2013-07-31 21:43:04
Φωτογραφία για Δωρεάν προληπτικός έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα διενεργήθηκε σε 295 κοινωνικά ευπαθείς συμπολίτες στο Μαρούσι
Σε δωρεάν προληπτικό έλεγχο για καρδιαγγειακά νοσήματα υπεβλήθησαν 295 συμπολίτες στο Μαρούσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την υλοποίηση... πιλοτικού προγράμματος πρόληψης της υγείας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Στους συμμετέχοντας στο πρόγραμμα συμπολίτες -ανέργους, ανασφάλιστους, χαμηλοσυνταξιούχους, απόρους- διενεργήθηκε αιματολογικός προληπτικός έλεγχος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, κλινική εξέταση και στις περιπτώσεις που υπήρχε ένδειξη, υπέρηχος καρδιάς. Επίσης οι εξεταζόμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος συζήτησαν με ψυχολόγο και έλαβαν ιατρικές οδηγίες.

Τις εξετάσεις πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής, με επικεφαλής την επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Επίκουρο Καθηγήτρια κα Θεοδώρα Ψαλτόπουλου,με την υποστήριξη του προσωπικού του Δημοτικού Πολυϊατρείου.


Στην ιατρική ομάδα συμμετείχαν οι γιατροί: Στυλιανός Καμπουρίδης (καρδιολόγος), Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Παρασκευή Σάβαρη (παθολόγοι) και η Ψυχολόγος Αγγελική Αγγελική Σωτηροπούλου, ενώ παρών στην διαδικασία των εξετάσεων ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος, υπεύθυνος του Δημοτικού Πολυϊατρείου, κος Αντώνιος Παρτσινέβελος.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης με την ευκαιρία της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος υπογράμμισε:

«Με το βλέμμα στραμμένο σε μία πολιτική υγείας που θα παρέχει ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες, αξιοποιούμε στην πόλη μας κάθε διαθέσιμη ευκαιρία και συνεργασία με σημαντικούς επιστημονικούς φορείς, ώστε να μην μείνουν αβοήθητοι οι συνάνθρωποι μας που πλήτονται από την κρίση.Προσβλέπουμε σε μια Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας που θα εξασφαλίζει υγειονομικά ισότιμα τον ανασφάλιστο με το ασφαλισμένο και τον πλούσιο με το φτωχό, μέσα από μία κεντρική στόχευση: την διατήρηση όλων των πολιτών στη ζωή.

Τα αποτελέσματα των προληπτικών ελέγχων θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης της Ιατρικής Σχολής για την καταγραφή της συχνότητας των νοσημάτων και των προδιαθεσικών παραγόντων για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άγχος, η κατάθλιψη, μέσω ερωτηματολογίου που συμπλήρωσαν οι εξετασθέντες.

Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Μειώνοντας την ανισότητα στην Υγεία μέσω της βελτιστοποίησης της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε ευάλωτους πληθυσμούς σε περιόδους κρίσης».Μεταξύ άλλων η δράση περιλαμβάνει την κατάρτιση επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στην παρέμβαση στην κοινότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τη μελέτη που καταγράφει, επίσης, την ποιότητα ζωής και τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, συντονίζει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική. Η δράση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ΕΣΠΑ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ