2013-07-30 09:09:04
Φωτογραφία για Υγεία: Χαλαρώστε! Κάνει καλό στην υγεία
Είναι μια συμβουλή που δίνουν οι γιόγκι εδώ και χιλιάδες χρόνια: πάρτε μια βαθιά ανάσα και χαλαρώστε. Παρακολουθήστε την ένταση να φεύγει από τους μυς σας, τις ανησυχίες σας να εξαφανίζονται, την υγεία σας να βελτιώνεται. Μια νέα επιστημονική μελέτη αποδεικνύει ότι έχουν απόλυτο δίκιο.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ιντεπέντεντ», αυτό που ανακάλυψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι ότι σε πρόσωπα που ασχολούνται από παλιά με μεθόδους χαλάρωσης, όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός, είναι ενεργά πολύ περισσότερα «γονίδια καταπολέμησης ασθενειών» απ΄ ό,τι σε πρόσωπα που δεν εφαρμόζουν καμιά τεχνική χαλάρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, εντόπισαν γονίδια που προστατεύουν από διαταραχές όπως ο πόνος, η στειρότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Οι αλλαγές, λένε οι ερευνητές, οφείλονται σ΄ αυτό που αποκαλούν «the relaxation effect»- η επίδραση της χαλάρωσης-, ένα φαινόμενο που μπορεί να είναι εξίσου ισχυρό με οποιοδήποτε φάρμακο, αλλά χωρίς τις παρενέργειες.


«Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ζήτησαν από την ομάδα ελέγχου να αρχίσει να εφαρμόζει καθημερινά μεθόδους χαλάρωσης», εξηγεί ο Τζέικ Τόμπι, υπνοθεραπευτής στο Κέντρο Ιατρικής Σώματος-Μυαλού στο Λονδίνο. «Έπειτα από δύο μήνες, το σώμα τους άρχισε να αλλάζει- τα γονίδια που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, “σκοτώνουν” άρρωστα κύτταρα και προστατεύουν το σώμα από τον καρκίνο, άρχισαν να ξαναλειτουργούν».

Ακόμη πιο ενθαρρυντική είναι η διαπίστωση ότι τα οφέλη από την επίδραση της χαλάρωσης αυξάνονται με την τακτική εφαρμογή της.

Ο Τζέικ Τόμπι προειδοποιεί πάντως ότι η βαθιά χαλάρωση δεν είναι αυτό που κάνεις πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι ή όταν κάθεσαι στον καναπέ.

«Αυτό που χρειάζεται κανείς είναι μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης όπου η ένταση απελευθερώνεται από το σώμα σε φυσικό επίπεδο και το μυαλό “κλείνει” εντελώς», λέει. «Μπορείς να την επιτύχεις μόνο αν διδαχθείς μια συγκεκριμένη τεχνική όπως η αυτούπνωση, η καθοδηγούμενη φαντασία ή ο διαλογισμός».
tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ