2013-08-01 13:04:39
Φωτογραφία για Εκτεταμένες έρευνες από την Αντιτρομοκρατική μετά τον εντοπισμό εκρηκτικών και όπλων σε ταχύπλοο
To Λιμενικό Σώμα κατέσχεσε μεταξύ άλλων δύο

αντιαρματικούς εκτοξευτές LAW με σβησμένους

σειριακούς αριθμούς

Αστυνομικό και πολιτικό θρίλερ βρισκόταν χθες σε εξέλιξη, μετά τη σύλληψη τεσσάρων επιβατών ταχύπλοου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, εντός του οποίου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.

Εκτός του Λιμενικού στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκη και η Αντιτρομοκρατική. Αστυνομικοί της υπηρεσίας πραγματοποίησαν έρευνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο απ’ όπου προσήγαγαν συνολικά 12 Τούρκους υπηκόους, ορισμένοι από τους οποίους κουρδικής καταγωγής.

Ταυτόχρονα, δύο ακόμα άτομα συνελήφθησαν στο λιμάνι της Χίου, καθώς προέκυψαν στοιχεία που τους συνέδεαν με τη μεταφορά του οπλισμού.

Κατά πληροφορίες, τα όπλα και τα εκρηκτικά είχαν προορισμό την Τουρκία, ενώ ορισμένοι εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης σχετίζονται, κατά πληροφορίες, με την τουρκική οργάνωση «Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο» ή DHKP-C
. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το ταχύπλοο σκάφος, μήκους 7 μέτρων, εντοπίστηκε νωρίς χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Οινουσσών, από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Στο ταχύπλοο επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο Τούρκοι υπήκοοι. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο φουσκωτό υπήρχαν 2 αντιαρματικοί όλμοι, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, 195 σφαίρες καθώς και δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί. Κατά πληροφορίες, το σκάφος είχε ξεκινήσει το δρομολόγιό του από τη Μυτιλήνη και σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είχε προορισμό τα τουρκικά παράλια.

Οι δύο Ελληνες επιβάτες, 22 και 51 ετών δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές. Ο 22χρονος μάλιστα είναι κατά πληροφορίες σπουδαστής στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Φέρεται να δήλωσε στους άνδρες του Λιμενικού ότι πληρώθηκε 500 ευρώ, προκειμένου να οδηγήσει το ταχύπλοο στην Τουρκία, δίχως να γνωρίζει τι ακριβώς μετέφερε. Αντίθετα, αστυνομική πηγή δήλωσε χθες στην Καθημερινή ότι οι δύο Τούρκοι υπήκοοι 33 και 55 ετών που επέβαιναν στο ταχύπλοο είχαν βεβαρημένο ποινικό παρελθόν δίχως πάντως να εκκρεμεί σε βάρος τους διεθνές ένταλμα σύλληψης μέσω Interpol. Δύο ακόμα άτομα που διαπιστώθηκε ότι σχετίζονται με τη μεταφορά του οπλισμού συνελήφθησαν στη Χίο. Πρόκειται για έναν Eλληνα 50 ετών και έναν Τούρκο υπήκοο 54 ετών. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι ο 55χρονος που επέβαινε στο ταχύπλοο είναι ο Hasan Biber, βασικός ύποπτος για την επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα κατά των γραφείων του AKP στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο.

Τις ώρες που ακολούθησαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησαν εφόδους σε σπίτια και «στέκια» Τούρκων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κόρινθο, απ’ όπου έγιναν συνολικά 12 προσαγωγές. Από τις έρευνες στην Αττική (έγινε έφοδος στα γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν) προσήχθησαν 9 άτομα, 6 Τούρκοι υπήκοοι, καθώς επίσης και τρεις ακόμα τουρκικής καταγωγής υπήκοοι Βουλγαρίας, Γαλλίας και Γερμανίας. Από τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα προσήχθησαν 3 Τούρκοι υπήκοοι, ένας τουλάχιστον εκ των οποίων είχε συνδεθεί με την έκρηξη, το φθινόπωρο του 2011 σε ημιυπόγειο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου 27, στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των ερευνών που είχαν ακολουθήσει την έκρηξη είχαν εντοπιστεί 2 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη (στις οδούς Μιαούλη και Παύλου Μελά) εντός των οποίων είχαν βρεθεί εκρηκτικά και όπλα. Σε βάρος του 54χρονου Τούρκου εκκρεμούσε ένταλμα των τουρκικών αρχών για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C το διάστημα 1993-1996. Τον Αύγουστο του 2012 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης είχε απορρίψει αίτημα για έκδοσή του στην Τουρκία. Αργά χθες το βράδυ ορισμένοι από τους προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι και αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΑΔΑ.

Πηγή

Σημείωση: Οι 6 συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα Εφετών Χίου και αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που συνδέονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, όπως κατασκευή, προμήθεια, κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και βομβών, κατοχή και μεταφορά πολεμικού υλικού κ.λπ. Από τους 14 προσαχθέντες αλλοδαπούς (11 στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη) συνελήφθησαν οι δύο για κατοχή πλαστού διαβατηρίου και απόκρυψη των στοιχείων ταυτότητάς τους ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Strategy Reports
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ