2013-08-05 10:39:05
Φωτογραφία για Σε αναβρασμό το Μαξίμου - O Σαμαράς ετοιμάζεται για τις ΗΠΑ με το βλέμμα στο «καυτό» φθινόπωρο
Σε πλήρη ετοιμότητα είναι το πρωθυπουργικό επιτελείο για το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο στην Αθήνα επικρατεί αναβρασμός τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και ...στις κοινοβουλευτικές ομάδες που «τρέμουν» μπροστά στην ιδέα νέων μέτρων το φθινόπωρο.

Παρά την όποια χαλάρωση μπορεί να φέρνει το καλοκαίρι αλλά και τα καλά νέα για την πορεία του τουρισμού, το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ με κορυφαία στελέχη να κάνουν λόγο για «μετρημένο πολιτικό χρόνο» και την κοινωνική ειρήνη να βρίσκεται πλέον στα όριά της.

Ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα για τον Αύγουστο και έχει απαιτήσει από τους υπουργούς τους να πάρουν ολιγοήμερες διακοπές και σε κάθε περίπτωση να βρίσκονται στα γραφεία τους στις 19 Αυγούστου προκειμένου η ελληνική πλευρά να ετοιμαστεί κατάλληλα για την επιστροφή της Τρόικα τον Σεπτέμβριο.


Ήδη από την πλευρά των δανειστών τα μηνύματα είναι σαφή ενώ την Κυριακή δημοσίευμα της Real News προκάλεσε έντονες αντιδράσεις καθώς έκανε λόγο για μυστικό σχέδιο της Τρόικας που περιλαμβάνει μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ αλλά και μια διοικητική δομή που θα περιλαμβάνει το μέγιστο 450.000 υπαλλήλους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και διαψεύδουν συνεχώς τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μετά τις γερμανικές εκλογές. Άλλωστε ο κ. Σαμαράς φαίνεται πως προγραμματίζει από τώρα όλες τις μεγάλες προτεραιότητες που έχει μπροστά του έως το τέλος του χρόνου, από την επίσκεψη στις ΗΠΑ μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου «κύματος» κινητικότητας, τον προγραμματισμό για το δεύτερο «κύμα», την εκπόνηση νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος και προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και φυσικά την ελληνική προεδρία στην ΕΕ που θα ασκηθεί σε στενή συνεργασία με την Ιταλία η οποία αναλαμβάνει το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Παρά τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς όμως, συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πορεύεται με ορίζοντα... ημέρας αφού έχει γίνει σαφές πως υπάρχει κόπωση από την πλευρά των βουλευτών και οποιαδήποτε απρόσεκτη κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε «πολιτικό ατύχημα» και «αντάρτικο» στη Βουλή.

Κι αν επισήμως η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, όλες οι ενδείξεις είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εκτός από το μυστικό σχέδιο της Τρόικας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ενώ έως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σχεδιασμό αναδιάρθρωσης σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ και βεβαίως να «τρέξουν» οι αποκρατικοποιήσεις.

Το «πετράδι του στέμματος» αυτή τη στιγμή είναι όμως το δεύτερο «κύμα» της κινητικότητας, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει σε διάστημα 90 ημερών να βρει τόσους υπαλλήλους όσους δεν κατάφερε να βρει σε διάστημα ενός έτους για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα.

Αυτό το κλίμα δημιουργεί τις επιπρόσθετες ανησυχίες στο Μαξίμου για την κοινωνική ειρήνη του Σεπτεμβρίου, με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στην Υγεία να προαναγγέλλουν θερμό Σεπτέμβριο με κινητοποιήσεις και κλειστά σχολεία και νοσοκομεία. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που ήδη βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της κινητικότητας.
koolnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ