2013-09-19 16:35:04
Φωτογραφία για Στα 2,36 δισ. ευρώ τα τουριστικά έσοδα
Στα 2,36 δισ. ευρώ ανήλθαν φέτος τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, αυξημένες κατά 12,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι που ήταν 2,1 δισ. ευρώ, ενώ ξεπέρασαν και το υψηλό του Ιουλίου 2011 (χρονιά με ρεκόρ αφίξεων-εσόδων) που ήταν 2,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η εξέλιξη των τουριστικών εσόδων επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι στο σύνολο του έτους οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ. Την περίοδο τώρα Ιανουαρίου-Ιουλίου η χώρα πέτυχε από τον τουρισμό εισπράξεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 15,5% σε σχέση με τα 4,9 δισ. ευρώ που ήταν η περσινή επίδοση επταμήνου. Το επτάμηνο του 2011 η αντίστοιχη επίδοση ήταν 5,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η άνοδος του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου τον Ιούλιο οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους, κατά 258 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων κατά 14%. Οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από Ελληνες μειώθηκαν κατά 6,2 εκατ. ευρώ ή 3,1%.


Ομως -παρά την καλή εικόνα αφίξεων και εσόδων- περισσότερες από 6.000 μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.

Οι κυριότεροι λόγοι που απειλούν ακόμα και με λουκέτο πολλά μικρά ξενοδοχεία είναι: Το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος λειτουργίας των μονάδων, που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη φορολογία.

Επίσης η μείωση της μέσης τιμής διάθεσης των δωματίων, καθώς και ο περιορισμός της μέσης δαπάνης των ξένων τουριστών. Η κατάσταση είναι δυσχερέστερη για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που δέχονται κυρίως Ελληνες επισκέπτες, καθώς βλέπουν τα έσοδά τους να συμπιέζονται ακόμα περισσότερο.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι tour operators έχουν μειώσει από 50% σε 25% τις προκαταβολές τους για τις κρατήσεις (early booking), ενώ πληρώνουν τα ξενοδοχεία έως και 90 ημέρες μετά τη διαμονή.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ