2013-09-18 16:26:04
Φωτογραφία για Σαμαράς προς Βρυξέλλες: Το χρηματοδοτικό κενό δεν θα καλυφθεί με νέα μέτρα
Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς λίγες μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές όπου ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το μήνυμα πως «τo όποιο κενό κατά τα έτη 2015-2016 θα καλυφθεί με διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι με νέα μέτρα», απηύθυνε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός.

Οι Μπαρόζο, Σούλτς και Ρομπάι πάντως επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του και σημείωσαν ότι είναι πρόθυμοι να στηρίξουν την χώρα στην συνέχιση της προσπάθειάς της. Έδειξαν πάντως ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων δεν τίθεται υπό συζήτηση αλλά αντιθέτως επέμειναν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί.

Έθεσαν δε την ανάγκη πλήρους υλοποίησή του με εντατικοποίηση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων ως προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη, δείχνοντας ότι ταυτίζονται απόλυτα με το Βερολίνο
. Το πλήρες αποτέλεσα των συναντήσεων θα φανεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη είναι σε μερικές εβδομάδες όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Τρόικας και θα φανεί αν συμφωνεί με την ελληνική ανάγνωση των οικονομικών στοιχείων και αν θα ζητηθούν επιπλέον μέτρα που βέβαια δεν θα βαπτιστούν οριζόντια αλλά «διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η δεύτερη και σημαντικότερη είναι το Νοέμβριο όταν θα ανοίξει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων χρόνων και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Ο κ. Σαμαράς ο οποίος θα προτιμούσε η σχετική συζήτηση να μεταφερθεί για την Άνοιξη του 2014, μετέφερε στους συνομιλητές του ότι η κατάσταση στην χώρα είναι κρίσιμη και ότι είναι απαραίτητο και απαιτείται χρόνος προκειμένου να διαχυθεί στην κοινωνία το θετικό αποτέλεσμα από την πολιτική της κυβέρνησης προκειμένου να μην υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Εν ολίγοις ζήτησε την βοήθειά τους ώστε να αποφευχθούν δηλώσεις και ενέργειες από την πλευρά τουλάχιστον των Βρυξελλών που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Μπαρόζο, στις δηλώσεις που ακολούθησαν, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, παραπέμποντας στον επερχόμενο έλεγχο της τρόικας, αν και ανέφερε πως «δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια».

Όμως, άφησε να εννοηθεί ότι το ελληνικό αίτημα -να μην υπάρξουν άλλα δημοσιονομικά μέτρα- μπορεί να συνδεθεί με μια θετικότερη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. «Όσο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερα βάρη θα μεταφερθούν στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από τις επαφές του πρωθυπουργού διεφάνη πιθανότητα συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη ΛΑΡΚΟ. «To όποιο κενό κατά τα έτη 2015-2016 θα καλυφθεί με διαρθρωτικές αλλαγές που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και όχι με νέα μέτρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες στις Βρυξέλλες, επαναλαμβάνοντας έτσι και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δέσμευση που είχε αναλάβει επί ελληνικού εδάφους ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός νέος γύρος λιτότητας.

Ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε το «δημοσιονομικό κενό» στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς χαμηλότερα από τις υφιστάμενες προβλέψεις της τρόικας (4 δισεκατομμύρια), επιφυλασσόμενος όμως για το ακριβές ποσό, ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απάντησε εμμέσως στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες, συνδέοντας το αίτημά του με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων: «Όσο περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν, τόσο λιγότερα βάρη θα μεταφερθούν στους πολίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στις συνομιλίες του με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις θυσίες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και τις πρωτοφανείς επιδόσεις της στη μείωση του ελλείμματος, οι οποίες όμως είχαν βαρύ κοινωνικό τίμημα. «Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κυκλικά προσαρμοσμένο και διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, και η ανάκαμψη είναι προ των πυλών», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνάντηση με Χοακίν Αλμούνια

Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση και με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκαν ζητήματα αιτιάσεων της Επιτροπής για παράτυπες –έμμεσες– κρατικές ενισχύσεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στην ΕΛΒΟ, στη ΛΑΡΚΟ και στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των συμβάσεων στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους βαίνει προς θετική επίλυση το αμέσως προσεχές διάστημα. Επίσης, η Επιτροπή δείχνει διατεθειμένη για συμβιβασμό στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, κάτι που θα επιτρέψει τη συνέχιση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, έστω και υπό άλλο σχήμα, ενώ κατανόηση υπάρχει και για το ζήτημα της ανάγκης να διασωθεί τμήμα της ΕΑΣ, ενταγμένο στο στράτευμα. Οι πιθανότητες όμως να παραμείνει η ΕΑΣ εμπορική εταιρεία, με τον σημερινό αριθμό προσωπικού, είναι σχεδόν μηδαμινές.

Προβλήματα εντοπίζονται και στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Κομισιόν πιέζει για την πώληση θυγατρικών και νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου, σε περίπτωση που από τον έλεγχο που διεξάγεται προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν με τους παραπάνω τρόπους τις όποιες ανάγκες τους, πριν προσφύγουν στα αδιάθετα κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής όμως Ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για ύπαρξη ικανοποίησης όσον αφορά την πορεία εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών ενώ ο επίτροπος Αλμούνια ήταν θετικά διακείμενος απέναντι στις ελληνικές θέσεις και αν και θα τηρηθεί το πνεύμα του νόμου, η ερμηνεία του νόμου είναι θέμα καλής πολιτικής θέλησης, που αυτή τη στιγμή υπάρχει.

Ο πρωθυπουργός πήρε την πολιτική στήριξη που επιθυμούσε από τις Βρυξέλλες και που αποτελεί μία ανάσα για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στο εσωτερικό μέτωπο.
koolnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ