2013-07-30 11:19:05
Φωτογραφία για Αύξηση των εμπρησμών από πρόθεση
Οι μισές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι σήμερα αποδίδονται σε εμπρησμό από πρόθεση. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει από τον Μάιο έως σήμερα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το 48% των ατόμων που συνελήφθησαν ως υπαίτιοι πυρκαγιών αντιμετωπίζουν κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση και όχι αμέλεια! Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά τη σύλληψη δύο αλλοδαπών υπηκόων Συρίας, εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση σχετικά με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της 21ης Ιουλίου στην περιοχή Ακρωτήρι Ζωοδόχου Πηγής, στη Σάμο. Και οι δύο κρίθηκαν μάλιστα προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή. Στην έρευνα για την υπόθεση, που κατά πληροφορίες συνδέεται με τη δράση κυκλωμάτων δουλεμπόρων, ενεπλάκη πλην της Πυροσβεστικής και η ΕΛ.ΑΣ.


Συλλήψεις

Σύμφωνα με αναλυτικότερα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από την αρχή της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, τον περασμένο Μάιο, μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής περισσότερα από 100 άτομα. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων προσεγγίζει τους 150! Εξ αυτών, 48%, ήτοι 70 και πλέον άτομα, κατηγορούνται ότι προκάλεσαν πυρκαγιές από πρόθεση. Πέραν της πρόσφατης υπόθεσης με πρωταγωνιστές τους δύο Σύρους υπηκόους, σε φυλάκιση 37 μηνών χωρίς αναστολή καταδικάστηκε την 25η Ιουνίου 21χρονος Πακιστανός ως υπαίτιος πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί λίγες ημέρες πριν στην περιοχή Αγιος Γεώργιος στο Κορωπί. Για την ίδια υπόθεση συνελήφθη και κατηγορήθηκε και ο 44χρονος εργοδότης του αλλοδαπού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια του 2012 είχαν συλληφθεί για εμπρησμό (από αμέλεια και πρόθεση) 140 άτομα, όσα δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2013.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η αύξηση στις συλλήψεις εμπρηστών αποδίδεται στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κλιμάκια της υπηρεσίας έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία σε όλες σχεδόν τις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της «Κ», το ποσοστό «εξιχνίασης» στις λεγόμενες μεγάλες πυρκαγιές αγγίζει φέτος το 50%. Οι περισσότερες από τις συλλήψεις εμπρηστών έχουν γίνει εντός των χρονικών ορίων του αυτόφωρου.

Ως υπαίτιος για τη φωτιά στη Ρόδο, που κατέστρεψε 40.000 στρέμματα δάσους, συνελήφθη την Κυριακή 40χρονος υπαξιωματικός του Στρατού. Από την έρευνα της ΔΑΕΕ προέκυψε πως ο 40χρονος προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή Ιστρος, ενώ έκανε μπάρμπεκιου στο σπίτι του. Ο 40χρονος συνελήφθη στα όρια του αυτόφωρου και οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα. Σε μια παρόμοια υπόθεση είχε συλληφθεί στις 16 Ιουλίου 55χρονη ως υπαίτια για πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τη 15η Ιουλίου στην Ψάθα. Η κατηγορούμενη διαπιστώθηκε ότι έκαιγε ξερά χόρτα στο σπίτι της πριν η φωτιά ξεφύγει και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ