2013-07-30 17:15:07
Φωτογραφία για “Κατάφεραν” να κλείσουν τη μόνη Τράπεζα, που δεν είχε δανειστεί από το Κράτος…
Μία μικρή Τράπεζα (PROBANK, καμία σχέση με την Proton), με 112 καταστήματα και λίγο πάνω από 1000 εργαζόμενους, στον καιρό των μνημονίων, είχε καταφέρει να ξεφύγει από την μέγγενη της Τρόικας. Συνέχιζε ανεξάρτητη-μοναχική πορεία, χωρίς να βαραίνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Ίσως αυτό έφταιγε και έγινε ότι έγινε… Δε χρειάζεται να σταθούμε σε πολλά νούμερα και πίνακες, αν δούμε γενικά την εικόνα, θα καταλάβουμε ότι “κάτι παίχτηκε”,

(ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, θα είχε αναλάβει ήδη να το βρει…).

Πρώτο δεδομένο: ήταν η μοναδική Τράπεζα με περισσότερες ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ  από ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ!

Αυτό ονομάζεται θετική καθαρή θέση.

Από την ανακοίνωση της ΤτΕ • € 3.103 εκατ. στοιχεία Ενεργητικού, εκ των οποίων € 2.597 εκατ. Χορηγήσεις • € 3.203 εκατ. στοιχεία Παθητικού, εκ των οποίων € 3.123 εκατ. Καταθέσεις

Η συντηρητική πολιτική, το μη υπεράριθμο προσωπικό, η μη χορήγηση αφειδώς δανείων και πιστωτικών καρτών τον καιρό της “ευφορίας” και το “έξυπνα” μειωμένο λειτουργικό κόστος, της έδινε την δυνατότητα να μπορεί να ελίσσεται στην αγορά, με έναν ίσως λίγο πιο αργό, αλλά συνάμα πιο σταθερό βηματισμό, ξεπερνώντας σκοπέλους.  


Η ανάγκη για “διάσωση” και ανακεφαλαιοποίηση και πως προέκυψε. Κάποια λάθη της διοίκησης, οδήγησαν αυτό το εγχείρημα στην καταστροφή μετόχων και εργαζομένων. Το μέγα λάθος ήταν η τοποθέτηση μεγάλων κεφαλαίων, σε ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ! Το… “επιτυχημένο” PSI, το κούρεμα των ομολόγων μόνο για Έλληνες, ουσιαστικά διέλυσε την προσπάθεια, δημιουργώντας ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση, περίπου 220 εκ. ευρώ. Αυτό έφερε πανικό και στη συνέχεια, τραγικά λάθη.    

Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν αυτά τα λάθη; Oι μέτοχοι. Ξεκινώντας από τους μετόχους, μεγάλους και μικρούς.

Σημειώνουμε ότι ουδείς δεν κατείχε ποσοστό >5%, μιας και η Τράπεζα στηριζόταν στην πολλυμετοχικότητα. Αυτοί σε ένα απόγευμα, έχασαν όλες τις μετοχές. Εξαϋλώθηκαν.

Όταν αγοράζεις μετοχές ως επενδυτής, οφείλεις να γνωρίζεις το ρίσκο που αναλαμβάνεις. Κάποιοι όμως, θα πρέπει να δώσουν λόγο, τι έγιναν αυτά τα χρήματα. Τουλάχιστον όσοι συμμετείχαν στο ΜΟΔ, πήραν πίσω όλα τα χρήματα που είχαν τοποθετήσει πριν λίγο καιρό μιας και ο στόχος της ανακεφαλαιοποίησης δεν επιτεύχθηκε.  

Οι εργαζόμενοι.  Το ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα αντιμετωπίζεται ψυχρά, ως αριθμός Εδώ υπάρχει ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Η προηγούμενη διοίκηση της Τράπεζας με απόφασή της (άλλο ένα ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ), μπροστά στο αδιέξοδο της ΑΜΚ, λόγω των συγκυριών, αποφάσισε και επέβαλλε στη συνέχεια, χορήγηση “εικονικών δανείων” με αντίκρυσμα το εφάπαξ των εργαζομένων, για αγορά μετοχών, ΑΝ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕ η ανακεφαλαιοποίηση.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα περίεργο λογιστικό τρικ που ίσως οι εποπτικές αρχές δε θα έπρεπε να το είχαν καν επιτρέψει, αν το γνώριζαν. Μήπως όμως βόλευε, για να “κλείσουν στόματα”;;;

Πλέον, οι εργαζόμενοι ανήκουν στην ΕΤΕ με 6μηνες συμβάσεις ως νεο-προσλαμβανόμενοι, με ότι αυτό συνεπάγεται… μείωση μισθού, μη δικαίωμα σε άδειες κλπ κλπ. Θα αξιολογηθούν στο πέρας του εξαμήνου και στη συνέχεια κάποιοι θα παραμείνουν και κάποιοι θα περάσουν το κατώφλι της ανεργίας.

Για αποζημίωση, ούτε καν λόγος. Άλλωστε με τους νόμους που έχουν περάσει, ο κάθε εργοδότης, καταβάλλει πλέον ψίχουλα. Και άνεργοι και χρεωμένοι; Προαποφασισμένο ΔΩΡΟ στην ΕΤΕ; Όλο το “υγιές” κομμάτι, της πρώην πλέον Τράπεζας, πέρασε στην ΕΤΕ.

Αυτό σημαίνει ότι η Εθνική βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά με μια ρευστότητα που της έλειπε, πάνω από 200 εκ. ευρώ, πήρε οξυγόνο να αναπνεύσει και αυτό είναι ίσως το μόνο θετικό, ΑΝ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ που όλοι το εύχονται Ας σημειώσουμε ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος, έδιωξε πριν λίγο καιρό τον Πρόεδρο της Τράπεζας Probank (μετά από αίτημα κάποιων μετόχων εν μία νυκτί), όρισε Επίτροπο με σκοπό να βρει “επενδυτές” που να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και “διάσωση”.

Σημειώνουμε ότι ο Επίτροπος ήταν πρώην τραπεζικός υπάλληλος, ποιας Τράπεζας άραγε;    Πόσο κόστισε αυτό που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Δημόσιο και ποιοι θα πληρώσουν; Η “διάσωση” μέσω της ΑΜΚ, για την ανακεφαλαιοποίηση, κόστιζε περίπου 220 εκ. ευρώ (λίγο περισσότερα από όσα χρωστάει ένα μόνο κόμμα, στην πρώην Αγροτική, νυν Πειραιώς).

Μετά το “σπάσιμο”σε καλή (good) και κακή (bad) Τράπεζα, η bad Τράπεζα θα κοστίσει σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 500 εκ. ευρώ, που αργά ή γρήγορα μέσω του ΤΧΣ, θα βαραίνουν όλους τους Έλληνες φορολογούμενους, όπως έγινε και με τις άλλες Τράπεζες και έχει γραφτεί πάμπολες φορές.  Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Τρόικα, που φτωχαίνει άμεσα κόσμο (μέτοχοι) και καταστρέφει εργαζόμενους…  

Υ.Γ Τώρα που τέλειωσαν με τις Τράπεζες, ήρθε η ώρα να προσπαθήσουν να “σπάσουν” τα πολιτικά κόμματα σε good και bad και να φορτώσουν στον Έλληνα, τα κομματικά χρέη. Πάμε στοίχημα;
elthraki
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ