2013-08-03 15:23:04
Φωτογραφία για «Στα τυφλά» συμπληρώνουν δηλώσεις οι επιχειρήσεις μέσω Taxisnet
Νέο καλοκαιριάτικο «καψόνι» σε επιχειρηματίες και λογιστές από το υπουργείο Οικονομικών, που τους ζητά να συμπληρώσουν στοιχεία σε ιστοσελίδα του Τaxisnet που εμφανίζεται... με μορφή «κώδικα» μηχανογράφησης που μόνο εξειδικευμένοι προγραμματιστές μπορούν να καταλάβουν και να χειριστούν.

Η αγορά είναι ανάστατη γιατί, εμμέσως, το Κράτος φορτώνει πάλι με υποχρεώσεις τις επιχειρήσεις και τους λογιστές, αλλά τους «σπρώχνει» και να ψάξουν και να αγοράσουν εμπορικά προγράμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να καλύψουν την ανυπαρξία τεχνικής υποστήριξης από την ΓΓΠΣ!

Με βάση υπουργική απόφαση του κ.Μαυραγάνη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν μέσω του Taxisnet έως 16 Αυγούστου στοιχεία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές που πραγματοποιούν. Όποιος ανοίξει την ιστοσελίδα αυτή θα βρει οδηγίες για τη δημιουργία του σχετικού αρχείου δήλωσης. Αλλά όλα αυτά είναι απλώς … θεωρία, γιατί στην πράξη το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκαταλείψει τους φορολογούμενους στην τύχη τους!


Το αληθινά εξοργιστικό είναι πως οι προγραμματιστές της ΓΓΠΣ δεν δημιούργησαν μια «φιλική» εφαρμογή (πχ με εκτελέσιμο αρχείο τύπου .exe) ώστε να μπορεί κάποιος να συμπληρώσει εύκολα τα περίπου 100 στοιχεία που ζητά η υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός κ.Μαυραγάνης όπως ο ΑΦΜ της επιχείρησης, το είδος της σχέσεως, τα ενοίκια, τα εμπορικά σήματα κλπ.

Αντιθέτως, όποιος ζητήσει τη βοήθεια του helpdesk της ΓΓΠΣ (στο τηλέφωνο 15515) για το πώς πρέπει να υποβάλει τη δήλωση, του λένε να ανοίξει την σελίδα αυτή και να ψάξει εκεί πού πρέπει να δηλωθούν νούμερα, κωδικοί και ποσά. Η σελίδα είναι όμως γραμμένη στη γλώσσα των προγραμματιστών, χωρίς τη βοήθεια των οποίων κανείς δεν μπορεί να βρει πού πρέπει να μπουν τα νούμερα και οι επωνυμίες. Οι εντολές που έχει λάβει το helpdesk είναι να καθοδηγούν τους ενδιαφερόμενους που ζητούν βοήθεια, μόνο μέχρι τη συμπλήρωση του ΑΦΜ της εξαιτίας που κάνει δήλωση, σε κάποια από τις χιλιάδες «χορδές» που ανοίγουν στην οθόνη του υπολογιστή.

Έτσι οι υπόχρεοι πρέπει να συμπληρώσουν «στα τυφλά» και σχεδόν… στην τύχη νούμερα και στοιχεία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει την απαίτηση να τα διαβάζει σωστά και να είναι και ακριβή!

Οι λογιστές που απελπισμένοι και μετά από ώρες αναμονής στο τηλέφωνο επιμένουν να αναζητούν βοήθεια από το υπουργείο Οικονομικών, βρίσκουν υπαλλήλους που υψώνουν τα χέρια ψηλά ή τους «κλείνουν το μάτι» να ψάξουν στο διαδίκτυο και να βρουν σχετικά προγράμματα που -επί τούτου- ετοίμασαν κάποιες εταιρίες, αλλά τις προσφέρουν συνήθως επί πληρωμή!

Όλα αυτά γίνονται μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ οι προθεσμίες για υποβολή πάσης φύσεως δηλώσεων «τρέχουν» και η καταληκτική διορία υποβολής των εν λόγω δηλώσεων πέφτει πάνω στον δεκαπενταύγουστο.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ