2013-08-07 08:00:04
Φωτογραφία για Η ρωσική ομάδα “Άλφα” στην ελίτ των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων
«Η ασφαλής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, στην ευαίσθητη περιοχή του Βόρειου Καυκάσου είναι το νέο μας στοίχημα», δηλώνει ο πρόεδρος του Διεθνούς συνδέσμου των βετεράνων της μονάδας «Αλφα» Σεργκέι Γκοντσαρόφ.

Η μονάδα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας «Αλφα»,  η πλέον  γνωστή αντιτρομοκρατική ομάδα στη Ρωσία και μία από τις πιο αποτελεσματικές και έμπειρες ομάδες στον κόσμο, γιόρτασε στις 29 Ιουλίου τα 39α γενέθλιά της. Για τις αλλαγές στη δομή της ειδικής μονάδας από την ημέρα της ίδρυσής της και για τους στόχους που θα αντιμετωπίσουν οι αξιωματικοί της ομάδας κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι, μίλησε στον ανταποκριτή του πρακτορείου RIA Novosti ο πρόεδρος του Διεθνούς συνδέσμου των βετεράνων της μονάδας καταπολέμησης της τρομοκρατίας «Αλφα» Σεργκέι Γκοντσαρόφ.

— Κύριε Γκοντσαρόφ, κατ' αρχάς δεχτείτε τα συγχαρητήριά μας με την επέτειο της δημιουργίας της ομάδας «Άλφα». Με αφορμή αυτό το γεγονός, θα θέλαμε να σας κάνουμε μερικές ερωτήσεις. Υπάρχει σχέδιο για δημιουργία στο μέλλον άλλων ομάδων παρόμοιων με την «Άλφα»;


— Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Δεν νομίζω ότι τη συγκεκριμένη στιγμή υπάρχουν προϋποθέσεις για τη δημιουργία μονάδων με παράλληλη λειτουργία προς εκείνες που ήδη υπάρχουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας. Πρόκειται, κυρίως, για τις επίλεκτες μονάδες «Αλφα» και «Βίμπελ». Καινούργιες μονάδες δεν χρειάζονται, μιας και οι υπάρχουσες καλύπτουν όλες τις αποστολές που τους αναθέτει η ηγεσία της χώρας κατά τα 100%.

— Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας αξιωματικός της “Άλφα”; Εχουν αλλάξει τα κριτήρια της επιλογής από την εποχή της δημιουργίας της ομάδας;

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανικό κλιμάκιο στον Καύκασο για τις βόμβες στη Βοστώνη

— Οι διαφορές, γενικά, είναι τεράστιες. Εάν στην μακρινή δεκαετία του 1970 μόνο οι υπάλληλοι της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (Κα Γκε Μπε) εισάγονταν στην ομάδα, τώρα η «Αλφα» μπορεί να επιλέγει αξιωματικούς απ' όλες τις υπηρεσίες. Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να μπουν στην ομάδα, και εμείς επιλέγουμε τους καλύτερους. Επίσης έχει αλλάξει και η τεχνολογική συνιστώσα του ζητήματος, είχε συντελεστεί μια μεγάλης κλίμακας ανανέωση εξοπλισμού της μονάδας. Παραμένει αμετάβλητη μόνο η διάθεση των αξιωματικών, το αίσθημα του καθήκοντος στην πατρίδα. Όλα τα υπόλοιπα, βέβαια, έχουν αλλάξει ριζικά. Και πρέπει να επισημάνω, προς το καλύτερο.

— Η “Άλφα” έχει περισσότερη δουλειά τα τελευταία χρόνια;

— Ναι, κατά τη δεκαετία του 1970 ο κόσμος αντιλαμβανόταν τις τρομοκρατικές ενέργειες ως τεράστιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Και τώρα, όπως ξέρετε, δεν περνά σχεδόν ούτε μία μέρα χωρίς ανακοινώσεις των πρακτορείων ειδήσεων για πληρωμένες δολοφονίες ή τρομοκρατικές ενέργειες, που συμβαίνουν, κυρίως στον Βόρειο Καύκασο και άλλες γειτονικές περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε, η απειλή της τρομοκρατίας είναι τώρα πολύ υψηλότερη από ότι ήταν κάποτε.

— Σχετικά με τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, υπάρχουν στο σχέδιο ειδικά προγράμματα προετοιμασίας της«Αλφα»; Πιθανόν, κάποιες ειδικές ασκήσεις;

— Έτσι ή αλλιώς, οι ασκήσεις πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μήνα. Όλες οι μονάδες δουλεύουν πάνω στις υποχρεώσεις που θα αντιμετωπίσουν. Η ομάδα άμεσης δράσης αλλά και η ομάδα πρακτόρων της «Αλφα» θα εργαστούν πλήρως. Το βασικό είναι ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι ο Βόρειος Καύκασος και η γύρω περιοχή αποτελούν μια ζώνη ιδιαίτερης προσοχής. Η εγγύηση της ασφάλειας είναι η σημαντικότερη αποστολή των δυνάμεων ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το βασικό για μας είναι το να διεξαχθούν οι Αγώνες χωρίς έκτακτες καταστάσεις, αυτός είναι ο κυρίαρχος στόχος.

— Συνεργάζεται η «Αλφα» με συναδέλφους από το εξωτερικό;

— Τέτοιες μονάδες, όπως η «Αλφα» θεωρούν απαραίτητη τη μελέτη των καλύτερων εμπειριών των ειδικών δυνάμεων του εξωτερικού, και εμείς, βέβαια, μαθαίνουμε από τις εμπειρίες των Ισραηλινών, των Αμερικανών, των Ισπανών, των Άγγλων κ.ά. Όμως, τουλάχιστον εγώ πιστεύω ότι η μονάδα μας ανήκει στην τριάδα των καλύτερων στον κόσμο. Γι' αυτό, προφανώς, οι περισσότεροι ξένοι συνάδελφοι μαθαίνουν τελικά από εμάς.

Συνέντευξη του πρακτορείου RIA Novosti (Γεκατερίνα Μασένινα) 

  H εξέλιξη της «Αλφα» από το 1974 μέχρι σήμερα 

Η μονάδα «Άλφα» ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1974,  στα πλαίσια της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας. Αρχικά ονομαζόταν απλώς «Α». «Άλφα» την επονόμασαν οι δημοσιογράφοι και αργότερα η νέα ονομασία επικυρώθηκε και επισήμως.Το αρχικό καθήκον της μονάδας, σύμφωνα με το Καταστατικό της ίδρυσής της, ήταν «ο περιορισμός της τρομοκρατίας, του σαμποτάζ και άλλων άκρως επικίνδυνων δράσεων που διαπράττονται [...] με σκοπό τη κατάληψη των ξένων αποστολών, του προσωπικού των, των ιδιαίτερα σημαντικών [...] εγκαταστάσεων».Ως το 1985 η μονάδα «Άλφα» υπαγόταν άμεσα στον γενικό γραμματέα του ΚΚΣΕ και την διοίκηση της Κα Γκε Μπε.

Τα περίφημα «Σπετσνάζ» επιστρέφουν δριμύτερα

 Στην αρχή η ομάδα αποτελούνταν από 40 άτομα. Αργότερα ο αριθμός των μαχητών αυξήθηκε, και συμπεριλαμβανομένων των τοπικών μονάδων που δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, τα Ουράλια και τον Βόρειο Καύκασο, το 1991 η μονάδα αριθμούσε πάνω από 500 άτομα.Σήμερα στη Μόσχα, εκτός από τις τρεις τοπικές μονάδες (Κρασνοντάρ, Εκατερινμπούργκ , Χαμπάροβσκ), υπηρετούν γύρω στα 250 άτομα.Η ομάδα «Α» πραγματοποίησε δεκάδες πολεμικές επιχειρήσεις. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1979, κατά τη διάρκεια της μοναδικής ειδικής επιχείρησης από κοινού με άλλες μονάδες, οι αξιωματικοί της Ομάδας «Α» κατέλαβαν το βαριά οχυρωμένο μέγαρο του προέδρου Αμίν στη Καμπούλ (μ' αυτή την πολιορκία ξεκίνησε ο πόλεμος της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν).Στις 17 Ιουνίου του 1995 η ομάδα «Α» συμμετείχε στην πολιορκία του νοσοκομείου στο Μπουντιόνοβσκ (περιοχή της Σταυρούπολης) όπου οι τρομοκράτες με τον επικεφαλής τον Μπασάγεφ κρατούσαν πάνω από χίλιους ανθρώπους.Στη λίστα των μαχητών της «Αλφα» καταγράφονται πολλές επιχειρήσεις απελευθέρωσης κρατουμένων από τρομοκράτες, όπως στο Θεατρικό κέντρο στην οδό Ντουμπρόβκα στη Μόσχα (23-26 Οκτωβρίου 2002) και στο Μπεσλάν (1-3 Σεπτεμβρίου 2004) κ.ά. Στη λίστα των μελών της μονάδας «Α»  υπάρχουν εκατοντάδες εξολοθρεύσεις και συλλήψεις πολεμάρχων, ξένων μισθοφόρων, ανταρτών και των υποστηρικτών τους, καθώς και κακοποιών.Τα μέλη της «Άλφα» έχουν εγγυηθεί πολλές φορές την προσωπική ασφάλεια των ηγετικών προσώπων του κράτους κατά τις επισκέψεις τους στην Τσετσενία και άλλες εμπόλεμες ζώνες.Η μονάδα «Α» είναι εξοπλισμένη με τα καλύτερα δείγματα όπλων και ειδικών μέσων. Αθόρυβα πιστόλια, τουφέκια και πολυβόλα (όπως και εκείνα που πυροβολούν στο νερό) κατασκευάστηκαν με ειδικές παραγγελίες. Πολλοί συνεργάτες της «Άλφα» ξέρουν να οδηγούν όλα τα είδη των θωρακισμένων οχημάτων, έχουν εξασκηθεί ως αναρριχτές και δύτες.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου RIA Novosti 
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ