2013-08-02 16:50:05
Φωτογραφία για Συμβουλές για γερά... δόντια και για να διώξετε την κακοσμία
Ερωτήσεις για γερά και όμορφά δόντια. Αποφύγετε την κακοσμία και αποκτήστε ένα λαμπερό χαμόγελο. Οι απαντήσεις έξω απ΄τα δόντια Τα δυνατά και υγιή δόντια μας επιτρέπουν να χαμογελάμε διάπλατα, αλλά και να μπορούμε να φάμε ή να πιούμε οτιδήποτε χωρίς πόνο ή δυσκολία. Διαβάστε παρακάτω πως μπορείτε να φροντίζετε τα δόντια σας σε καθημερινή βάση ανάλογα την ανάγκη που έχουν τα δόντια σας αλλά και τι μπορεί να σας προκαλέσει κακοσμία.

Κανονική ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα;

Οι οδοντόβουρτσες, στη σημερινή τους μορφή, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά πριν περίπου 80 χρόνια. Από τότε έως και σήμερα έχουν δημιουργηθεί πολλών ειδών οδοντόβουρτσες, με διαφορετικές δυνατότητες η κάθε μια. Μια καινοτόμα οδοντόβουρτσα είναι η ηλεκτρική που αν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τι να διαλέξω όμως μια κανονική ή μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα; Στην πράξη και τα δυο είδη κάνουν σχεδόν την ίδια δουλειά, όμως σύμφωνα με μελέτες, η ηλεκτρική απομακρύνει περισσότερη οδοντική πλάκα.


Το πλεονέκτημα των ηλεκτρικών είναι ότι μιμούνται τα επαγγελματικά εργαλεία του οδοντιάτρου και δίνουν τη δυνατότητα μιας ποικιλίας κινήσεων που δεν είναι εύκολες με την κανονική οδοντόβουρτσα. Επιπλέον με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, περιορίζεται το ενδεχόμενο να βουρτσίσουμε με λάθος τρόπο ή πλημμελώς τα δόντια μας. Η ηλεκτρική τέλος είναι εύχρηστη σε άτομα με σιδεράκια, αλλά και σε γονείς που θέλουν να βουρτσίσουν τα δόντια των παιδιών τους.

Τι είδους οδοντόπαστα να επιλέξω;

Η οδοντόπαστα απομακρύνει από τα δόντια μας τις χρωστικές και μας προσφέρει αίσθηση φρεσκάδας στο στόμα. Σε «συνεργασία» με την οδοντόβουρτσα, που απομακρύνει την οδοντική πλάκα, μας βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να αποκτήσουμε υγιή δόντια και ούλα. Οι εμπορικές οδοντόκρεμες περιέχουν στιλβωτικούς παράγοντες, νερό και ένα μέρος πολυμερών που δίνουν χρώμα και γεύση. Πολλές οδοντόβουρτσες περιέχουν και φθόριο ή κάποια συστατικά για την καταπολέμηση της ευαισθησία στα δόντια.

Κατά την επιλογή της οδοντόπαστας θα πρέπει να προσέξετε το επίπεδο της στιλβωτικής ικανότητας. Αν θέλετε λευκά δόντια χρησιμοποιήστε μία οδοντόβουρτσα με ήπιες λευκαντικές ιδιότητες, γιατί αν κάνετε κατάχρηση οδοντόπαστων με ισχυρές λευκαντικές ουσίες, ιδιαίτερα αν βουρτσίζετε και με λάθος τρόπο τα δόντια σας, μπορεί να προκληθεί βλάβη σε αυτά, φθορά στην αδαμαντίνη ή ακόμη και στον ουλικό ιστό. Οι μη καπνιστές προτιμότερο είναι να επιλέγουν οδοντόπαστα με χαμηλή στίλβωση. Κατά την επιλογή της κατάλληλης οδοντόπαστας θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι σημαντικό συστατικό είναι και το φθόριο που προλαμβάνει την τερηδόνα.

Τι μου προσφέρει το οδοντικό νήμα;

Το οδοντικό νήμα κάνει τη...βρώμικη δουλειά. Φθάνει εκεί που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Απομακρύνει υπολείμματα τροφών, γυαλίζει τις οδοντικές πλάκες και μειώνει τις πιθανότητες για σχηματισμό πλάκας και αιμορραγίας στα ούλα. Υπάρχει ποικιλία οδοντικών νημάτων που μπορείτε να επιλέξετε σε ότι αφορά το μέγεθος, το υλικό αλλά ακόμη και τη γεύση. Αν έχετε αραιά δόντια προτιμήστε οδοντικό νήμα κερωμένο.

Στοματικά διαλύματα: Έχουν αποτέλεσμα;

Υπάρχουν δυο είδη στοματικών διαλυμάτων. Τα θεραπευτικά και τα αρωματικά.

Θεραπευτικά: Τα περισσότερα θεραπευτικά διαλύματα περιέχουν φθόριο για την καταπολέμηση της τερηδόνας, ενώ κάποια άλλα παράγοντες που καταπολεμούν την οδοντική πλάκα. Προτιμότερο είναι να επιλέγετε ένα ήπιο στοματικό διάλυμα για συχνή χρήση, γιατί τα πολύ ισχυρά στοματικά διαλύματα, αν χρησιμοποιούνται συχνά μπορεί να καταστρέψουν μέρος της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.

Αρωματικά: Μας προσφέρουν φρέσκια γεύση, αλλά χωρίς να έχουν ιδιότητες για την που καταπολεμούν την τερηδόνα ή προβλήματα στα ούλα. Με τα αρωματικά διαλύματα διώχνουμε προσωρινά την κακοσμία και σκοτώνουμε κάποια βακτηρίδια που «κατοικούν» στο στόμα μας.

Τα στοματικά διαλύματα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε τον οδοντίατρο ούτε το βούρτσισμα των δοντιών. Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται επικουρικά τόσο για την κακοσμία, την καταπολέμηση της τερηδόνας, της περιοδοντικής νόσου και της φλεγμονής των ούλων.

Μια τσίχλα την ημέρα την...οδοντόβουρτσα κάνει πέρα;

Κι' όμως έρευνες έχουν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένες φορές την οδοντόβουρτσα μας. Οι ειδικοί μετά από έρευνες διαπίστωσαν ότι οι τσίχλες δίχως ζάχαρη που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες ως υποκατάστατα της ζάχαρης, μπορούν να βοηθήσουν. Οι συγκεκριμένες τσίχλες δεν καταπολεμούν τα βακτήρια, αλλά βοηθούν στην παραγωγή σάλιου που προστατεύει δόντια και ούλα καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, αφήνοντας μόνο τα «φιλικά» μικρόβια να επιβιώσουν. Φυσικά δεν τίθεται το δίλλημα τσίχλα ή οδοντόβουρτσα αφού μετά από κάθε γεύμα πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Η τσίχλα συνίσταται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα βουρτσίσματος ως μια προσωρινή λύση.

Πόσο χρήσιμο είναι το φθόριο;

Το φθόριο βρίσκεται στην οδοντόπαστα, σε στοματικά διαλύματα ακόμη και στο πόσιμο νερό. Έρευνες που έγιναν σε παιδιά που λάμβαναν φθόριο έδειξαν μείωση της τερηδόνας σε ποσοστό 60-70%. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε τα δόντια σας οδοντόπαστα που περιέχει φθόριο. Επίσης υπάρχουν συμπληρώματα με φθόριο αλλά και φθοριούχο τζελ που εφαρμόζεται από τον οδοντίατρο. Το φθόριο στο σάλιο ενισχύει την ικανότητα του να προστατεύει την αδαμαντίνη, όταν αυτή έχει προσβληθεί από τερηδόνα.

Αρκετές μελέτες έδειξαν τα τελευταία χρόνια ότι τα αυξημένα επίπεδα φθορίου στο πόσιμο νερό δεν προκαλούν κάποια ασθένεια όπως πίστευαν παλαιότερα. Κίνδυνος υπάρχει για τα παιδιά και τα βρέφη που λαμβάνουν φθόριο, το οποίο δεν έχει συντηρηθεί σωστά ή που απορροφούν μεγάλο ποσοστό φθοριούχας οδοντόπαστας.

Τι μας προκαλεί κακοσμία;

Η κακοσμία προκαλείται από τα βακτηρία της στοματικής χλωρίδας. Αν μετά το φαγητό δεν βουρτσίσουμε τα δόντια μας ή δεν χρησιμοποιήσουμε νήμα τα υπολείμματα των τροφών αποσυντίθεται δημιουργώντας άσχημη αναπνοή. Καλό είναι όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας να βουρτσίζουμε και το πίσω μέρος της γλώσσας καθώς εκεί βρίσκονται τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Αν σχηματιστεί πλάκα κάτω από τα ούλα τα βακτήρια της περιοχής αυτής απελευθερώνουν μια έντονη οσμή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ουλικό ιστό. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα χρησιμοποιήστε καθημερινά οδοντικό νήμα.

Ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην κακοσμία του στόματος μας. Το λάχανο, για παράδειγμα, μετά την πέψη παράγει μια έντονη μυρωδιά. Ένοχο για κακοσμία εκτός από το γνωστό μας σκόρδο είναι και το αλκοόλ. Αιτία της έντονης και επίμονης μυρωδιάς του πρώτου σύμφωνα με έρευνα είναι ότι κατά τη διάρκεια της πέψης απελευθερώνεται ένα προϊόν του θείου, το οποίο έχει χαρακτηριστική μυρωδιά και παραμένει αναλλοίωτο όταν μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος. Ακόμη σημαντικές αιτίες κακοσμίας είναι οι δίαιτες και το κάπνισμα. Μερικές φορές η κακοσμία οφείλεται και σε διάφορες παθήσεις, όπως λ.χ. ιγμορίτιδα ή στομαχικές διαταραχές.
lifezone.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ