2013-08-03 01:20:51
Φωτογραφία για ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: Καλοκαίρι 2013, Μαγνησία η υγεία στο κόκκινο
Βόλος 31/7/13

Μέσα στον καύσωνα, στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού, σε αυτήν την τουριστική περιοχή της χώρας μας που αριθμεί, με τους επισκέπτες της πάνω από διακόσιες χιλιάδες κατοίκους, κάποιοι αγωνιούν. Οι γιατροί της περιοχής μας δεν κάνουν διακοπές. Εσύ κάτοικε αυτής της πόλης, εσύ επισκέπτη των νησιών μας, εσύ λάτρη του Πηλίου και του Παγασητικού , κάνεις τα μπάνια του λαού, όπως καθόσουν στον καναπέ τον χειμώνα. Λυπούμεθα, αλλά πρέπει να αγωνιάς η να πράξεις. Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη στην περιοχή νοσεί βαριά και δυστυχώς έπεται μνημονιακή συνέχεια, εν μέσω καλοκαιριού, μέσα στον Αύγουστο, τότε που γίνονται όλοι οι αιφνιδιασμοί, τότε που η όποια αντίδραση είναι από ανύπαρκτη έως συναινετική

Συγνώμη για όποιον κυνισμό, αλλά τα άκρως επείγοντα θέματα πρέπει να λέγονται στεγνά, χωρίς ωραιοποίηση, όπως ο συνάνθρωπος μας που πέθανε στον Άγιο Ιωάννη με το σύστημα υγείας απλά να διακομίσει τον νεκρό κατόπιν εορτής, πρόσφατα.


Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο Βόλου. το υγειονομικό στήριγμα της περιοχής, πρακτικά ανεπαρκές. Υπεροξύ πρόβλημα , εάν είσαι παιδί η έχεις γαστρεντερολογικό νόσημα. Μέσα στο καλοκαίρι ένας μόνο παιδίατρος και κανένας γαστρεντερολόγος θα είναι εκεί, με ότι σημαίνει αυτό από την εφημερία έως την καθημερινή λειτουργία της κλινικής. Δεν υπάρχει πνευμονολόγος, δερματολόγος, ένας νευρολόγος, ένας ΩΡΛ, ένας ουρολόγος, 70 θέσεις ιατρών κενές. Δεν ανακουφίζονται τα προβλήματα με 4 θέσεις επικουρικών γιατρών, συμβασιούχων για ένα χρόνο δηλαδή που λειτουργούς σαν ασπιρίνες σε ένα ασθενή με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Απαιτούμε να ανοίξουν μόνιμες θέσεις ΕΣΥ, όπως έχουν κριθεί από το ΚΕΣΥ, γιατί το κτίσαμε οι Βολιώτες για να είναι νοσοκομείο και όχι κέντρο υγείας , όπως το καταντάτε.

¨Ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο δεν μπορεί να στηρίζεται στο ηρωισμό των υπηρετούντων γιατρών , με τους περισσότερους γερασμένους , ευτυχώς μόνο ηλικιακά, και καμία νέα πρόσληψη, καταδικασμένο σε μαρασμό. Ευθεία προσβολή στην αξιοπρέπεια ενός εργαζομένου, να δουλεύει ηρωικά χωρίς να πληρώνεται. Εφημερίες, πέραν από 4 απλήρωτες από 9μηνο, τρέχουσες από 4μηνο, μείωση μισθών στο όριο της εξαθλίωσης, ισχυρό χτύπημα ακόμα και σε έναν ορκισμένο στον Ιπποκράτη λειτουργό υγείας.

Αλήθεια πως να χειρουργήσεις χωρίς υλικά, Αυτοί που λένε το αντίθετο, να μας ενημερώσουν γιατί δεν υπάρχουν ενδοφακοί για τους οφθαλμίατρούς, εναλλάξ γιατί λείπουν γάντια, γάζες και διαφορά καθημερινά υλικά, γιατί πρόσφατα δεν υπάρχουν αντιδραστήρια για άκρως επείγουσες εξετάσεις, όπως χρόνος προθρομβίνης. Αλήθεια γιατί γίνονται απευθείας αναθέσεις προμήθειας υλικών, με την διαδικασία του επείγοντος. Στο φαρμακείο του νοσοκομείου κυκλοφορούν φάρμακα της εταιρία TEVA, που έχει εκδιωχθεί από τις αγορές των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας. Έλληνας ασθενής σε συνθήκες Μπαγκλαντές. Ας μας ενημερώσει ένας υπεύθυνος.

Νησιά, Πήλιο τουρισμός ,αλλά και μόνιμοι καρτερικοί κάτοικοι περιφέρειας. Θρηνούμε τον θάνατο 4 συνανθρώπων μας από την διάλυση του ΕΚΑΒ. Η περιπέτεια του βαριά ασθενούς από το όποιο νησί μας στον Βόλο και από εκεί συχνά πυκνά στην Λάρισα αποτελεί διδακτορικό σκηνοθεσίας για τον φανταστικό κινηματογράφο. Ασθενοφόρα διαλυμένα, ελάχιστοι οδηγοί, απουσία γιατρών στις διακομιδές, μάλλον έπεται συνέχεια στον θλιβερό κατάλογο των "τεθνηκόντων καθ οδόν".

Ειδικευόμενοι γιατροί, για όσους δεν γνωρίζουν, ο κορμός της καθημερινής λειτουργίες ενός νοσοκομείου. Γνωρίζετε ότι πλέον έχουμε κενές θέσεις. Γιατί να έρθουν στο νοσοκομείο του Βόλου. ποιός θα τους εκπαιδεύσει. Τραγική έλλειψη ειδικών , ιατρικών πράξεων, χειρουργείων και με απλήρωτες εφημερίες. Γιατί να έρθουν, δυστυχώς στέλνουμε τα καλλίτερα και χρησιμότερα μυαλά στους Βησιγότθους, αλλοίμονο για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο συμπληρωματικός πυλώνας της υγείας. ΕΟΠΥΥ, 10 εκατομμύρια έλληνες ασφαλισμένοι σε μία καθημερινή αντιπαράθεση. Γολγοθάς για γιατρούς και ασθενείς. Πολιατρεία του τέως ΙΚΑ, σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ, το ίδιο είναι. Η κολυμβήθρα του Συλωαμ. Χιλιάδες ραντεβού καθημερινά προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ¨Έλληνες. Θα πληρώσεις το τηλέφωνο για το ραντεβού {ροζ τιμή}, δεν θα βρείς στον Βόλο νευρολόγο, ψυχίατρο, ουρολόγο, και διάφορες άλλες ειδικότητες. Απολύθηκαν πρόσφατα 1000 έκτακτοι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας και παρά τις υποσχέσεις οι γιατροί που υπηρετούν εκεί από 89 έμειναν 60.

Γνωρίζετε ότι οι σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ {τα πολιατρεία του τ. ΙΚΑ} βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο του υπουργείου υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Task force, με μέλλον σκοτεινό. Εκεί εξυπηρετούνται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς και εργάζονται 5500 γιατροί με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 2500 μόνιμο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Σχεδιάζεται να μπουν στο ΕΣΥ, να παραχωρηθούν σε ιδιωτικές εταιρίες η να δοθεί μια λύση τύπου ΕΡΤ, αδιαφορώντας για εργαζομένους αλλά και για το έργο που εκεί παράγεται. Οι εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο δείχνουν να τρέχουν μέσα στον Αύγουστο , κρύβοντας εκπλήξεις σε εργαζομένους και ασφαλισμένους.

Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας φορέας που γεννήθηκε ετοιμοθάνατος και τώρα και τώρα απλά βρίσκεται σε αναπνευστήρα χωρίς να το λένε. Υποχρηματοδότηση, περιορισμός δαπανών, τύπου τριτοκοσμικής χώρας, και καμμία αξιοπιστία στις πληρωμές του. Όλη αυτή η άλογη πολιτική έχει φέρει σε απόγνωση το ιδιωτικό ιατρείο, τον βασικότερο πυλώνα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον τόπο μας. Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε γιατρούς από 2010 2011, καθυστέρηση νέων οφειλών πάνω από6 μήνες, κουρέματα, περικοπές οριζόντιες τύπoυ claw back {30%) οδηγούν ήδη αρκετά ιατρεία σε λουκέτο. Έκαναν ήδη εμφάνιση δικαστικοί επιμελητές τραπεζών, πράγματα πρωτόγνωρα για τον ιατρικό χώρο, απελπίζοντας ακόμη και παλαιότερους συναδέλφους. Ακόμη διερωτώμεθα κύριοι υπεύθυνοι γιατί δεν βάζετε ανώτερο πλαφόν στις εργαστηριακές εξετάσει, που όντως ξέφυγαν από τον προϋπολογισμό. Μήπως δεν το θέλουν τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα και εσείς τα ευνοείτε.

Γνωρίζετε ότι πλέον ο νέος γιατρός, συγκαταλέγεται στα επαγγέλματα υψηλού ρίσκου. Να τελειώνεις Ιατρική, να τελειώνεις ειδικότητα, να μην βρίσκεις εργασία στο ΕΣΥ, στον ΕΟΠΥΥ, να ανοίγεις ιδιωτικό ιατρείο, ως μόνη επιλογή, με νοίκια, δάνεια για εξοπλισμό, περιμένοντας να δουλέψεις με τους φτωχοποιημένους συνανθρώπους μας. Απορείτε ακόμη γιατί τα καλλίτερα και πιο φρέσκα μυαλά μας, παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς.

Ιατρείο αλληλεγγύης του Ιατρικού συλλόγου, μια προσπάθεια αξιέπαινη και απαραίτητη πλέον στα χρόνια μας. Πιστέψτε μας, δεν γίνεται από φιλευσπλαχνία, γίνεται από αλληλεγγύη στον ανασφάλιστο, φτωχό, μετανάστη συμπολίτη μας. Είναι από τις δομές που θα έπρεπε να ντρεπόμαστε σαν κοινωνία και μόνο που υπάρχουν. Βασικό μέλημα κάθε πολιτείας που σέβεται τους πολίτες της, είναι να έχει ένα δωρεάν και αξιοπρεπές σύστημα υγείας να τους καλύπτει.

Ο ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής μας σε διαρκή επαγρύπνηση, γιατί τα υγειονομικά δεν ήταν ποτέ χειρότερα στην πατρίδα μας και πολύ φοβόμαστε ότι θα χειροτερέψουν μέσα σε αυτό καλοκαίρι.

Η υπόθεση ΥΓΕΙΑ δεν είναι καθόλου μόνο θέμα των γιατρών και των υπολοίπων υγειονομικών, είναι θέμα όλων των πολιτών αυτής χώρας μια και στην δίνη αυτών που σχεδιάζονται για την υγεία, θα περιπέσουμε όλοι μας.

Ο Πρόεδρος Ματθαίος Δραμητινός

Ο Γραμματέας Βασίλης Σαράκης

- Posted using BlogPress from my iPad
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ