2013-08-04 18:49:04
Φωτογραφία για Σταθερότητα και ΑΟΖ στην ατζέντα Σαμαρά για τη συνάντηση με τον Ομπάμα
Το πρώτο υπερατλαντικό ταξίδι με στόχο την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει σε μερικές ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς και στο επιτελείο του οι προετοιμασίες είναι... πυρετώδεις για τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα της χώρας και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αυτό είναι σαφές από την ίδια τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο. Με τα εσωτερικά μέτωπα να «βράζουν» ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει την πολιτική στήριξη της Ουάσινγκτον την ώρα που η Τρόικα ζητά μετ' επιτάσεως μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα και δημοσιονομικά μέτρα για να καλυφθεί το κενό στα έσοδα. Επιπλέον η κόπωση του πολιτικού προσωπικού από τα συνεχιζόμενα πακέτα μέτρων δίνει στην Αθήνα ένα επιπλέον χαρτί προκειμένου η αμερικανική πλευρά να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει η «Η Καθημερινή της Κυριακής» στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού είναι μία ειλικρινής συζήτηση με τον κ
. Ομπάμα που θα έχει ως άξονες την πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αλλά και τον νέο -αναβαθμισμένο- ρόλο που μπορεί να έχει η χώρα μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή που αποσταθεροποιείται από την Τουρκία και τη Συρία μέχρι την Αίγυπτο και τη Λιβύη, η Ελλάδα επιδιώκει να παρουσιασθεί στον αμερικανικό παράγοντα ως σημείο σταθερότητας αλλα και ενεργειακό κέντρο αφού τόσο ο αγωγός ΤΑΡ όσο και οι ενδείξεις για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη ενισχύουν τη θέση της χώρας. Επιπλέον η καλή σχέση με το Ισραήλ και την Κύπρο και ο «άξονας» που επιχειρείται να δημιουργηθεί αποτελούν μια καλή εναλλακτική επιλογή για τις ΗΠΑ οι οποίες θορυβήθηκαν ιδιαίτερα με τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι βασική προτεραιότητα του κ. Σαμαρά είναι να δείξει πως παρά την κρίση και την ύφεση η Ελλάδα παραμένει σταθερή χώρα μέσα σε ένα πλέγμα συμμαχιών. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της τριήμερης παρουσίας του σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.
koolnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ