2013-08-05 10:42:05
Φωτογραφία για Χάθηκε και ο Πανταγιάς από το χωριό του!
του Μανόλη Παντινάκη

Μια ή δυο φορές το χρόνο, θα βρεθεί στο γενέθλιο τόπο του ο Γιώργος Πανταγιάς στα Χάρκια Ρεθύμνου, λίγα χιλιόμετρα από την πόλη, θα φτάσει νύχτα και θα αναχωρήσει νύχτα για άλλους προορισμούς! Ελάχιστοι θα τον δουν και θα μιλήσουν, και μετρημένες φορές ο… αόρατος πολιτικός θα βγει για βόλτα στις γειτονιές και στα σοκάκια αναζητώντας τις παιδικές του μνήμες. Φυσικά, ο άλλοτε πανίσχυρος στην πολιτική ζωή της χώρας επί κυβερνήσεων Σημίτη δεν ξεχνά όλες τις φορές από πού… κρατάει η σκούφια του, όμως… ξεχνούσε επιδεικτικά το χωριό του και το μέλλον του, στα χρόνια της παντοδυναμίας του γιατί τότε γίνονταν αγώνας για να εμπεδωθεί ο… εκσυγχρονισμός και στις λαϊκές τάξεις!

Το πατρικό του σπίτι στο δρόμο της «Πέρα Ρούγας» έχει αλλάξει χέρια τώρα και χρόνια, και σήμερα παρουσιάζει σημάδια παρακμής, όμοια με εκείνα της πολιτικής σταδιοδρομίας του κ. Πανταγιά, που «από τις δόξες και τους διθυράμβους» βρέθηκε στα χαμηλότερα σκαλοπάτια της πολιτικής σκηνής. Ίσως αυτή η πτώση να του στοίχισε και να του προσδίδει σημάδια αποξένωσης από τους χωριανούς του. Ποιος ξέρει!


«Σκεφτήκαμε, όταν ήταν στα ψηλά», λένε κάτοικοι,«ότι θα έκανε κάτι για το χωριό του και θα έμενε το όνομά του στον τόπο που γεννήθηκε, όμως, δυστυχώς μας ξέχασε όπως μας είχαν ξεχάσει από τότε που ζούμε οι πολιτικοί που μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν. Τώρα «λιώνουμε» από τους φόρους και τα χαράτσια και κανείς από εκείνους που μας έφεραν ως εδώ δε νοιάζεται για την τύχη μας…»

ΣΤΑ ΧΑΡΚΙΑ…ΣΙΩΠΗ

Ο Γιώργος Πανταγιάς, παιδί πολυμελούς οικογένειας με άλλα τρία αδέλφια, τη Στέλλα, τη Μαρία και την Ειρήνη, έφυγε για την Αθήνα με τους γονείς και τις αδελφές του το 1962 ή ’63, γιατί ο πατέρας του Νίκος κατ’ επάγγελμα αγρότης, ζήτησε μια διαφορετική ζωή στην πρωτεύουσα για να επιβιώσει η φαμίλια του.

Είχε αρχίσει ήδη η μεγάλη μετανάστευση και το κύμα πήρε μαζί του και την οικογένεια, που έψαχνε τρόπους να βγει από τη μιζέρια και να «χορτάσει» ένα κομμάτι γλυκό ψωμί! «Έρχεται μια ή δυο φορές το χρόνο στο χωριό ο Γιώργης, παρουσιάζεται νύχτα, μένει στο σπίτι ενός συγγενή του και φεύγει το πρωί. Δεν τον βλέπουμε», δηλώνει ο Κώστας Πανταγιάς με τον οποίο είναι, όπως λέει, «ακροσυγγενείς»… Και προσθέτει:«Είναι καλό παιδί, ήλθε το χειμώνα και πήρε το γιό μου το Γιώργη και πήγαν στο Μέρωνα και κάνανε περιφράξεις σε χωράφια…»

Στα Χάρκια, ουδείς πλέον μιλάει για τον άνθρωπο του… εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη. Άλλωστε, δεν τους συνδέει τίποτα άλλο εκτός από την οικογένεια (από τις πολυπληθείς στο χωριό) και τον τόπο καταγωγής. Ίσως και να αισθάνονται άβολα που «ένα χωριανάκι τους» πρωτοστατούσε στα «έργα και τις ημέρες» του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας και επί των εποχών διακυβέρνησής του γίνονταν τα μεγάλα… γλέντια και οι… χοροί στο δημόσιο πλούτο!

Τέσσερις εκσυγχρονιστές μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Πανταγιάς, όταν κυριαρχούσαν από θέσεις εξουσίας στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ