2013-08-29 15:36:05
Φωτογραφία για Σε δυο μήνες η δημοπράτηση των έργων στο Λιμάνι Kατακόλου
Βήμα –βήμα κάθε φορά, πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στο στόχο της κατασκευής των συμπληρωματικών έργων στο λιμάνι του Κατακόλου. Προσφάτως, «πέρασαν» από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας και οι πληροφορίες μας συγκλίνουν στο ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα δημοπρατηθούν!

Στα τέλη του πρώτου μήνα του καλοκαιριού, ήρθαν -επιτέλους- τα καλά μαντάτα, σε ό,τι αφορούσε στην χρηματοδότηση των έργων αναβάθμισης του λιμανιού του Κατακόλου, από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μάλιστα τα συμπληρωματικά έργα του Κατακόλου, εξασφάλιζαν, βάσει της απόφασης αυτής, ένα ανέλπιστο ποσοστό χρηματοδότησης ( 92%), που δεν είχε εγκριθεί για κανένα άλλο λιμάνι από τα «υποψήφια» εντός της ΕΕ.

Τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2015, δίνοντας την δυνατότητα νέων θέσεων πρόσδεσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων ( άνω των 300 μέτρων ) αλλά και της μεταβολής του λιμανιού του Κατακόλου και σε λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα, γεγονός που θα αλλάξει συνολικά τα τουριστικό-οικονομικά δεδομένα.


Σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε ότι στην ίδια απόφαση, το κτήριο που προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες που απορρέουν από τη συνθήκη Σέγκεν, (πρώην τουριστικό) θα χρηματοδοτηθεί ξεχωριστά με 2.000.000 ευρώ και η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει 100% από ευρωπαϊκούς πόρους.

Κανείς βέβαια εκτός από τον πρόεδρο του λιμενικού Ταμείου Κατακόλου έναν περιορισμένο αριθμό τεχνικών στην Π. Ε Ηλείας, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Πύργου, δεν γνωρίζουν πόση προσπάθεια, πόσο τρέξιμο, επιμονή και πιέσεις απαιτήθηκαν μέχρι να εξασφαλιστούν οι υπογραφές κάτω από τις αναγκαίες μελέτες για τα προτεινόμενα έργα, αλλά και για να πειστεί η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή να εγκρίνει τα 12. 265.000 ευρώ για τα λιμενικά έργα του Κατακόλου.

Μετά ταύτα, ήρθε η σειρά του Περιφερειακού Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει θετικά και η ανάθεση της οριστικής μελέτης για την δημοπράτηση των έργων. (Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είχε δώσει «μάχη» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να τα εντάξει).

Καλώς εχόντων των πραγμάτων περί τον Σεπτέμβριο ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο( παράδοση οριστικής μελέτης και προκήρυξη των έργων).

Στόχος παραμένει πάντα, να προλάβουμε τις προθεσμίες, δηλαδή να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την εκτέλεση των λιμενικών έργων πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε λήγει και η ισχύς του προγράμματος 2007-2014. Συμβασιοποίηση των έργων μέσα στις προαναφερόμενες προθεσμίες, σημαίνει απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους και μάλιστα με το… χαριστικό 92%! Την αντίθετη περίπτωση, ουδείς θέλει να την σκέφτεται και να την συζητά Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει των μελετών οι οποίες έχουν συνταχθεί με κοπιώδη και μακροχρόνια εργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, ( από το Μάιο του 2012 ) προβλέπονται τα εξής έργα :

Επέκταση του παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν των καταστημάτων από τεχνητούς ογκόλιθους κατά 8 μέτρα περίπου και σε μήκος 206 μέτρων, κατασκευή κρηπιδότοιχου μήκους 63μ. περίπου,μεταξύ του υφιστάμενου παραλιακού και του ανατολικού παραλιακού κρηπιδώματος της μαρίνας Κατακόλου.

Επέκταση του προσήνεμου μώλου του λιμένα κατά 150μ. περίπου.

Συμπληρωματικές εργασίες στον κεντρικό προβλήτα με κατασκευή νέας νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας προς επέκταση της βόρειας πλευράς του προβλήτα, προκειμένου να δένουν με ευκολία μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Πηγή: ilialive
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ