2013-09-19 08:11:06
Φωτογραφία για Στον «αέρα» η κατάργηση του φόρου μεταβίβασης - Ποια είναι τα σενάρια
Από τις... διαθέσεις των επικεφαλής της Τρόικα, θα εξαρτηθεί η τύχη του φόρου μεταβίβασης, καθώς μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να είχε εκδηλώσει προ μηνών τη πρόθεση του να παρέμβει στο ισχύον πλαίσιο, ωστόσο οι όποιες απώλειες εσόδων στη παρούσα φάση, σε συνδυασμό με τις επιφυλάξεις για την εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φόρου, καθιστούν εξαρχής εξαιρετικά δύσκολη τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, ενώ απομένουν μερικά 24ωρα έως την επιστροφή των επικεφαλής της Τρόικα, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει στο εάν θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς που διέπει τη φορολόγηση των μεταβιβάσεων ακινήτων έως την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών δηλαδή για την επόμενη διετία ή εάν θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές, προκειμένου να δώσει ανάσες στη κτηματαγορά, που έχει "βαλτώσει" εδώ και πέντε χρόνια.

Το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση των συντελεστών και το δεύτερο προβλέπει τη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης με δεδομένο ότι ήδη έχει θεσμοθετηθεί φόρος υπεραξίας 15% με συντελεστές απομείωσης, με τις απώλειες εσόδων να υπολογίζονται στα 200 με 250 εκατ
. ευρώ, με βάση τα σημερινά επίπεδα αγοραπωλησιών. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εφαρμόζεται συντελεστής 8% έως τις πρώτες 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και 10% για το υπερβάλλον.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για τη κρίσιμη διαπραγμάτευση με τη Τρόικα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, έχοντας καταλήξει στο επικαιροποιημένο σενάριο φορολόγησης κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Πρωταρχικός στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διασφάλιση εσόδων 2,7- 2,9 δισ ευρώ σε ετήσια βάση. Με βάση το Επικαιροποιημένο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, το ύψος των φόρων που θα βεβαιώνονται είναι λίγο κάτω από τα 4 δισ ευρώ. Εάν όμως η Τρόικα επιμείνει σε επίπεδα εισπραξιμότητας 70%, τότε το ύψος των φόρων προς βεβαίωση θα πρέπει να φτάσει στα 4,2 δισ ευρώ, απαιτώντας έτσι νέες αλλαγές στους συντελεστές.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ