2013-09-18 20:44:52
Φωτογραφία για Βορά στα Μνημόνια και η μικρή αγροτική ιδιοκτησία...!
Παναγόπουλος Θάνος

Μετά τον "θάνατο του εμποράκου", του μισθωτού, του συνταξιούχου, του φορολογούμενου και μιας μακράς σειράς Ελλήνων νοικοκυραίων, έρχεται τώρα και "ο θάνατος του μικροϊδιοκτήτη αγροτικής γης".

Τη φορολογική αφαίμαξη ποσού 2,9 δισ. ευρώ (χωρίς κανείς να αποκλείει ωστόσο και πρόσθετες επιβαρύνσεις στην πορεία) προωθεί το υπουργείο Οικονομικών μέσα από την επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), με τον οποίον επιβάλλεται για πρώτη φορά φορολόγησης στους αγρότες, με 1,5 ευρώ ανά στρέμμα τον ελάχιστο φόρο για τα αγροτεμάχια. Ο φόρος θα φθάνει έως και 47 ευρώ στρέμμα και εάν υπάρχει και κτίσμα θα φθάνει έως και... 230 ευρώ το στρέμμα.

Ο νέος φόρος είναι σαφέστατα άδικος, καθώς επιβάλλεται επί των ακινήτων με αυθαίρετο κριτήριο την έκτασή τους (και με τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου) και όχι επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου, ενώ κάποιο φυσικό πρόσωπο με οικονομικές δυσκολίες και με μια την απλή κατοχή μιας μικρής περιουσίας, θα τυγχάνει ενιαίου τρόπου φορολόγησης με κάποια μεγάλη επιχείρηση.


Επαχθείς συντελεστές έρχονται για κατηγορίες οικοπέδων που θα χαρακτηρίζονται "προνομιούχα". Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα παραθαλάσσια, καθώς ακίνητο σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων θα πληρώνει τριπλάσιο φόρο από κάποιο που βρίσκεται μακρύτερα των 800 μέτρων, ενώ προσαυξήσεις έρχονται και εάν το ακίνητο "βλέπει" λ.χ. σε εθνική οδό,

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ΕΝΦΑ μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

* Πρώτον, αυτός θα επιβάλλεται από το 2014 επί των ακινήτων με κριτήριο την έκταση και τα όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου. Πρόκειται ως εκ τούτου για αμιγή φόρο στην κατοχή ακινήτων παρά για φόρο επί της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου.

* Δεύτερον, ο ΕΝΦΑ κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους. Με τον τρόπο αυτόν απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω του διαμοιρασμού της ακίνητης περιουσίας. Ο κάθε φορολογούμενος θα παραλαμβάνει ενιαίο λογαριασμό με τον φόρο που προκύπτει για το κάθε ακίνητο που πιθανώς κατέχει.

* Τρίτον, ο ΕΝΦΑ επιβάλλεται με ενιαίο τρόπο σε κάθε είδους ακίνητη περιουσία, κτήρια και γήπεδα, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής του ιδιοκτήτη (φυσικό πρόσωπο, ή διαφόρων ειδών νομικά πρόσωπα). Με τον τρόπο αυτόν απαλείφεται η φοροαποφυγή μέσω της μετατόπισης του φόρου σε πρόσωπα με χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.

* Επιπλέον ο ελάχιστος φόρος για την αγροτικής γη όλης της χώρας καθορίστηκε στο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Στον ενιαίο φόρο περιλαμβάνονται όλες οι εκτός σχεδίου εκτάσεις, μεταξύ αυτών και τα οικόπεδα τα οποία επιβαρύνονται με διπλάσιο, ακόμη και τριπλάσιο φόρο αν βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 200μ. από τη θάλασσα.

Τι θα πληρώσουν τα αγροτεμάχια Ειδικά για τα αγροτεμάχια η ρύθμιση έχει ως εξής:

Για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με επιπλέον συντελεστές ως εξής:

* Με βάση τη θέση, προσδιορίζεται ο Συντελεστής Θέσης (ΣΘ) που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του Δημοτικού Διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το γήπεδο.

* Ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Χρήσης (Σ.Χ.) που κυμαίνεται από 0,5 ως 2,5.

* Αναλόγως της απόστασης από τη θάλασσα, προσδιορίζεται Συντελεστής Απόστασης από Θάλασσα (ΣΑΘ) που μπορεί και να τριπλασιάσει τον φόρο.

* Αναλόγως με την επιφάνεια του γηπέδου, προσδιορίζεται Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας (ΣΑΕ). Ο Συντελεστής Απομείωσης Επιφανείας εφαρμόζεται για το κλιμάκιο επιφανείας στο οποίο αντιστοιχεί.

* Αν το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (ΣΠ) ίσος με 1,2.

* Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του γηπέδου, εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.) ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ., ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το γήπεδο έχει επιφάνεια άνω των 10.000 τετραγωνικών μέτρων, ο συντελεστής εφαρμόζεται έως και τα 10.000 τετραγωνικά μέτρα πριν από την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος.

Στους χαμένους θα πρέπει ακόμη να συμπεριληφθούν και όσοι έχουν μονοκατοικίες, εφόσον θα πληρώνουν και για το σπίτι και για το οικόπεδο πάνω στο οποίο έχει χτιστεί αυτό, καθώς και όσοι έχουν διαμερίσματα ή καταστήματα που είναι κλειστά ή ξενοίκιαστα, αφού έως τώρα εξαιρούνταν απ' το χαράτσι μέσω ΔΕΗ.

Γιάννης Μηλιός: Η υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει σε απώλεια ιδιοκτησίας Με δήλωσή του ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός τόνισε σχετικά με τον σχεδιαζόμενο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλει ένα σύστημα φορολόγησης το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο τη μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα ευνοεί σε σημαντικό βαθμό τους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ευνοεί και πάλι τους έχοντες και κατέχοντες αποδεικνύοντας πως κύριος στόχος της είναι η αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου και των πλουσιότερων στρωμάτων της κοινωνίας και παρατήρησε: "...Η υπερφορολόγηση της μικρής ακίνητης περιουσίας θα οδηγήσει στην ασφυξία τους μικροϊδιοκτήτες και τελικά στην απώλεια της ιδιοκτησίας τους.

Ενημερώνουμε την κυβέρνηση και τους δανειστές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, χρησιμοποιώντας όποιο νόμιμο μέσο κρίνει απαραίτητο, για να μην περάσει ένα ακόμη ταξικό χαράτσι που ευνοεί τον μεγάλο πλούτο. Επίσης δεσμευόμαστε ότι, αν η κυβέρνηση κατορθώσει να νομοθετήσει αυτή την αντικοινωνική φορολογία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα την καταργήσει. Με το δικό μας φορολογικό σύστημα θα ανασάνει η πλειοψηφία που σήμερα ασφυκτιά και, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, τα φορολογικά βάρη θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθένα".
avgi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ