Ουγκάντα πιστώσεις ύψους περίπου 377 εκατ.

ευρώ για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο Νείλο Ποταμό. Και τα δύο έργα έχουν ανατεθεί σε κινεζικές κρατικές εταιρείες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ