2013-09-17 09:33:39
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  Ζητούν συνέπεια, υπόσχονται στήριξη...!!!
Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το χρηματοδοτικό κενό και τη μείωση του χρέους θα γίνει πράξη μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, αναμένεται να δώσουν σήμερα ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι στις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχουν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπάι αναμένεται να παρουσιάσουν στον Α. Σαμαρά το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζεται η Κομισιόν για στήριξη της χώρας μας. Προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα

Παράλληλα, οι θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ θα ζητήσουν από τους Ευρωπαίους εταίρους να εκπληρώσουν την υποχρέωση που έχουν αναλάβει και να στηρίξουν την Ελλάδα με περαιτέρω μέτρα διευκόλυνσης, όπως προβλέπεται από τη δήλωση του Eurogroup στα τέλη του 2012.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόεδροι της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα χαιρετίσουν τις μεγάλες προσπάθειες της Ελλάδας και θα αναγνωρίσουν τις θυσίες των Ελλήνων κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα.

O πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια με τον οποίο θα συζητήσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα σε θέματα μεγάλων έργων και ιδιωτικοποιήσεων (ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΟΛΠ).

Χέρμαν Βαν Ρομπάι

Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι προβλέπεται να εκφράσουν ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, ζήτημα στο οποίο επιμένουν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να δοθεί λύση σχετικά με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού μέχρι το 2015.

Μεταρρυθμίσεις

Συγχρόνως, όμως, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα καταστήσουν σαφές στην ελληνική πλευρά ότι εκτός από τις θετικές επιδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, θα πρέπει η Αθήνα να επιδείξει αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Μάρτιν Σουλτς

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιάσει στον Α. Σαμαρά το χρονοδιάγραμμα που επεξεργάζονται Κομισιόν και Ευρωζώνη για τη στήριξη της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, προβλέπεται η εξέταση των δημοσιονομικών αναγκών της Ελλάδας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο και η λήψη απόφασης είτε στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου είτε στην τελευταία για το 2013 συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου.

Πάντως, για να καταστεί δυνατή η λήψη απόφασης εντός των προθεσμιών αυτών οι παράγοντες της ΕΕ θα επισημάνουν σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα στοιχεία για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ελλάδας το 2014 και το 2015.

Δηλαδή, θα καταστήσουν σαφές ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν οι καθυστερήσεις του παρελθόντος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ξεκινάει στις 23 Σεπτεμβρίου, την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών.

Οι γερμανικές εκλογές

Στη βελγική πρωτεύουσα αναγνωρίζουν ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών θα παίξει σημαντικό ρόλο, δεδομένου ότι από τη μορφή που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί και το πόσο μακριά είναι διατεθειμένο να πάει το Βερολίνο στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Θέση της Κομισιόν είναι ότι δεν θα πρέπει να ξαναζήσουμε ένα νέο «ψυχόδραμα», όπως κατά την προηγούμενη αξιολόγηση του Ιουλίου, καθώς κάτι τέτοιο θα στείλει λάθος μηνύματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.

Στις σημερινές επαφές του πρωθυπουργού οι Βρυξέλλες αναμένεται ακόμη να προϊδεάσουν την Αθήνα για τις σκληρές θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει τις επόμενες μέρες η τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτική ήταν η δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα πως η προηγούμενη αξιολόγηση του Ιουλίου ήταν «αρκετά ανιαρή» σε σχέση με αυτήν που θα ακολουθήσει.

Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης / ethnos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ