2013-08-12 16:55:57
Φωτογραφία για Σχόλιο του Οδυσσέα Αγγελίδη στο θέμα της ηλεκτρικής καλωδιακής σύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας
Ο Οδυσσέας Αγγελίδης μας έστειλε το ακόλουθο σχόλιο που αναφέρεται στο άρθρο: Η νέα ενεργειακή συμφωνία αλλάζει το «χάρτη» στη Μεσόγειο Odysseas Angelides είπε Το σχόλιο μου σχετίζεται με την απόφαση της τριμερούς "συμμαχίας" για την ηλεκτρική καλωδιακή σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

«Το καλώδιο ηλεκτρικής σύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

Αξιόλογες οι μακροχρόνιες προσπάθειες του κ. Νάσου Κτωρίδη για τη σύνδεση με καλώδιο των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με την ηπειρωτική Ευρώπη. Με το καλώδιο αυτό η Κύπρος από αποκομμένο νησί συνδέεται με το Ισραήλ και την Ευρώπη για να έχει εξασφαλισμένη ηλεκτρική παροχή σε περίπτωση που απαιτείται πρόσθετο φορτίο το οποίο οι σταθμοί παραγωγής μας δεν μπορούν να προσφέρουν ή σε οποιανδήποτε έκτακτη ανάγκη.

Αυτό συνιστά μια προσωρινή ή και μεσοπρόθεσμη λύση μέχρις ότου αρχίσουμε να αξιοποιούμε το Φυσικό μας Αέριο (Φ.Α.)
. Ο βασικότερος όμως ρόλος αυτής της σύνδεσης θα πρέπει να αποτελεί μακροπρόθεσμα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το Φ.Α. της Κυπριακής ΑΟΖ προς εξαγωγή. Ως εκ τούτου από τώρα θα πρέπει να καταρτισθούν σχέδια για τη δημιουργία νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής το συντομότερο δυνατό και να υλοποιηθούν σχεδόν παράλληλα με τη συμπλήρωση της πόντισης των καλωδίων σε συσχετισμό βέβαια με την έλευση του Φ.Α. μας.

Είναι εδώ που ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του στην προσέλκυση κεφαλαίων για τη δημιουργία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για εξαγωγικούς κυρίως σκοπούς. Με τη δημιουργία αυτών των σταθμών, ενός ή δύο στο πρώτο στάδιο, παύει να υπάρχει και το μονοπώλιο της ΑΗΚ αλλά και η ανάγκη ιδιωτικοποιήσεως της όπως απαιτεί η Τρόικα, εφ’ όσον θα υπάρχει υγιής ανταγωνισμός, ο οποίος θα βοηθήσει και την ΑΗΚ να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Τότε είναι που θα έχουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια και όχι από την πόντιση και μόνο του καλωδίου.

Οδυσσέας Αγγελίδης,

DIC, MIEE, C.Eng.,

Electrical Engineer.

Οδός Γεωργίου Κάρυου Αρ. 15,

2014 Στρόβολος.

e-mail: [email protected]

08 Αυγούστου 2013.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ