2013-08-02 14:18:59
Φωτογραφία για Νέα ΜΕΡΑ: Άνιση Μεταχείριση Ένστολου Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΥΡΑΚΟΥ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Άνιση Μεταχείριση Ένστολου Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα με την ΒΕΑΦ6-0ΗΣ Απόφαση, ο ΥΦΕΘΑ έκανε πράξη την υπ’ αριθμ. 299/2008 Γνωμοδότηση του Γ ́ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 7 του Ν.3257/2004, «Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας των ΕΜΘ από την κατάταξή τους μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού αναγνωρίζεται ως χρόνος μετοχικής σχέσης στα Ταμεία Αλληλοβοηθείας με καταβολή πρόσθετης κράτησης, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει για τα Ταμεία αυτά, για το χρονικό διάστημα της πενταετίας που υπηρετούσαν ως εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας, πλην των περιπτώσεων που για το ανωτέρω χρονικό διάστημα κατέβαλαν την ως άνω κράτηση υπέρ του οικείου Ταμείου τους.».

Παράλληλα με τη Εγκύκλιο Αρ.Πρωτ:27135/0092/17 Φεβ 11/Υπουργείο Οικονομικών που αφορά στη διαδοχική ασφάλιση και στην παράγραφο 21 του άρθρου 21 «….Με ευθύνη της Υπηρεσίας αυτής, αναζητείται η επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και ασφαλισμένου), για κύρια και επικουρική σύνταξη, που έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ για το παραπάνω χρονικό διάστημα
. Οι εν λόγω ασφαλιστικές εισφορές κατά το μέρος που αφορούν κύρια σύνταξη, αποδίδονται στο Δημόσιο, κατά το μέρος δε, που αφορούν επικουρική σύνταξη, στα οικεία Μετοχικά Ταμεία (ΜΤΣ,ΜΤΝ, ΜΤΑ), εντός εξαμήνου από την κοινοποίηση σε αυτά της σχετικής πράξης αναγνώρισης….».

Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ 299/2008 προβλέπει , «…η πρόσθετη κράτηση που αναφέρεται στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του Ν.2936/2001, όπως αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Ν.3257/2004, είναι αυτή του άρθρου 10 παρ.4 του Ν.398/1974».

Η υπόψη γνωμοδότηση στην παράγραφο IV θεωρεί ότι «η ρύθμιση που προβλέπεται με το τελευταίο εδάφιο είναι κενή περιεχομένου δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατό να έχει γίνει η πρόσθετη κράτηση (2%) πριν την ισχύ του νόμου αυτού, αφού ως ελέχθη, οι ανωτέρω ΕΜΘ δεν αναγνωρίζοντο ως μέτοχοι των Ταμείων Αλληλοβοήθειας». Επίσης, δεν λαμβάνει υπόψη ότι για την χρονική περίοδο της πενταετίας που υπηρετούσαν ως εθελοντές πενταετούς υπηρεσίας το οικείο Ταμείο για αυτούς, ήταν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, οι εισφορές των οποίων σύμφωνα με την πρόβλεψη των Ν.3865/2010 και Εγκύκλιο Αρ.Πρωτ:27135/0092/17 Φεβ 11/Υπουργείο Οικονομικών, αποδίδονται κατά το μέρος, που αφορούν επικουρική σύνταξη, στα οικεία Μετοχικά Ταμεία (ΜΤΣ,ΜΤΝ, ΜΤΑ) .

Ως Εθελοντές, Έφεδροι και Ανακατατεταγμένοι όμως υπαξκοί και Έφεδροι και Επίκουροι αξκοί στερούμενοι της ιδιότητας του μετόχου, νοούνται οι προσκαίρως, μετά την εξάντληση θητείας ή λόγω μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως και εν γένει μικρού χρονικού διαστήματος υπηρεσία, εις το Στράτευμα, επί των αποδοχών των οποίων ενεργείται η κατά τα ανωτέρω έχουσα τον χαρακτήρα κοινωνικού πόρου κράτηση, όχι όμως και εκείνοι εκ των Εθελοντών Εφέδρων και Ανακατατεταγμένων υπαξκών και Εφέδρων και Επίκουρων αξκών, οι οποίοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. μεταγενέστερη μονιμοποίηση), παρέμειναν επί μακρόν εντός του απαιτούμενου προς συνταξιοδότηση από το Δημόσιο χρόνο και οι οποίοι κατά την αληθή έννοια των προαναφερθέντων διατάξεων, δεν αποκλείονται της απονομής εφ’ άπαξ βοηθήματος ή μέρους αυτού, εξομοιούμενοι προς τους μονίμους (ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΣτΕ 2102/1975)

΄Εχουσες την έννοια αναγνώρισης ως χρόνου μετοχικής σχέσης με τα Ταμεία Αλληλοβοηθείας του χρόνου υπηρεσίας των Εθελοντών Μακράς Θητείας που διάνυσαν ως Εθελοντές Πενταετούς Υπηρεσίας, μόνο με καταβολή πρόσθετης κράτησης επί των αποδοχών των οποίων έγιναν υπέρ του Ταμείου κρατήσεις όπως των μονίμων συναδέλφων τους, κατά την υπηρεσία τους ως Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας, όσο και κατά τη μακρά εν συνεχεία υπηρεσία τους ως Εθελοντών Μακράς Θητείας είναι ανίσχυρες, διότι παρεισάγουν ανεπίτρεπτη διάκριση μεταξύ δύο κατηγοριών υπαξκών (μόνιμοι και Εθελοντές Μακράς Θητείας) υπό τις ίδιες νομικές και πραγματικές συνθήκες τελούντων και ως εκ τούτου, αντίκεινται ευθέως στην προστατεύουσα την ισότητα συνταγματική διάταξη (άρθρου 4 παρ. 1), μη δυνάμενες να θεμελιώσουν αποκλεισμό μετοχικής σχέσης με το Ταμείο των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας μετέπειτα Εθελοντών Μακράς Θητείας χωρίς καταβολή πρόσθετης κράτησης (αναλογική ΣτΕ Ολομέλεια 2102/1975)

Μετά τα ανωτέρω, ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

α. Προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να άρει μια ακόμα αδικία εις βάρος των ΕΜΘ τηρώντας την Ισότητα που προβλέπεται από το Σύνταγμα, δεδομένων των κρατήσεων που έχουν γίνει κατά το διάστημα της πενταετίας (ΕΛΟΑΣ-Ν-Α και ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ)

β. Ποιες είναι οι καταβληθείσες (παρακρατηθείσες από την υπηρεσία) πάγιες εισφορές υπέρ ΕΛΟΑΣ-Ν-Α( πρώην ΤΑΣ,ΤΑΝ,ΤΑΣΑ), το ποσοστό επί των προβλεπομένων αποδοχών, από το Ν.Δ 398/1974;

γ. Ποιες οι αντίστοιχες καταβληθείσες (παρακρατηθείσες από την υπηρεσία) εισφορές υπέρ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ και το ποσοστό επί των προβλεπομένων αποδοχών;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Κουράκος Ιωάννης
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ