2013-08-01 08:00:14
Φωτογραφία για Τα σχέδια της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, αναπτύσσει ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντρ Νόβακ.
Οι κανόνες του παιχνιδιού στην αγορά ενέργειας

Άννα Σολοντοβνικόβα, Μιχαήλ Σερόφ, Ναταλία Σκορλίγκινα, Kommersant

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η κυβέρνηση της Ρωσίας θα προχωρήσει στην απελευθέρωση των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), επιτρέποντας την πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού στους ανεξάρτητους παραγωγούς. Οι κομβικοί πελάτες των νέων παικτών θα είναι χώρες της Ασίας-Ειρηνικού. Για το θέμα αυτό, για το ποιός θα αποκτήσει το δικαίωμα να εξάγει ΥΦΑ, για τις σχέσεις των νέων εξαγωγικών εταιρειών με τη «Gazprom», καθώς και για τις ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που μπορεί να αγοράσει το Πεκίνο, μιλάει ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Νόβακ.

ΕΡ: Πρόσφατα, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ουσιαστικά δηλώσει ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης των εξαγωγών ΥΦΑ είχε λυθεί. Πότε θα κατατεθούν στην Κρατική Δούμα οι σχετικές τροπολογίες;


ΑΠ: Στην παρούσα φάση, επεξεργαζόμαστε τα κείμενα των τροπολογιών. Σχεδιάζουμε να τις  υποβάλλουμε στην κυβέρνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ο νέος νόμος θα ψηφιστεί το Φθινόπωρο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014.

ΕΡ: Ποιά θα είναι τα κριτήρια για την πρόσβαση στις εξαγωγικές διαδικασίες;

ΑΠ: Το ζήτημα της πρόσβασης στις εξαγωγές, προτείνεται να λυθεί στο στάδιο της χορήγησης άδειας για την εκμετάλλευση ενός συγκεκριμένου κοιτάσματος. Θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους πόρους, τους εκτιμώμενους όγκους παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη διαθεσιμότητα αγορών για την προμήθεια ΥΦΑ από το συγκεκριμένο έργο-κοίτασμα. Αυτά τα σχέδια, δεν θα πρέπει να υλοποιούνται σε βάρος των αναγκών της εγχώριας αγοράς. Δεν αποκλείεται να ετοιμαστεί ένα «μείγμα», το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα και τον εξαγωγικό παράγοντα στην άδεια εξόρυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σήμερα, στη Ρωσία, υπάρχουν έξι έργα ΥΦΑ, τρία εκ των οποίων υλοποιεί η «Gazprom», η οποία όμως, δεν χρειάζεται άδεια εξαγωγής. Μαζί με τα έργα των ανεξάρτητων παραγωγών: «Yamal LNG», της «NOVATEK», «Sakhalin LNG» της «Rosneft» και «Pechora LNG», η Ρωσία θα μπορεί να παράγει έως 35-40 εκατομμύρια τόνους ΥΦΑ μέχρι το 2018 - 2020. Έτσι, θα αποκτήσουμε μέχρι και το 10% της παγκόσμιας αγοράς.

ΕΡ: Οι ρώσοι παραγωγοί θα κατανείμουν τις αγορές ανά χώρες ή ανά συγκεκριμένους πελάτες;

Γεμάτο εκπλήξεις το "ρωσικό Νταβός"

ΑΠ: Κανείς δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κατανομή αγορών ή πελατών. Σήμερα, ο τρόπος τιμολόγησης είναι σχεδόν ο ίδιος για όλους. Αν το φυσικό αέριο στην κινεζική αγορά κάνει 12-13,5 δολάρια το ένα εκατομμύριο BTU, το να δοθεί από κάποιον μια χαμηλότερη τιμή από αυτή, πρώτον, δεν θα είναι οικονομικά σωστό για το συγκεκριμένο έργο και, δεύτερον, η αγορά δεν θα «καταλάβει» την κίνηση αυτή. Δηλαδή, δεν θα έχουμε αυστηρούς κανόνες ρύθμισης της αγοράς και αλληλεπίδραση με τις ανάδοχες εταιρείες.

Η αγορά της Ευρώπης και της Ασίας

Οσον αφορά τους ανεξάρτητους παραγωγούς, πιστεύω ότι δεν υπάρχει σήμερα καμία ανάγκη να προμηθεύουν με επιπλέον ποσότητες ΥΦΑ την Ευρώπη. Εκεί, υπάρχει η ισχυρή παρουσία της «Gazprom», η οποία έχει στην Ευρώπη τεράστιες υποδομές που εξασφαλίζουν την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω των αγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη εξακολουθεί να αγοράζει ΥΦΑ. Σε αυτό το τμήμα της αγοράς, θα μπορούσε να λειτουργήσει τόσο η «Gazprom», όσο και οι ανεξάρτητοι  παραγωγοί, αλλά χωρίς να επιφέρουν ζημίες στο φυσικό αέριο της «Gazprom» που μεταφέρεται μέσω των αγωγών.

ΕΡ: Στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, η «Novatek», υπέγραψε  συμφωνία και για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου στην κινεζική CNPC, η οποία πρόκειται να αγοράσει ένα μερίδιο στο έργο «Yamal LNG». Αλλά, διαπραγματεύσεις με τη CNPC για την προμήθεια φυσικού αερίου, τόσο μέσω των αγωγών, όσο και υγροποιημένου φυσικού αερίου, λιγότερο επιτυχημένες, κάνει και η «Gazprom». Αυτή η κατάσταση δεν θεωρείται ως άμεσος ανταγωνισμός;

ΑΠ: Όχι, αυτή η κατάσταση δεν είναι μια μορφή ανταγωνισμού. Και ό λόγος είναι, ότι η Κίνα, διαθέτει επίσης μηχανισμό συντονισμού των εξωτερικών σχέσεων. Αρχικά, η «Novatek» διαπραγματευόταν την προμήθεια φυσικού αερίου προς την κινεζική Sinopec. Αλλά αργότερα, στη ΛΔΚ αποφασίστηκε ότι όλες οι συμβάσεις εξωτερικού για την προμήθεια φυσικού αερίου θα πρέπει να συνάπτονται μόνο με τη CNPC, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων, που είναι συμφερόντων της Sinopec. Έτσι, εδώ δεν έχουμε αντιφάσεις μεταξύ της «Novatek» και της «Gazprom».

ΕΡ: Η «Gazprom», διαπραγματεύεται την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω αγωγού με τη CNPC για περίπου δέκα χρόνια. Τώρα, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν. Δεν υπάρχει η αίσθηση ότι τελικά δεν θα καταλήξουν πουθενά και ότι η Κίνα θα εγκαταλείψει πλήρως την ιδέα του φυσικού αερίου «αγωγού», δίνοντας προτεραιότητα στο υγροποιημένο φυσικό αέριο;

ΑΠ: Δεν έχω αυτή την αίσθηση. Νομίζω, ότι προχωράει φυσιολογικά η διαδικασία που οδηγεί στη σύγκλιση των απόψεων. Ο αγοραστής δηλώνει την ελάχιστη τιμή και ο πωλητής, τη μέγιστη.

ΕΡ: Η «Rosneft» και η CNPC συμφώνησαν τον Μάρτιο για πρόσθετες προμήθειες πετρελαίου στην Κίνα. Είστε ικανοποιημένος με τις προτεινόμενες από τη «Rosneft» κατευθύνσεις της ροής του πετρελαίου, ιδίως αυτής μέσω του Καζακστάν;

ΑΠ: Εργαζόμαστε για το θέμα αυτό, σε αναμονή της τελικής πρότασης της «Rosneft» για να υπολογίσουμε τη βάση των πόρων που θα αποτελέσουν τις πρόσθετες προμήθειες πετρελαίου προς την Κίνα. Αυτό έχει άμεση σχέση με τη συμφωνία μας με το Καζακστάν, βάσει της οποίας τον Ιανουάριο του 2014 θα σταματήσουμε τις αφορολόγητες προμήθειες πετρελαίου στη χώρα. Η διαδικασία θα είναι η ακόλουθη: Η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει με 7 εκατ. τόνους πετρελαίου το διυλιστήριο Παβλοντάρσκι και σε αντάλλαγμα, το Καζακστάν θα πρέπει να κατευθύνει την ίδια ποσότητα πετρελαίου προς το Νοβοροσίσκ. Υπάρχει και η επιλογή για την παροχή αυτού του πετρελαίου στην Κίνα, μέσω συναλλαγών swap.

Τα αγκάθια του τρίτου ενεργειακού πακέτου

ΕΡ: Με την αύξηση της προσφοράς στην Ανατολή, θα μειωθούν οι όγκοι που θα εξάγονται προς τη Δύση; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για το θέμα αυτό.

ΑΠ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται. Όλες οι συμβάσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Για τη Ρωσία, η Ευρώπη παραμένει η βασική στρατηγική κατεύθυνση.

ΕΡ:  Το υπουργείο Ενέργειας και η «Gazprom», απ’ την αρχή του έτους είναι σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EΕ) για την απομάκρυνση του αγωγού φυσικού αερίου OPAL από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, ώστε να μπορεί η «Gazprom» να τον χρησιμοποιήσει σε πλήρη μεταφορική ισχύ. Σχεδιάζατε να ολοκληρώσετε τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του Ιουνίου, αλλά μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό. Ποιός είναι ο λόγος;

ΑΠ: Οι συνομιλίες προχωρούν κανονικά. Σε κάθε συνάντηση της ειδικής ομάδας εργασίας, συγκλίνουν οι θέσεις και την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται η σχετική τους επεξεργασία. Η τελευταία συνάντηση ήταν στις 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σε αυτήν, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γερμανική Ρυθμιστική Αρχή, ειδικοί από το υπουργείο Ενέργειας και τη «Gazprom».

Διαβάστε περισσότερα: GAZPROM

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο ανεξάρτητος σύμβουλος παρουσίασε την έρευνα αγοράς για τη Τσεχία που του ανατέθηκε από τη «Gazprom». Συμφώνησαν, ότι η γερμανική Ρυθμιστική Αρχή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσουν συμπληρωματικά ερώτημα πάνω στα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία θα απαντηθούν σε επόμενη συνάντηση στα μέσα Ιουλίου. Περιμένουμε, ότι αυτή τη φορά όλα τα ζητήματα θα έχουν επιλυθεί και θα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός μηχανισμού για την απομάκρυνση του OPAL από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο.

Η ρωσική πρόταση είναι, η πλεονάζουσα – ελεύθερη μεταφορική δυναμικότητα του OPAL, να μπει σε δημοπρασία. Αυτή η διαδικασία, θα δώσει πρόσβαση σε τρίτους προμηθευτές. Σε περίπτωση που δεν θα υπάρχει συμμετοχή τρίτων, η «Gazprom», θα μπορεί να «κλείσει» συμβόλαια για την ελεύθερη δυναμικότητα, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη χρήση της μεταφορικής ισχύος του αγωγού.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.kommersant.ru
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ