2013-09-19 16:48:13
Φωτογραφία για Οι Έλληνες τρελάθηκαν, σχολιάζουν οι αναγνώστες της Liberation
"Η Δημοκρατία πέθανε εκεί που γεννήθηκε. Διογένη βγες από το πιθάρι του, Οι Ελληνες τρελάθηκαν!".

Πρόκειται για ένα από τα καυστικά σχόλια δεκάδων αναγνωστών της αριστερής εφημερίδας "Liberation" η οποία από χτες παραθέτει εκτενή άρθρα για την εν ψυχρώ δολοφονία του Π. Φύσσα όπως και σύσσωμος ο γαλλικός, ευρωπαϊκός και αμερικανικός Τύπος.

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει επίσης πως ο δράστης είναι μέλος ενός συγκεκριμένου κόμματος, οι βουλευτές του οποίου διώκονται για βιαιοπραγίες.

«Ακτιβιστής ράπερ δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα», γράφει η "Liberation" σημειώνοντας ότι το κόμμα που αρνείται την εμπλοκή του έχει συχνά κατηγορηθεί για επιθέσεις, «ενώ και βουλευτές του διώκονται για βιαιοπραγίες».

«Έλληνας ράπερ βρέθηκε με μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη... Μα τι κάνει η Ελληνική Αστυνομία;», είναι άλλο σχόλιο αναγνώστη ενώ υπάρχουν και αυτοί που κάνουν παραλληλισμούς με την χώρα τους καθώς και εκεί, το ακροδεξιό κόμμα της χώρας, το "Εθνικό Μέτωπο", εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο στις δημοσκοπήσεις
. «Μα τι κουβαλούν στο κεφάλι τους οι Έλληνες που έβαλαν στη Βουλή αυτό το φασιστικό, αντισημιτικό κόμμα; Η Δημοκρατία είναι νεκρή...». «Κι εμείς οι Γάλλοι δεν είμαστε καλύτεροι... Τα ίδια θα έκανε το Εθνικό Μέτωπο». «Ω, η ακροδεξιά! Ένα συνονθύλευμα ψυχικά διαταραγμένων ατόμων», γράφουν Γάλλοι αναγνώστες.

«Η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε έναν νεοναζί μετά το μαχαίρωμα μέχρι θανάτου ενός αριστερού σε συμπλοκή. Το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο», αναφέρει , από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο και προσθέτει: "Ο 45χρονος ύποπτος ανήκει στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και συνελήφθη από την αστυνομία. Εν μέσω και των απεργιακών κινητοποιήσεων στο δημόσιο, το γεγονός αυτό ίσως οδηγήσει σε περισσότερες διαμαρτυρίες".

Για ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων βίας υποκινούμενα από μέλη της Ακροδεξιάς κάνoυν λόγο και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές εφημερίδες σχολιάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία του 34χρονου μουσικού , επισημαίνουν ωστόσο, ότι ο θάνατος του Π. Φύσσα είναι ένα από τα περιστατικά βίας που σημειώνονται σε μία χώρα που μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από την κρίση .

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η δολοφονία σημειώθηκε σε μία εργατική συνοικία του Πειραιά προσθέτοντας πως ο νεαρός δέχτηκε δύο μαχαιριές στην καρδιά και στο στήθος. Επισημαίνει επίσης πως ο φόνος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη και νέες εκκλήσεις για απαγόρευση της Χρυσής Αυγής.

"Ενώ η χώρα που έχει χτυπηθεί από την κρίση παρέλυσε λόγω της απεργίας, η αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, μετά την φονική επίθεση με μαχαίρι κατά του 34χρονου Παύλου Φύσσα", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα "Guardian" προσθέτοντας ότι σε ένα πολιτικό σκηνικό πολωμένο λόγω της απελπισίας που έχει προκαλέσει η ύφεση και της ενίσχυσης της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και άμεσο κάλεσμα για διαμαρτυρίες. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει μάλιστα ότι μέλη της Χρυσής Αυγής φέρονται να επιτέθηκαν προ ημερών σε συνδικαλιστές του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Το ΒΒC κάνει λόγο για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας και προσθέτει ότι η δολοφονία έγινε την ημέρα που τα συνδικάτα είχαν κηρύξει γενική απεργία κατά των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Τονίζει ότι η Χρυσή Αυγή έχει κατηγορηθεί κατ' εξακολούθηση για βίαιες επιθέσεις κατά αριστερών και μεταναστών.

Αναφέρει ωστόσο ότι το κόμμα έχει 18 βουλευτές και η δημοφιλία του αυξάνεται όσο βαθαίνει η κρίση και ότι η κυβέρνηση φοβάται πως η απαγόρευση του κόμματος ίσως ενισχύσει την δημοτικότητά του.

Η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, σε σχετικό της άρθρο με τίτλο:" Δολοφονία αριστερού ακτιβιστή σοκάρει την Ελλάδα», αναφέρει: "Εδώ και καιρό η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βάλει εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αριστερών. Τώρα ένας οπαδός τους μαχαίρωσε έναν αριστερό ράπερ μετά από μια πολιτική συζήτηση».

"Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κυνήγι αριστερών", είναι ο τίτλος στην Τageszeitung , η οποία υπογραμμίζει την παθητική στάση της αστυνομίας η οποία αν και ήταν εκεί, παρενέβη πολύ αργά, σύμφωνα με τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα.

Η "Neue Zuercher Zeitung" εστιάζει στο ότι ο 45χρονος ακροδεξιός δράστης είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, ενώ η αυστριακή "Kleine Zeitung" υπογραμμίζει ότι στη χώρα μας αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας.

Πηγή: protothema
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ