2013-08-25 19:41:03
Φωτογραφία για Η σύγχρονη τέχνη εξυμνεί την παράδοση
Τις τελευταίες ημέρες στο Ίνι του δήμου Μινώα, έχει πολυκοσμία. Καλλιτέχνες πάνε και έρχονται κουβαλώντας πίνακες που στήνουν, όχι σε κάποια γκαλερί, αλλά σε ένα χώρο διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένα λαογραφικό μουσείο, γεμάτο παράδοση, παλιά αντικείμενα, κρητικές στολές, εργόχειρα στον αργαλειό και πολλά άλλα.

Είναι, επί της ουσίας, η πρώτη φορά που γίνεται αυτό και η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι στην «μακρινή» επαρχία. Η κίνηση αυτή δεν άφησε αδιάφορους τους ντόπιους που είναι κατ'εξοχήν αγρότες και ειδικά τους υπερήλικες του χωριού.

"Ίντα δουλειά έχουν επαέ αυτοί οι ακαταλαβίστικοι πίνακες;» πολλοί θα αναρωτήθηκαν και έσπευσαν να δουν τί είναι αυτό το περίεργο που γίνεται στο χωριό τους. Αυτές οι στιγμές είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές τόσο για τους ντόπιους όσο όμως και για τους εικαστικούς. Είναι από τις στιγμές που η τέχνη αποκαλύπτει πληθώρα συναισθημάτων, όπως έξαψη, απορία, αμηχανία.


Ο Νίκος Σταθόπουλος κατά την τοποθέτηση των έργων στο λαογραφικό μουσείο Ινίου

«Οι παλαιοί προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το σύγχρονο, την ίδια ώρα που ο καλλιτέχνης με αμηχανία στέκεται απέναντι στην παράδοση, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τη σύγχρονη ζωή με τα έργα του. Θα μπορούσαν να δουν κάτι και να τους σοκάρει ή να θεωρηθεί ακόμα και ότι είναι βέβηλο.

Φαινομενικά μπορεί να διαφαίνεται απόκκλιση μεταξύ του σύγχρονου και του παραδοσιακού, αλλά σαφώς μεταξύ τους υπάρχει μια υπόγεια σχέση, άρρηκτη.

Τα δημιουργήματα του παρελθόντος αφήνουν παρακαταθήκη έμπνευσης στο παρόν.σχολή καλών τεχνών πολιτιστικός σύλλογος Ινίου Φωτεινή Κοκολάκη παράδοση πολιτισμός κρητη

Η εικαστικός Φωτεινή Κοκολάκη

Τα παλιά χρήσιμα εργαλεία ζωής του ανθρώπου στέκονται αγέρωχα στο χθες ως πηγή νέας γνώσης και έμπνευσης στο σήμερα», είπε μιλώντας στο MadeinCreta η εικαστικός Φωτεινή Κοκολάκη, με καταγωγή από Ίνι, και ο άνθρωπος που σχεδίασε το πρόγραμμα της εκδήλωσης κι επιμελήθηκε του προγράμματος.

Και βέβαια πολλά ήταν εκείνα που εντυπωσίασαν όλες τις πλευρές.

«Δε σας κρύβω ότι πολλά ήταν αυτά που με εντυπωσίασαν και ιδιαίτερα πως οι γεροντότεροι κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία.

Οι εργασίες του στησίματος της έκθεσης μέσα στο Λαογραφικό Μουσείο έγιναν αντιληπτές από τους κατοίκους, οι οποίοι με ζωηρό ενδιαφέρον άρχισαν να συμμετέχουν στα δρώμενα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάγνωση της παράδοσης, μέσα από την προσέγγιση που η σύγχρονη τέχνη είχε κάνει. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι η τελευταία γενιά που γαλουχήθηκε με αυτά τα αντικείμενα και γνωρίζει καλά τη χρήση τους.

Είναι δεμένοι με αντικείμενα, ήθη και έθιμα. Για εμάς είναι απλά ένα παλιό αντικείμενο. Για αυτούς είναι ένα σύγχρονο εργαλείο της εποχής τους, που τους έκανε τη ζωή πιο εύκολη. Και δεν είναι μόνο αυτό. Προσπαθούσαν μέσα από τη ματιά του χρόνου να αναγνωρίσουν την καλλιτεχνική προσέγγιση με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ρωτούσαν, κοιτούσαν, παρομοίαζαν, επεξεργάζονταν και προσπαθούσαν να τα παρομοιάσουν με κάποια παλιά ανάμνηση ή εξιστορούσαν βιώματα που είχαν να κάνουν με τα παραδοσιακά αντικείμενα του χώρου».

Η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αξιοποιήσει τους καλλιτεχνικούς σταθμούς της σχολής που βρίσκονται διάσπαρτοι στη χώρα.

Ένας από αυτούς είναι ο καλλιτεχνικός σταθμός του Ρεθύμνου στον οποίο εργάσθηκαν ο καθηγητής γλυπτικής της ΑΣΚΤ κ. Χουλιαράς με μια ομάδα φοιτητών για δύο μήνες το καλοκαίρι και δημιούργησαν έργα γλυπτικής τα οποία παραχώρησαν στο Δήμο Ρεθύμνου συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης.

Γνωρίζοντας την διάθεση εντατικοποίησης των καλλιτεχνικών δράσεων της σχολής τα τελευταία χρόνια η κ. Κοκκολάκη πρότεινε, κατόπιν επιθυμίας του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ίνατος", τη συνεργασία των δύο φορέων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ινίου – Μοναστηρακίου έχει επιδείξει αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο παρελθόν επί σειρά ετών.

Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό πραγματοποιείται η έκθεση καλλιτεχνών της ΑΣΚΤ, με τίτλο "Πολιτισμικοί Διάλογοι - Σύγχρονη Τέχνη και Παράδοση" στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου.

Η συνεργασία αυτή θα είναι η αρχή μιας σειράς κοινών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δράσεων στο μέλλον, όπως τόνισαν και οι δύο πλευρές. Η σύγχρονη τέχνη συμπαρατίθεται με τη λαογραφική παράδοση, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο μία άλλη διάσταση της: του χρόνου να μπορεί να γίνει συμπόσιο με θέμα «Σύγχρονη Τέχνη και παράδοση» που τελευταία φορά έγινε στην Ελλάδα το 1978!

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 24 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει μέχρι 1 Σεπτεμβρίου.

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ