2013-08-03 08:27:11
Φωτογραφία για Ηλεία: Σύγχυση με το ΦΠΑ 13 - Δεν έχουμε περιθώρια να ρίξουμε τις τιμές
Διευκρινίσεις μέσω… twitter έδωσε ο γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης για να διαλύσει την σύγχυση που επικράτησε πρώτη μέρα εφαρμογής της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, για το αν αφορά φαγητά ή ποτά που καταναλώνονται εντός καταστήματος.

Ο κ. Θεοχάρης έγραψε λοιπόν στο twitter ότι «ο ΦΠΑ στην εστίαση είναι 13%, ανεξαρτήτως που καταναλώνεται». Η δε Γ.Γ Δημοσίων Εσόδων, ξεκαθάρισε μια μέρα πριν με διευκρινιστική ανακοίνωσή της ότι «μόνο στα αναψυκτικά ισχύει η διαφοροποίηση του συντελεστή ΦΠΑ όταν καταναλώνεται εντός ή εκτός καταστήματος εστίασης» και ακόμα ότι «η παράδοση έτοιμων ροφημάτων, αναψυκτικών και χυμών διατηρείται στον κανονικό συντελεστή 23% και μόνο εφόσον αυτά παρέχονται σε συνδυασμό με υπηρεσίες εστίασης (σερβίρισμα κλπ) υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή 13%.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα και την 1η Αυγούστου, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων καφέ και εστίασης στον Πύργο, εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση για το τι ακριβώς πρέπει να κόβουν στις αποδείξεις τους, αν και όλοι προσπάθησαν να είναι συνεπείς προσαρμόζοντας τις ταμειακές τους στο νέο καθεστώς ΦΠΑ.


Βεβαίως οι περισσότεροι ερωτώμενοι για το αν η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα οδηγήσει και σε μείωση τιμών, δήλωσαν ότι με τις απανωτές αυξήσεις έχουν ήδη απορροφήσει τη διαφορά και θα εξετάσουν στο μέλλον αν και κάτω από ποιες συνθήκες θα ρίξουν τις τιμές, αφού θεωρούν ότι είναι ήδη πολύ χαμηλές.

«Μας τα έχουνε πάρει πολλαπλάσια»

Ο ιδιοκτήτης του καφέ ουζερί «Η Συνάντηση» κ. Κώστας Κουστένης μιλώντας στην «Πρωϊνή» για την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13%, τόνισε ότι υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση για το τι ισχύει και τι όχι και από το πρωί μαζί με άλλους συναδέλφους του έψαχναν να δουν αν το εφαρμόζουν σωστά.

«Είχαμε με συναδέλφους ολονύχτιες συνομιλίες για να διαπιστώσουμε τι ισχύει και τι όχι προκειμένου να μην κάνουμε λάθη και έχουμε στην πορεία πρόβλημα. Ευελπιστούμε ότι τα καταλάβαμε σωστά, θα δείξει.» Όσον αφορά την πιθανότητα μείωσης των τιμών μετά την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Κουστένης τόνισε ότι στα περιφερειακά μικρά καφενεία και καταστήματα εστίασης οι τιμές είναι χαμηλές και πόσο για παράδειγμα να ρίξεις την τιμή του καφέ κάτω από 1 ευρώ!

«Το θέμα αυτό αφορά τις τουριστικές κυρίως περιοχές και τα πολυτελή καταστήματα εστίασης, αφού τα δικά μας μαγαζιά είχαν πάντα χαμηλές τιμές. Εδώ ο πελάτης από χρόνια πίνει τον καφέ του με 1 ευρώ, τι να του πω δώσε 90 λεπτά; Πάλι θα μου αφήσει τα 10 λεπτά. Άλλωστε με τις συνεχόμενες αυξήσεις όχι μόνο σε ότι σερβίρουμε αλλά και στα πάγια έξοδά μας που είναι πολλές χιλιάδες ευρώ, έχουμε απορροφήσει τη διαφορά. Εγώ πέρυσι πλήρωνα ρεύμα για το μαγαζί 1050 ευρώ το τετράμηνο και φέτος πληρώνω 1550 ευρώ. Τι τιμές να ρίξω; Μας κοροϊδεύουν; Μας τα έχουν πάρει πολλαπλάσια ”

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις του ιδιοκτήτη καφέ due strade κ. Λάμπρου Τσέλιου. Ο κ. Τσέλιος μας είπε ότι το κράτος όφειλε να ρίξει το ΦΠΑ γιατί δεν είναι δυνατόν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Τουρκία να υπάρχει ΦΠΑ 8% η στη Γαλλία να είναι 5% και να πρέπει η Ελλάδα να ανταγωνιστεί τις τιμές τους με συντελεστή 23%.

«Την τελευταία πενταετία που έχουμε το καφέ, τα έχουμε δει όλα με το ΦΠΑ. Από 8% που ήταν πήγε 9%, μετά 13% και σε δύο μήνες 23% και τώρα πάλι πίσω αναγκάστηκαν να το ρίξουν στο 13%. Εμείς όλα αυτά χρόνια έχουμε απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις και είμαστε πάντα οι χαμένοι.

Κάθε φορά αλλάζουμε ή μετατρέπουμε τις ταμειακές μας με ένα αρκετά μεγάλο κόστος, για να μη πω ότι μας υποχρέωσαν να τις συνδέσουμε και με το Ίντερνετ για να βλέπει κάθε βράδυ η εφορία τι εισπράξεις κάνουμε. Κάποιοι το κάναμε, αλλά το σύστημα δεν συνδέθηκε ποτέ με τις Δ.Ο.Υ. Τι τιμές λοιπόν να ρίξουμε;»

Πηγή: εφημερίδα Πρωινή
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ