2013-09-17 10:28:04
Φωτογραφία για Ο Σαμαράς στις Βρυξέλλες με εθνικό τελεσίγραφο
Μπαράζ κρίσιμων συναντήσεων θα έχει την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο διάστημα της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, τα βασικά θέματα της ατζέντας είναι δύο: Η Προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, καθώς και η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Επί της ουσίας, όμως, κρισιμότερη συνάντηση είναι αυτή που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, στην οποία θα είναι επίσης παρών και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης.

Σε αυτή τη συνάντηση θα κριθεί ουσιαστικά και το μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ κουβέντα θα γίνει τόσο για την Cosco, όσο και για τους αυτοκινητοδρόμους.

Στα θέματα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, που πρωτίστως όμως καίνε την κυβέρνηση, οι διαπραγματεύσεις δεν αναμένονται εύκολες και υπάρχουν σημαντικά «αγκάθια».


Το κυριότερο από αυτά είναι οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έχουν πάρει στο παρελθόν ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ.

Συγκεκριμένα, η ΛΑΡΚΟ φαίνεται να χρωστάει 100 εκατ.. ευρώ από παράνομες κρατικές ενισχύσεις, χρήματα που πρέπει να τα δώσει το κράτος. Αν δεν βρεθεί κάποια μέση λύση, τότε η ΕΕ θα επιμείνει πως η εταιρεία θα πρέπει να κλείσει.

Ανάλογο και το πρόβλημα των ΕΑΣ, όπου οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως η Κομισιόν είναι πιθανόν να επιμείνει στη λύση του «ξαφνικού θανάτου» και σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως πρόκειται για μία πολύ δύσκολη υπόθεση που έχει να αντιμετωπίσει.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στις Βρυξέλλες με ξεκάθαρο μήνυμα και αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλες τις επαφές που θα έχει πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Άλλωστε, η επίσκεψη Σαμαρά είναι εξαιρετικά σημαντική ενόψει και της επιστροφής της τρόικας στη χώρα μας.

Πάντως, από τη μεριά τους στην ΕΕ φαίνεται πως δείχνουν πιστοί στο «δόγμα» τους, που δεν είναι άλλο από το ότι «θα δείξουμε αλληλεγγύη, αρκεί να κρατήσετε τις δεσμεύσεις σας και να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού (Ώρες Ελλάδας)

11.45 Ευρωβουλή: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς για 45 λεπτά.

13.00 Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο ανταγωνισμοί, Χοακίν Αλμούνια.

14:00 Γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

15:30 Σύντομη συνέντευξη Τύπου, Μπαρόζο – Σαμαρά (press point)

16:00 Συνάντηση με τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι

Πριν επιστρέψει στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει επίσημο χαιρετισμό στο προσωπικό της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τους ζητήσει σκληρή δουλειά και θα προσπαθήσει να τονώσει το ηθικό τους, καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν αναλάβει το βάρος της προετοιμασίας της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ