2013-08-20 18:34:04
Φωτογραφία για 500 εκ. $ η περιουσία της Καρολάιν Κένεντι - Αποκαλύφθηκε το επτασφράγιστο μυστικό
Ενα από τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά στην Ουάσινγκτον ήταν το ύψος της προσωπικής περιουσίας της Καρολάιν Κένεντι, την οποία ο πρόεδρος Ομπάμα έχει προτείνει για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Η Καρολάιν Κένεντι τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008 και του 2012. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ξέχασε τη βοήθεια που του πρόσφερε και την πρότεινε για πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ιαπωνία

Πέντε χρόνια πριν, όταν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναπλήρωση της κενής έδρας της Γερουσίας στη Νέα Υόρκη, έδρα που εγκατέλειψε η Χίλαρι Κλίντον για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, είχε αρνηθεί να αποκαλύψει τα περιουσιακά της στοιχεία και τελικά απέσυρε και το ενδιαφέρον της - πολλοί τότε είχαν εικάσει ότι ένας λόγος ήταν κι ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει τα εισοδήματά της. Τώρα όμως είναι υποχρεωμένη να δημοσιοποιήσει τις πηγές του εισοδήματός της, το οποίο αγγίζει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ κερδίζει 12 ως 20 εκατομμύρια τον χρόνο.


Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εισοδήματος προέρχεται από τους μεγάλους αποταμιευτικούς λογαριασμούς που είχε ανοίξει για τα παιδιά και τα εγγόνια του ο παππούς της, Τζον Κένεντι, ο πατριάρχης της οικογένειας, ο οποίος μάλιστα είχε υπηρετήσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Βρετανία από το 1938 ως το 1940. Επιπλέον, η Κένεντι κληρονόμησε και τη μητέρα της Τζάκι αλλά και τον αδελφό της Τζον μετά τον θάνατό τους.

Η Τζάκι όντας «συντηρητική σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα», όπως την περιέγραφαν οι φίλοι της, είχε κατορθώσει να δημιουργήσει μια αξιόλογη περιουσία ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων: μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, συμφώνησε να πάρει 26 εκατομμύρια δολάρια και να παραιτηθεί από κάθε άλλη αξίωση αναφορικά με την τεράστια περιουσία του Ωνάση, ενώ ο τελευταίος της δεσμός με τον οικονομικό σύμβουλο Μορίς Τέμπελσμαν τη βοήθησε να επενδύσει σωστά τα χρήματά της.

Μετά τον θάνατό της το 1994, άφησε στα παιδιά της εκτός από χρήματα κι αξιόλογη ακίνητη περιουσία, μεταξύ της οποίας ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στη 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη (το οποίο πούλησε η Κένεντι το 1996 για 9,5 εκατομμύρια δολάρια) κι ένα κτήμα έκτασης 1.800 στρεμμάτων στη νήσο των πλουσίων Μάρθας Βίνγιαρντ, μέρος του οποίου έχει βγάλει στο σφυρί...

Η Κένεντι κληρονόμησε και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του αδελφού της Τζον που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το 1999, ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διαθέτει μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών όπως της Goldman Sachs και της JP Morgan και δύο πετρελαϊκών εταιρειών. Υπολογίζεται εξάλλου πως κερδίζει και ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο από ομιλίες και από δικαιώματα βιβλίων.

Στήριξε Ομπάμα

Δικηγόρος και συγγραφέας, υποστήριξε ανοιχτά τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008 και του 2012, υποστήριξη την οποία δεν ξέχασε ο Ομπάμα προτείνοντάς τη για πρέσβειρα στην Ιαπωνία. Αν η Γερουσία εγκρίνει την τοποθέτησή της, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Πάντως δεν έλειψαν οι «γκρίνιες» για την επιλογή της, καθώς δεν έχει εμπειρία με την εξωτερική πολιτική και καμία γνώση για την ιαπωνική πολιτική κι επιπλέον έχει να «αντιμετωπίσει» και τον προκάτοχό της Τζον Ρους, ο οποίος ξεπερνώντας κάθε προσδοκία (επίσης δεν είχε πολιτική εμπειρία, αλλά ήταν υποστηρικτής του Ομπάμα), είναι πολύ αγαπητός στην Ιαπωνία.

Αρκετοί ωστόσο υποστηρίζουν πως, παρά την έλλειψη πολιτικής εμπειρίας, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα: «Είναι έξυπνη, μορφωμένη και καλλιεργημένη, αρετές που εκτιμάει ιδιαίτερα η ιαπωνική ελίτ», επισημαίνει η καθηγήτρια Ιαπωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τufts, Σούζαν Νάπιερ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ