2013-08-01 15:35:05
Φωτογραφία για Έξι τροφές που αποτελούν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό
Τις τροφές που συμβάλλουν στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού αποκαλύπτει στο www.Life2day.gr η Ιωάννα Βασιλακοπούλου-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc-Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα -Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας .

1.Το Σπανάκι:

Δεν είναι τυχαίο που ο παπάυ έτρωγε μεγάλες ποσότητες σπανάκι. Είναι το λαχανικό που δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη και θερμίδες, ενώ αντιθέτως περιέχει φολικό οξύ ,βιταμίνες Α C Ε και Κ αλλά και ιχνοστοιχεία. Το φολικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά οι οποίες είναι γνωστές ως γλυκορουνίδες. Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «International Journal of Cancer» (Νοέμβριος 2007), βρέθηκε ότι ορισμένα είδη φλαβονοειδών που υπάρχουν στο σπανάκι συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. O σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μια μορφή (μη αιμικός σίδηρος) που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για να διπλασιάσετε την απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C όπως λεμόνι, ντομάτα, πιπεριά.


2.Ξηροί καρποί:

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια σύνθετη τροφή .Περιέχουν σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνες το συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε καθώς και πρωτεΐνες, ακόρεστα κυρίως λιπαρά οξέα και μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών . Για να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποφεύγετε την λαχτάρα για τσιμπολόγημα, πρέπει να τους καταναλώνετε σαν ένα σνακ. Επιλέξτε ξηρούς καρπούς μαζί με τις σταφίδες και ένα γιαούρτι το οποίο θα αποτελέσει ένα πλούσιο γευστικό επιδόρπιο .

3.Το Αβοκάντο:

Είναι μια παρεξηγημένη τροφή που αφαιρείται από το διαιτολόγιο μας λόγω της περιεκτικότητας του σε λίπος παρόλα ταύτα η ποσότητα είναι αυτή που παίζει το ρόλο . Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα . Τα λιπαρά οξέα αυτά συμβάλλουν στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού, την ορμονική ισορροπία, καθώς και την ποιότητα των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών. Επίσης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υψηλή σε περιεκτικότητα είναι η βιταμίνη Ε , αντιοξειδωτική ουσία , που επιβραδύνει την διαδικασία του γήρατος ενώ έχουν και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες. Ειδικά η βιταμίνη Β6 βοηθαεί και στην καταπράυνση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Το American Heart Association συστήνει την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών για την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Χρησιμοποιήστε το αβοκάντο σε συνδυασμό με μια σαλάτα εποχής .

4.Οι Φράουλες:

Οι φράουλες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έτσι απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε σταθερή παραγωγή ενέργειας προς τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες από την φυτική ίνα πηκτίνη, που βοηθαεί στην ελάττωση των επιπέδων χοληστερόλης και στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει πως οι φράουλες κάνουν καλό και στην καρδιολογική υγεία διεγείροντας τα επίπεδα φολικού οξέος, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Εμπλουτίστε στο πρωινό σας γεύμα 1 φλ. Φράουλες σε συνδυασμό με γιαούρτι και δημητριακά ολικής άλεσης .

5.Το Καρπούζι:

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα του καλοκαιριού που προστίθεται σαν ένα γευστικό σνακ ή ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα .Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου . Το 90% αποτελείται από νερό και με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα τα καροτενοειδή. Η πιο σημαντική ουσία που περιέχει είναι το λυκοπένιο το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι υπεύθυνο για την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του προστάτη και της στοματικής κοιλότητας .

6.Η Μπανάνα:

Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις από το ευρύ κοινό είναι αν τελικά η μπανάνα παχαίνει . Η μπανάνα αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, είναι ένα σημαντικό όπλο όταν μάλιστα στερούμαστε μια σημαντική ομάδα όπως είναι τα φρούτα. Μία μικρή μπανάνα αποδίδει με 90-110 kcal ανάλογα με το μέγεθός της .Όταν λοιπόν η συνιστώμενη ημερήσια θερμιδική πρόσληψη είναι 1800 – 2000 kcal τότε γιατί να αποκλείσουμε την μπανάνα που σίγουρα θα εμπλουτίσει το διαιτολόγιο μας ;

Είναι η τροφή που αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές καλίου. Ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για την διατήρηση στα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και την καρδιακή λειτουργία.. Δεδομένου ότι περιέχει τα 100gr 467mg κάλιο και 1mg νάτριο μπορεί να βοηθήσει στη πρόληψη της αρτηριακής πίεσης και αθηροσκλήρωσης. Μελέτες έδειξαν ότι ένα μείγμα μπανάνας και γάλακτος κατέστειλε σημαντικά την έκκριση γαστρικού οξέος .Αυτό συνεπάγεται στην εξάλειψη βακτηρίων του στομάχου που είναι η κύρια αιτία του έλκους . Είναι πλούσια σε σύμπλεγμα βιταμινών Β12 B6, βιταμίνη C, που ρυθμίζουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα αλλά και εξαιρετική πηγή μαγνησίου, χαμηλή σε πρωτεΐνη και λίπος .
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ