2013-09-19 15:00:17
Φωτογραφία για Ξεχάστε ανάπτυξη-πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς κούρεμα χρέους
Ούτε  επενδύσεις και, έτσι, ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά ούτε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα δούμε στην Ελλάδα αν δεν γίνει παραπέρα διαγραφή του ελληνικού κρατικού χρέους... Αυτό αναφέρει η φθινοπωρινή έκθεση προβλέψεων του Κέντρου Προγνώσεων του γερμανικού Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία (Institut fuer Weltwirtschaft – Kiel) λιγότερο από δέκα μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία και, ενόσω, είχε κοπάσει η έντονη προεκλογική συζήτηση σχετικά με το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.

Το Κέντρο Προγνώσεων του Κιέλου όχι μόνο θεωρεί ως την καλύτερη λύση το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, αλλά διαφωνεί με όσους στη σημερινή ή... στη μελλοντική γερμανική κυβέρνηση  θεωρούν πως η συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου "κουρέματος" πλήττει την αξιοπιστία της βούλησης για παραπέρα δημοσιονομική προσαρμογή. Και αυτό γιατί στο IfW, εκτιμούν πως -ούτως ή άλλως- δεν θα επανέλθει η μεγάλη αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.


Αντίθετα, όσο παραμένει  αφόρητα υψηλό το ελληνικό κρατικό χρέος, η ελληνική οικονομία και μαζί της, εν μέρει, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν θα μπορέσει να αναπνεύσει.

Οι διεθνείς οικονομικές προβλέψεις του εν λόγω Κέντρου Προγνώσεων του IfW (κυκλοφορούν κάθε τρεις μήνες) αποτελούν την πρώτη ύλη των κοινών εξαμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων των μεγαλύτερων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας που εκδίδονται υπό την επίβλεψη του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας.

Είναι για πρώτη φορά μετά από καιρό, που οι οικονομολόγοι του Κιέλου επιλέγουν να κάνουν  ειδική αναφορά  (σε ξεχωριστό box στα πλαίσια της ανάλυσης για την ευρωπαϊκή οικονομία) στην ελληνική κρίση.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπερασπίζονται την πιο αιρετική άποψη που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο στη δημόσια συζήτηση της Γερμανίας: Το παραπέρα κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

Οι αποκλίσεις από το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η μείωση των αποταμιεύσεων, των κεφαλαιακών ροών και των ρεαλιστικών προσδοκιών για την επιστροφή στην ανάκαμψη από το 2014 (το IfW προβλέπει ύφεση 1% το 2014) και έπειτα ανεβάζουν το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της ελληνικής οικονομίας στα περίπου 73 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Κέντρο Προγνώσεων του IfW.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/5 του ελληνικού κρατικού χρέους και στα 2/5 του ΑΕΠ της χώρας, Το κυριότερο είναι πως αυτό το ποσό, εκτιμούν οι Γερμανοί οικονομολόγοι, πως δεν θα μπορεί εύκολα να το δανεισθεί η Ελλάδα, βγαίνοντας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Από την άλλη μεριά, παραμένοντας σε τόσο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο το χρέους "κρατιούνται μακριά οι επενδυτές" από την Ελλάδα "τουλάχιστον από μία μακροπρόθεσμη εμπλοκή" στη χώρα.

Ένα τρίτο πακέτο στήριξης  δεν αποτελεί καλύτερη λύση σε σχέση με ένα κούρεμα του χρέους, παραδέχονται στο IfW.

Και αυτό γιατί η επιστροφή στις αγορές -η οποία αποτελεί ένα μέρος αυτού του πακέτου- θα γίνει σε συνθήκες που το χρέος θα παραμένει στα σημερινά ή και σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. "Υπό συζήτηση" είναι ένας συνδυασμός και των δύο μέσων, δηλαδή του κουρέματος χρέους  μαζί με επιστροφή στις αγορές. Θετικό είναι το IfW και στο ενδεχόμενο απευθείας στήριξης των ελληνικών τραπεζών απευθείας τον ESM, εφόσον δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
46o Ράλλυ Δ.Ε.Θ.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
46o Ράλλυ Δ.Ε.Θ.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ