2013-09-18 13:59:05
Φωτογραφία για Οι πρυτάνεις απειλούν με λουκέτο
Με λουκέτο στα πανεπιστήμια απειλούν οι πρυτάνεις, αρνούμενοι να δεχθούν ότι υπάρχουν 1.765 πλεονάζοντες, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, προς απόλυση... διοικητικοί υπάλληλοι στα ιδρύματά τους. Αντίθετα, αναφέρουν ότι «οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων υπολείπονται των αναγκαίων κατά 2.500 χιλιάδες». Επίσης, οι πρυτάνεις δήλωσαν αδυναμία να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητεί το υπ. Παιδείας.

Το λουκέτο είναι το τελικό βήμα της μετωπικής σύγκρουσης των ιδρυμάτων με το υπ. Παιδείας, το οποίο θα προχωρήσει μονομερώς στον ορισμό του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων σε κάθε ίδρυμα, οι οποίοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Χθες, στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν ότι για την εξαγωγή του αριθμού θα εφαρμοστούν τα κριτήρια που το υπουργείο είχε προ διμήνου ορίσει για την αξιολόγηση των διοικητικών δομών των ΑΕΙ. Το ερώτημα είναι πώς θα επιλεγούν οι διοικητικοί υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η διαθεσιμότητα θα γίνει με κατάργηση κλάδων, με έκδοση υπουργικής απόφασης.


Η Σύνοδος Πρυτάνεων, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση χθες, ζήτησε την κατάργηση της διαθεσιμότητας, ώστε «να παραμείνουν ανοικτά τα ιδρύματα», όπως ανέφερε στο ομόφωνο ψήφισμά της. Μάλιστα, η Σύνοδος παραθέτει δύο κρίσιμα σημεία:

• Τα δεδομένα που έχουν καταθέσει τα πανεπιστήμια στο υπ. Παιδείας, έπειτα από αξιολόγηση της λειτουργικής κάλυψης των αναγκών τους, δείχνουν όχι πλεόνασμα αλλά σοβαρά ελλείμματα, συνολικά 2.500 υπαλλήλων σε όλα τα ιδρύματα. Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παν. Αθηνών, οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι 1.316 (317 μόνιμοι και 999 ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) και ο απαιτούμενος αριθμός για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος είναι 1.917. Δηλαδή, απαιτείται η πρόσληψη 600 νέων υπαλλήλων.

• Η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας. Ουσιαστικά η αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τα ιδρύματα.

Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ τα οδηγεί σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας. Στο ίδιο οδηγεί, σύμφωνα με τους πρυτάνεις, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 15%, «η τρίτη κατά σειρά τα τελευταία χρόνια. Η συνολική μείωση σε σχέση με την επιχορήγηση του 2010 φθάνει το 65%», όπως είπαν.

Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας δηλώνει ότι η αξιολόγηση θα γίνει. Ενδεικτικά, στέλεχος του υπ. Παιδείας ανέφερε χθες στην «Κ» ότι τα ΑΕΙ εφάρμοσαν στρεβλά τα κριτήρια που είχαν σταλεί μέσα στον Ιούλιο για να αξιολογήσουν τις δομές τους. Ετσι, όπως υποστήριξε το ίδιο στέλεχος, η στρεβλή εφαρμογή των κριτηρίων οδηγεί σε έλλειμμα (2.500, όπως είπαν οι πρυτάνεις), αλλά η ορθή εφαρμογή τους οδηγεί σε πλεόνασμα 1.750 διοικητικών υπαλλήλων, κυρίως στα Παν. Αθηνών, ΕΜΠ και ΑΠΘ.

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ