2013-08-01 21:13:57
Φωτογραφία για Ευχαριστεί τη Ρωσία για το άσυλο ο Σνόουντεν
Ο Αμερικανός φυγάς, πρώην σύμβουλος της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ, NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, που έκανε τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα μαζικών παρακολουθήσεων, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των ρωσικών αρχών να του χορηγήσουν προσωρινό άσυλο είναι μια νίκη για το κράτος δικαίου και ευχαρίστησε τη Μόσχα, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι χλευάζει το διεθνές δίκαιο.

«Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες είδαμε την κυβέρνηση Ομπάμα να μην δείχνει κανένα σεβασμό στο διεθνές ή το τοπικό δίκαιο, όμως στο τέλος ο νόμος νίκησε. Ευχαριστώ τη Ρωσική Ομοσπονδία που μου χορήγησε άσυλο» ανέφερε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του ιστοτόπου WikiLeaks.

Ο πατέρας του 30χρονου Έντουαρντ, ο Λον Σνόουντεν, ευχαρίστησε επίσης τη Ρωσία για το προσωρινό άσυλο που έδωσε στο γιο του. «Είμαι ευγνώμων», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση Ρωσία 24.«Για τον γιο μου, έχει τελειώσει», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη «δράση» του γιου του που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία.


Ο Λον Σνόουντεν έκανε αυτή τη δήλωση όταν ρωτήθηκε από το κανάλι για ένα μήνυμα που στάλθηκε μέσω του twitter από τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ και στο οποίο αναφερόταν: "Νικήσαμε τη μάχη, τώρα έρχεται ο πόλεμος".

Ο ιστότοπος, που έπαιξε ενεργό ρόλο στην υπόθεση του Σνόουντεν, εξήγησε ότι ο 30χρονος Αμερικανός έφυγε από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας υπό την προστασία της δημοσιογράφου και συμβούλου του Ασάντζ, Σάρα Χάρισον, η οποία τον συντρόφευε στη Μόσχα από την ημέρα της άφιξής του στη χώρα από το Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το WikiLeaks, ο Σνόουντεν και η Χάρισον "έφυγαν μαζί από το αεροδρόμιο με ταξί" και μετέβησαν σε "ασφαλές και μυστικό" μέρος.

Ο Σνόουντεν έλαβε τα έγγραφα που του επιτρέπουν να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας, είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο δηλώσεις δικηγόρου του.

«Μόλις του παρέδωσα έγγραφα από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας», δήλωσε, σύμφωνα με το Ίντερφαξ, ο Ανατόλι Κουτσέρενα, ο Ρώσος δικηγόρος που βοήθησε τον Σνόουντεν να υποβάλει το αίτημά του για να του χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι του χορηγήθηκε άσυλο για ένα έτος από τις ρωσικές αρχές.

ΤΟ ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ