2013-08-01 05:36:06
Φωτογραφία για ΦΠΑ πολλών... ταχυτήτων - Το tweet του Θεοχάρη
«Αλαλούμ» προέκυψε με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την Πέμπτη 1η Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2013 καθώς η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη περισσότερο έμπλεξε παρά ξεκαθάρισε τα πράγματα.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον διαχωρισμό που κάνει για το κάθε είδος προς κατανάλωση το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή εάν εντάσσεται στην παράδοση αγαθού ή στην παροχή υπηρεσίας. Σε αυτό το σημείο εντοπίζονται διάφορα παράδοξα.

Για παράδειγμα, μπορεί τα μη αλκοολούχα ποτά, όπως νερό (αεριούχο ή μη), έτοιμα ροφήματα, χυμοί και αναψυκτικά γενικά να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, καθώς αποτελούν μέρος της παρεχόμενης υπηρεσίας, ωστόσο για τις περιπτώσεις που πουληθούν στον πελάτη ως "delivery" τότε θα υπαχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Το tweet του Χ. Θεοχάρη

"Το ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13% ανεξαρτήτως πού καταναλώνεται (το προϊόν)", αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ
. Θεοχάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συντελεστής διαφέρει μόνο στα αναψυκτικά ανάλογα με το αν η κατανάλωση γίνεται στο εστιατόριο ή όχι». Και τούτο, κατόπιν της σύγχυσης που είχε δημιουργηθεί αναφορικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση σε περιπτώσεις επιτόπιας κατανάλωσης ή όχι.

Τι ισχύει στα catering

Για την περίπτωση του catering η εγκύκλιος ορίζει ότι εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής εάν δεν πρόκειται μόνο για απλή παράδοση φαγητού αλλά η εταιρεία παρέχει και άλλες υπηρεσίες ακόμη και σε εγκαταστάσεις που επιλέγει ο πελάτης.

Η εγκύκλιος μπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο στην περίπτωση των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων. Πιο συγκεκριμένα όταν ο πολίτης καταναλώνει αγαθά από το μίνι μπαρ του δωματίου πληρώνει τον κανονικό συντελεστή που ισχύει για κάθε αγαθό. Εάν πάλι τα μη αλκοολούχα ποτά, καφέδες, αναψυκτικά κλπ. ζητηθούν από τους πελάτες να σερβιριστούν στο δωμάτιο τους ή να καταναλωθούν μέσα στους χώρους εστίασης του ξενοδοχείου τότε θεωρούνται παροχής υπηρεσίας εστίασης και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.

Παράλληλα η εγκύκλιος καλεί τους ξενοδόχους να υπολογίσουν τις νέες τιμές στα πακέτα που προσφέρουν με βάση μείωση του ΦΠΑ σε ένα τμήμα της ενιαίας τιμής. Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει ότι στην περίπτωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και δεδομένου ότι η υπηρεσία διαμονής εντός των επιχειρήσεων αυτών υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%, όταν παρέχονται περισσότερες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση μεταξύ των διαφορετικών συντελεστών, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%), ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.

δ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.α.):

- 65% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διαμονή.

- 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης.

- 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και τις λοιπές παροχές του πακέτου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Μια συγκλονιστική ανάβαση!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μια συγκλονιστική ανάβαση!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ