2013-08-04 00:14:04
Φωτογραφία για Αίγυπτος: Συναντήσεις διεθνών απεσταλμένων με τον υπουργό Εξωτερικών
Ενώ συμπληρώθηκε, χθες, ένας μήνας από την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις... ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι απεσταλμένοι είχαν τις τελευταίες λίγες ώρες στο Κάιρο διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης, συνιστώντας την αποφυγή περαιτέρω αιματοχυσίας στη βορειοαφρικανική χώρα με πληθυσμό 80 εκατομμύρια.

Αφότου ο εκλεγμένος πρόεδρος Μόρσι παύθηκε, τουλάχιστον 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της έντασης και της γενικευμένης βίας, που επακολούθησαν.

Παραμένει στο μεταξύ άγνωστο, πού ακριβώς κρατείται (από τους στρατιωτκούς που τον ανέτρεψαν) ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Στο υπουργείο των Εξωτερικών ο υπουργός Νάμπιλ Φάχμι δέχθηκε σε συνομιλίες διαδοχικώς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουΐλιαμ Μπερνς, την αμερικανίδα πρέσβειρα Αν Πάτερσον, τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ Μπερναρντίνο Λήον επί περίπου μια ώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ.


Σε όλους τους συνομιλητές παρασχέθηκε διαβεβαίωση ότι η μεταβατική κυβέρνηση προτίθεται να διοργανώσει βουλευτικές εκλογές --περίπου μετά από ένα εξάμηνο όπως έχει ήδη ανακοινωθεί--, αφού θα έχει δημιουργηθεί κλίμα εθνικής συμφιλίωσης και υπό τον απαράβατο όρο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα απέχουν από τη βία και την παρότρυνσή της, σύμφωνα με το σημερινό επίσημο ανακοινωθέν.

«Ομως τονίστηκε σε όλους ανεξαιρέτως τους "καλοδεχούμενους" επισκέπτες ότι "οι τελικές αποφάσεις είναι το προνόμιο της κυβέρνησης».

Οι συνομιλητές ζήτησαν η κυβέρνηση να φροντίσει, να μην παραταθεί η αιματοχυσία.

Ο στρατηγός Χάνι Αμπντελ Λατίφ εξ ονόματος της κυβέρνησης δεσμεύθηκε με τηλεοπτικό μήνυμα ότι, δεν θα καταδιωχθούν από τα σώματα ασφάλειας όσοι οπαδοί του Μόρσι με ειρηνικό τρόπο εγκαταλείψουν τους δημόσιους χώρους, όπου παραμένουν διαμαρτυρόμενοι για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου.

Κατηγόρησε ευθέως την Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι χειραγωγεί σε ό,τι αφορά στην ψυχολογία τους τούς διαδηλωτές.

Να αποχωρήσετε από τους τόπους δημόσιας συνάθροισης και να ενσωματωθείτε στη νέα πολιτική δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο, συνέστησε στους διαδηλωτές ο στρατηγός Λατίφ στο ίδιο μήνυμα.

Ο στρατηγός, που ήταν ντυμένος με την θερινή λευκή στολή των στρατηγών, αποσαφήνισε ότι θα διωχθούν μόνον όσοι εμπλέκονται σε τέλεση διαφόρων εγκλημάτων και αδικημάτων.

Η οικονομία της Αιγύπτου διέρχεται βαθιά κρίση που προκαλεί κοινωνική ευρεία δυσαρέσκεια. Η Ουάσινγκτον παρέχει ετησίως στο Κάιρο στρατιωτική βοήθεια 1,3 δισ. δολαρίων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ