2013-08-02 11:24:10
Φωτογραφία για Αιτωλοακαρνανία: H επέλαση του ΤΕΒΕ στα χωριά
Ανησυχία επικρατεί στα χωριά της ελληνικής υπαίθρου έπειτα από την πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος για την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, στο «βωμό» της σωτηρίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Ήδη πολλοί επαγγελματίες που έλαβαν τις σχετικές ειδοποιήσεις απευθύνθηκαν στον ΟΑΕΕ, όπου ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει έως το τέλος του 2013, ωστόσο, αν τελικά η πρόταση υλοποιηθεί, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις των οποίων τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί και τα έσοδα έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Τα περισσότερα μπακάλικα, καφενεδάκια στα χωριά συντηρούνται με ένα μεροκάματο από τους κατοίκους του χωριού που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και αν δεν υπάρξουν εξαιρέσεις, τότε η επαγγελματική δραστηριοποίηση αυτού του είδους θα εκλείψει, σβήνοντας και την τελευταία ελπίδα να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος.


Πως αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο κάτοικοι χωριών της Αιτωλοακαρνανίας;

Στο Λευκό του Θέρμου λειτουργεί ένα και μοναδικό καφενεδάκι. Η ιδιοκτήτρια ανέφερε ότι αν ισχύσει το μέτρο θα αναγκαστεί να κλείσει το κατάστημα της μιας και δεν της προσφέρει καθόλου έσοδα καθώς και οι 2-3 πελάτες της πλέον απολαμβάνουν τον καφέ στο σπίτι τους: «Θέλουν να μας πεθάνουν, δεν πουλάω ούτε δύο καφέδες την ημέρα και το μόνο που κάνουν είναι να προσθέτουν κάθε μέρα και από ένα μέτρο. Θα κλείσω το κατάστημα μου γιατί εκεί με οδηγούν», λέει χαρακτηριστικά.

Στο Πετροχώρι Τριχωνίδας ακόμη ένας ιδιοκτήτης καφενείου δηλώνει πως δύσκολα επιβιώνει και διατηρεί το κατάστημα για τους φίλους και τους δικούς του ανθρώπους αλλά και για να υπάρχει ζωή στο χωριό, «για να μαζευόμαστε και να τα λέμε» τόνισε χαρακτηρίστηκα.

Ίδια είναι η εικόνα και στο Περδικάκι Βάλτου.Ο ιδιοκτήτης παντοπωλείου χαρακτηρίζει το μέτρο άδικο και απάνθρωπο τονίζοντας ότι «την στιγμή που όπως λένε θέλουν την ανάπτυξη στα χωριά και σπρώχνουν νέο κόσμο στην ύπαιθρο και την ίδια στιγμή στραγγαλίζουν ότι έχει απομείνει με τον χειρότερο τρόπο. Υπάρχουν μέρες που δεν πατάει άνθρωπος πως να μην βάλουμε λουκέτο;».

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και τα χωριουδάκια που βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη του Αγρινίου.

Στην Παραβόλα ο ιδιοκτήτης καφενείου ανέφερε: «Το μέτρο είναι άδικο. O κόσμος δεν αντέχει θα τα κλείσουμε να τελειώνουμε. Τα χρήματα που ζητούν να πληρώσουμε είναι πολλά, την στιγμή που δεν μπορούμε να βγάλουμε ούτε καν το ενοίκιο και το ρεύμα».

Τέλος στα Τριαντείκα ήδη πριν λίγες μέρες μπήκε λουκέτο σε μπακάλικο του χωριού καθώς ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα, ενώ όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ιδιοκτήτρια mini-market «δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, με την υπάρχουσα κατάσταση πως θα πληρώσουμε και το ΤΕΒΕ; Μας ζητούν "ευγενικά" να κλείσουμε».

Πηγή: cityvoice
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ