2013-07-30 10:11:03
Φωτογραφία για Τράπεζα Κύπρου: Ρώσοι μέσω δικηγορικών γραφείων (και του προέδρου Αναστασιάδη) οι βασικοί μέτοχοι
Ρώσοι θα είναι πλέον οι νέοι βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου μετά και το κούρεμα. Την εκπροσώπησή τους ανέλαβαν ήδη δικηγορικά γραφεία και άλλοι πληρεξούσιοι εκπρόσωποι. Όσον αφορά τους παλιούς μετόχους της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή τους κατόχους ομολόγων και αξιογράφων, στη νέα μετοχική δομή συμπυκνώνονται σε ποσοστό κάτω του 1%.

Τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν Ρώσους πελάτες και θα αποτελούν τους νέους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου είναι τα δικηγορικά γραφεία Ανδρέα Νεοκλέους, Χριστόδουλου Βασιλειάδη, Σκορδής και Παπαπέτρου, το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και ελεγκτικά γραφεία.

Επίσης, η αξία των μετοχών των παλιών μικρομετόχων, που φτάνουν περίπου τις 80.000, θα απομειωθεί σε σημαντικό βαθμό με την έκδοση νέων μετοχών.

Μεγαλύτερος μέτοχος αλλά και κύριος ρυθμιστής θα είναι η «κακή» Λαϊκή, καθώς πρόκειται να εκδοθούν μετοχές υπέρ της σε ποσοστό πάνω από 10%
. Σημειώνεται ότι θα εκπροσωπείται από τη διαχειρίστρια της Τράπεζας Άντρη Αντωνιάδου, την οποία διόρισε η Κεντρική Τράπεζα. Το πακέτο των μετοχών της «κακής» Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου, όμως, θα πρέπει να πωληθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης.Το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, λοιπόν, το οποίο θα συγκροτηθεί τον Σεπτέμβριο, φαίνεται πως θα εκπροσωπεί κυρίως συμφέροντα Ρώσων καταθετών, οι οποίοι ανέρχονται στο 6% των πελατών με μεγάλα ποσά στους καταθετικούς λογαριασμούς.Επιπλέον, οι Ρώσοι θα έχουν παρουσία στα ταμεία προνοίας μελών της ΕΤΥΚ και της Cyta και άλλων ταμείων, τα οποία επίσης κουρεύτηκαν. Έπειτα από το κούρεμα, το ποσοστό του Ταμείου Προνοίας των υπαλλήλων της Τράπεζας Κύπρου στο νέο μετοχικό κεφάλαιο αναμένεται γύρω στο 4%, της Cyta στο 1,5%, ενώ από αυτό θα προέλθουν και χιλιάδες νέοι μικρομέτοχοι.Αναμένεται ότι σύντομα η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην τροποποίηση του πρώτου διατάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι μετοχές χωρίζονταν σε τρεις κατηγορίες, ώστε να να υπάρχει μια κατηγορία μετοχών με ίσα δικαιώματα στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου.

Επίσης, έτσι η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με ευρωπαϊκή οδηγία και κανονισμούς, οι οποίοι προνοούν μια κατηγορία μετοχών και ξεκαθαρίζουν τα χαρακτηριστικά των μετοχικών τίτλων που μετρούν στον δείκτη των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1).Η ευρωπαϊκή οδηγία και οι κανονισμοί σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και ΚΕΠΕΥ πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ