2013-09-17 14:59:09
Φωτογραφία για ΣΕΕΠΕ: Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για όλες τις πρώτες κατοικίες
Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ανεξαιρέτως σε όλους τους καταναλωτές με μοναδικό κριτήριο να προορίζεται για την πρώτη κατοικία επαναφέρει στο τραπέζι ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, συνεπικουρούμενος από μελέτη του ΙΟΒΕ... που παρουσίασε Capital.gr. Τι λέει η μελέτη; Ότι εάν καταργηθούν τα κριτήρια ή μπει ένα εισοδηματικό όριο στις 80 χιλιάδες ευρώ, τότε επιλύονται τα τέσσερα βασικά προβλήματα που δημιούργησε η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, χωρίς ταυτόχρονα να απειλείται η σοβαρή «κατάκτηση» του δραστικού περιορισμού του λαθρεμπορίου που επετεύχθη με την εξίσωση. Έτσι όπως τεκμηριώνεται από τη μελέτη του ΙΟΒΕ, το δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του, οι πολίτες θα μπορέσουν να θερμανθούν, ο κλάδος των πετρελαιοειδών του οποίου η βιωσιμότητα απειλείται θα ανασάνει και θα σταματήσει να απειλείται το περιβάλλον, όπως συνέβη με το πρόβλημα της αιθαλομίχλης πέρυσι.


Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΕΕΠΕ, εάν εφαρμοζόταν σήμερα το μέτρο που προτείνει το ΙΟΒΕ και ο Σύνδεσμος τότε με τις τρέχουσες τιμές του θέρμανσης (1,3 ευρώ το λίτρο) οι καταναλωτές θα μπορούσαν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με την επιστροφή του φόρου κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο (25 λεπτά το λίτρο θα είναι η επιδότηση με βάση τα ποσά που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση).

Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα καθώς βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξη της σεζόν και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, δεν υπάρχει καμία προετοιμασία.

Σε σχέση πάντως με την πρόταση να υπάρξει μείωση του ΕΦΚ στο θέρμανσης, τα στοιχεία για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου είναι καταλυτικά και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για συζήτηση: στο τετράμηνο του 2013 η κατανάλωση του θέρμανσης περιορίστηκε κατά 71%, η βενζίνη κατά 11% ενώ η κατανάλωση diesel κίνησης αυξήθηκε κατά 15%. Τα ποσοστά αυτά καταδεικνύουν το δραστικό περιορισμό της παράνομης χρήση του πετρελαίου θέρμανσης ως πετρελαίου κίνησης, που συνέβαινε στο παρελθόν.

Το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ στο θέρμανσης και κίνησης απέτυχε σε όλους τους άλλους τομείς αλλά πέτυχε στο λαθρεμπόριο, πρέπει να υπάρξουν κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις και όχι κατάργησή του, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γ. Αληγιζάκης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Γ. Ψυχογιός τόνισε ότι εάν υπάρξει απλά μια –σχετικά περιορισμένη με βάση τις διαρροές από το ΥΠΟΙΚ – διεύρυνση των κριτηρίων τότε θα αντιμετωπίσουμε το εκρηκτικό πρόβλημα με... ασπιρίνη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του ΙΟΒΕ κ. Μανιάτη, εάν το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόσει την πρόταση για απελευθέρωση των κριτηρίων τότε το δημόσιο θα εισπράξει από 30 έως 90 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από φόρους στο πετρέλαιο λόγω της αύξησης της κατανάλωσης.

Ο κ. Μανιάτης μάλιστα έδωσε και μια άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάσταση του ζητήματος: απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις του μέτρου στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τόνισε ότι η απάντηση δεν είναι προφανής: ανάλογα από το καύσιμο που υποκαθιστά το πετρέλαιο θέρμανσης, υπάρχει επίπτωση στο ισοζύγιο. Εάν το θέρμανσης υποκαθίσταται από φυσικό αέριο ή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο, τότε δεν υπάρχει καμία επίπτωση, ανέφερε ο κ. Μανιάτης.

Στο σημείο αυτό πάντως παρενέβη και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ι. Κωστόπουλος που σημείωσε ότι από τα καύσιμα το κράτος συγκεντρώνει 4 δισ. σε φόρους και με την τακτική που ακολουθεί οδηγεί τον κλάδο σε αφανισμό. «Η λιανική καυσίμων έχει καταστραφεί, ο κλάδος οδηγείται σε κλείσιμο» κατέληξε.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ