2013-07-30 10:30:06
Φωτογραφία για Τι είναι τα λιονταρόψαρα και γιατί προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν επιστήμονες μετά τον εντοπισμό λιονταρόψαρων του Ειρηνικού στα βάθη του Ατλαντικού και της Καραϊβικής. Παρότι ήδη γνώριζαν ότι το ψάρι αυτό είχε εισβάλει στον Ατλαντικό Ωκεανό οι κάμερες ειδικού βαθυσκάφους που έστειλαν σε τρεις θαλάσσιες τοποθεσίες αποκάλυψαν ότι ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μια «κρίση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινη παρέμβαση προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί το οικοσύστημα.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον εντόπισαν τα δηλητηριώδη ψάρια γύρω από ναυάγιο, ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα και σε βάθος 91 μέτρων. Όπως επισημαίνουν, σε παλαιότερες περιπτώσεις οι αρχές είχαν κατορθώσει να ελέγξουν την εξάπλωση των λιονταρόψαρων, αλλά σε πολύ μικρότερα βάθη.

«Περιμέναμε να βρούμε κάποιους πληθυσμούς λιονταρόψαρων σε τέτοιο βάθος, αλλά οι αριθμοί και το μέγεθός τους μας προκάλεσαν έκπληξη», αναφέρει σε ανακοίνωση η Στέφανι Γκριν, μέλος της ομάδας που παρουσιάζει τα ευρήματά της στην επιθεώρηση PLOS One. «Ήταν εξαρχής σαφές ότι πρόκειται για ένα νέο μέτωπο στην κρίση των λιονταρόψαρων και κάτι θα πρέπει να γίνει γι’ αυτό.»


Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λιονταρόψαρα χρειάζονται πολλή τροφή – δηλαδή μικρότερα ψάρια – και για να την εξασφαλίσουν μπορούν εύκολα να μεταναστεύσουν σε ευάλωτους κοραλλιογενείς υφάλους. Επιπλέον, αναπαράγονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τα μικρά ψάρια που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα ψάρια αυτά απελευθερώθηκαν κατά λάθος στον Ατλαντικό τη δεκαετία του 1990 και σύντομα άρχισαν να εξαπλώνονται, ελλείψει φυσικών θηρευτών σε αυτά τα ύδατα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης, στους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής, ούτε οι καρχαρίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λιονταρόψαρα.

Παλαιότερες προσπάθειες περιορισμού του πληθυσμού τους επικεντρώνονταν στην αλίευση και... κατανάλωσή τους, όμως το γεγονός ότι τώρα εντοπίστηκαν σε μεγαλύτερο βάθος σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες στρατηγικές εξολόθρευσής τους.
thestival.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ