2013-09-07 03:24:03
Φωτογραφία για Η Κ. Άστον θα συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι ελπίζει να οριστεί μία ημερομηνία για την διεξαγωγή των συνομιλιών για τα πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όταν θα συναντηθεί εντός του μήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από το Βίλνιους όπου βρίσκεται, ενόψει της διεξαγωγής της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) επιθυμούν την επανέναρξη των συνομιλιών για το ιρανικό πρόγραμμα το συντομότερο δυνατόν.

Το Ιράν επιθυμεί να «καθησυχάσει» την διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ζαρίφ ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Άστον, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mehr και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη ενδιαφέρεται να κατευνάσει τις ανησυχίες της Δύσης επειδή τα ατομικά όπλα δεν εντάσσονται στην πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


Ο Ζαρίφ δήλωσε ακόμη ότι διεμήνυσε στην Άστον ότι αν υπάρχει η πολιτική βούληση να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με σεβασμό απέναντι στα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν, τότε η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προχωρήσει στις συνομιλίες.

Το Ισραήλ και χώρες της Δύσης κατηγορούν την Τεχεράνη, η οποία το διαψεύδει, ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η συνάντηση της Άστον –η οποία ηγείται των συνομιλιών με το Ιράν– με τον Ζαρίφ στο περιθώριο της άτυπης συνόδου ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον εκπρόσωπό της.

«Η Ύπατη Εκπρόσωπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ σήμερα το πρωί μετά την πληροφορία ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνο για τις συνομιλίες για τα πυρηνικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άστον, ο Μάικλ Μαν.

«Συμφώνησαν ότι θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στη διάρκεια κατά την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεταβιβάζοντας χθες τον φάκελο του πυρηνικού προγράμματος στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον έμπειρο διπλωμάτη Ζαρίφ, ο πρόεδρος του Ιράν Ροχανί που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, αλλάζει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που ήταν αποκλειστικότητα του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας από το 2003. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ