2013-08-02 11:45:59
Φωτογραφία για Από τον Ντι Πιέτρο στον Αρειο Πάγο
Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Ντι Πιέτρο και η επιχείρηση Καθαρά Χέρια Ο Μπερλουσκόνι μπήκε στην πολιτική χάρη στην παρέμβαση της Δικαιοσύνης, και από ό,τι φαίνεται θα τερματίσει την πολιτική του σταδιοδρομία εξαιτίας μιας απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ιταλίας.

Δύο χρόνια πριν ο Καβαλιέρε ανακοινώσει στις αρχές του 1994 ότι κατέρχεται στην πολιτική, άρχιζε η επιχείρηση Καθαρά Χέρια με γνωστότερο πρωταγωνιστή τον δικαστή Ντι Πιέτρο.

Μέσα στην περίοδο αυτή, η πλειοψηφία των ιστορικών στελεχών της Χριστιανοδημοκρατίας αλλά και άλλων κομμάτων, κυρίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος της εποχής Κράξι, είτε καταδικάσθηκαν, είτε βρέθηκαν υπόδικοι για σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς.

Ενας άνεμος εξυγίανσης έμοιαζε να πνέει τότε στην Ιταλία: Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε τελειώσει, το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα είχε και επισήμως γίνει Σοσιαλδημοκρατικό και δεν υπήρχε κανένας λόγος οι θεσμοί της χώρας να ανέχονται τις μαφιόζικες πρακτικές του κόμματος που κυβερνούσε τη χώρα σχεδόν για μισό αιώνα.


Εκπληξη και ειρωνεία της Ιστορίας, ο Μπερλουσκόνι που προσωποποιούσε τη διαπλοκή, που ήταν για χρονια κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας, που ανδρώθηκε στη σκια του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Κράξι και έκανε το πρώτο επιχειρηματικό του άνοιγμα στο εξωτερικό, στη Γαλλία, ως ευνούμενος του Μιτεράν, ήλθε να καλύψει στον χώρο της Κεντροδεξιάς το κενό που άφησε η επιχείρηση Καθαρά Χέρια.

Από τότε μέχρι και σήμερα τον ακολουθεί μια ατελείωτη σειρά δικαστικών διώξεων που χρειάζονται χρόνια για να τελεσιδικήσουν. Εν τω μεταξύ οι ψηφοφόροι που τον εμπιστεύθηκαν για πρώτη φορά το 1994 ανανέωσαν εν πλήρει επιγνώσει του δικαστικού -ποινικού του μητρώου την εμπιστοσύνη τους άλλες δύο φορές, το 2001 και το 2008.

Οταν το 2011 οι Μέρκελ-Σαρκοζί τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία και να την παραδώσει στον τεχνοκράτη Μόντι όλοι βιάσθηκαν να μιλήσουν για αυλαία στην πολιτική καριέρα του Καβαλιέρε.

Ενα χρόνο μετά, προκάλεσε πρόωρες εκλογές, ανέβασε το ποσοστό της παράταξής του και έγινε εταίρος στην κυβέρνηση Λέτα στο πλευρό του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η κοινή γνώμη δεν επηρεάσθηκε ούτε από τα σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς, ούτε από τις απίστευτες ροζ ιστορίες. Αντίθετα, όταν ο Μπερλουσκόνι καλεί τη Γερμανία να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη ή όταν προτείνει επιστροφή στη λιρέτα, λέει έστω και με δημαγωγικό-λαϊκιστικό ύφος αυτό που η πλειοψηφίια των πολιτών όχι μόνον στην Ιταλία αλλά και στις χώρες του Νότου σκέπτεται και δεν τολμά να εκστομίσει.

Καμιά δικαστική απόφαση δεν θα απαγορεύσει στον Μπερλουσκόνι να είναι παρών στην πολιτική σκηνή με ορμητήριο την μηντιακή αυτοκρατορία του, κανείς δεν θα μπορέσει να τον εμποδίσει να χαρακτηρίσει ενδεχόμενη καταδίκη του ως πολιτική δίωξη ή ακόμη χειρότερα ως δεύτερη μετά την ανατροπή του, τον Νοέμβριο του 2011, παρέμβαση του Βερολίνου.

Το ατού του Καβαλιέρε είναι μοναδικό: Ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός Λέτα, ούτε ο φιλόδοξος διάδοχός του Ρέντσι, ούτε κανείς άλλος πολιτικός ή τεχνοκράτης δεν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο δρόμος που χάραξε ο Μόντι έχει ορατή διέξοδο από το τούνελ.

Προσωποποίηση της πολιτικής διαφθοράς και της επιχειρηματικής διαπλοκής, ο Μπερλουσκόνι δεν παύει να είναι ένας πολιτικός ηγέτης που με δικαστικές αποφάσεις είναι πολύ πιθανόν να μην μπορεί να ασκήσει πολιτική δραστηριότητα. Θα πρόκειται για μια πρωτοφανή στα πολιτικά χρονικά της Ευρώπης εξέλιξη, η οποία στη χειρότερη των περιπτώσεων θα επιτρέψει στον Καβαλιέρε να ισχυρίζεται με αξιοπιστία ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

Απίστευτη διαδρομή: Το παιδί των Καθαρών Χεριών, ήρωας της αντίστασης στο Βερολίνο! Μόνον σε χώρες με την παράδοση Οπερας- Μπόυφα της Ιταλίας θα μπορούσαμε να δούμε παρόμοιο θέαμα.

Μοναδικό πλεονέκτημα

Το ατού του Καβαλιέρε είναι μοναδικό: Ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός Λέτα, ούτε ο φιλοδοξος διάδοχός του Ρέντσι, ούτε κανείς άλλος πολιτικός ή τεχνοκράτης δεν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο δρόμος που χάραξε ο Μόντι έχει ορατή διέξοδο από το τούνελ.

ΗΜΗΡΕΣΙΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ