2013-09-19 16:42:16
Φωτογραφία για Νταμπίζας: «Καλύφθηκαν τα κενά»
Ο Λουτσιάνο Φιγκερόα παρουσιάστηκε κι επίσημα σήμερα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ωστόσο, όλο αυτό επισκιάστηκε από τον Νίκο Νταμπίζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού έκανε τον απολογισμό των μεταγραφών που ολοκληρώθηκαν για τους «πράσινους», ενώ ο ίδιος στάθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που υπήρξαν.

Πάντως, χαρακτήρισε πλήρες το υλικό της ομάδας και όπως δήλωσε, περιμένει βελτίωση άμεσα, εκφράζοντας της εμπιστοσύνη, τόσο του ίδιου, όσο και της διοίκησης προς τον Γιάννη Αναστασίου.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Ολοκληρώσαμε το ρόστερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε πλήρεις. Υπήρξαν και “στραβές”, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Προσπάθησα να κινηθώ με γνώμονα το αγωνιστικό και το οικονομικό κομμάτι. Είναι μια δύσκολη ισορροπία.

Παράλληλα μίλησε για την περίπτωση του Καστιγιόν, για τους «κομμένους» που παρέμειναν στην ομάδα, ενώ αναφέρθηκε και στην οικονομική ασφάλεια που παρέχει η ΠΑΕ στους ποδοσφαιριστές, λέγοντας:


«Έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική συνέπεια στους ποδοσφαιριστές μας και αυτό ήταν ένα από τα κυρίαρχα σημεία στην αρχική μας προσέγγιση ότι “μπορεί να μην πάρετε τα χρήματα που θα πάρετε σε άλλη ομάδα, αλλά σίγουρα θα είναι συνεπέστατη η ομάδα στις πληρωμές”. Αυτό ήταν κυρίαρχο θέμα στην κουβέντα που κάναμε στην αρχή με τον κ. Αλαφούζο».

Με αφορμή του Λουτσιάνο Φιγκερόα, ο Νίκος Νταμπίζας εισαγωγικά, δήλωσε:

«Κλείνοντας τις μεταγραφικές μας κινήσεις θεωρώ ότι από το αρχικό πλάνο υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς την κατεύθυνση που είχαμε. Προσπαθήσαμε να εξαντλήσουμε κάποιες περιπτώσεις στο ελληνικό στοιχείο. Για τους άλφα, βήτα λόγους 3-4 περιπτώσεις που είχαμε προτεραιότητα δεν έγιναν πράξη. Από εκεί και πέρα όπως σας έχω ξαναπεί, δεν είμαστε δογματικοί και προσπαθήσαμε να έχουμε κάποια ανάλογη παρουσία με διαφοροποιήσεις, χωρίς να διαταράξουμε την αρχική σκέψη για το ελληνικό στοιχείο.

Υπάρχει μια διαπίστωση στους κόλπους της ομάδας ότι ίσως οι Έλληνες αποδείχθηκαν πιο δύσκολοι από τους ξένους. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα που χειρίστηκα κάποιες καταστάσεις. Είναι απορία πόσο θέλει ένας παίκτης να έρθει στον Παναθηναϊκό, αλλά θεωρώ ότι πιο εύκολα ήταν τα πράγματα με τους παίκτες από το εξωτερικό με το brand name του Παναθηναϊκού.

Ολοκληρώσαμε το ρόστερ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε πλήρης, καλύφθηκαν όλα τα κενά και από δω και πέρα προσηλωμένοι με όλο το ρόστερ στη διάθεση του προπονητή να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, δηλαδή τα αποτελέσματα».

Πώς θα κρίνατε την έως τώρα παρουσία σας στη θέση του τεχνικού διευθυντή;

«Δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου. Η αρχική κατεύθυνση είναι ότι προσπαθείς για τα λιγότερα δυνατά λάθη. Θεωρώ ότι όταν έχεις έναν ξεκάθαρο στόχο από την αρχή, είσαι ειλικρινής απέναντι στον κόσμο που διαπραγματεύεσαι, ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες για λάθος. Αν δεν λειτουργείς υπό πίεση, θεωρώ ότι το περιθώριο λάθους το ελαχιστοποιείς.

Υπήρξαν και στραβές, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Προσπάθησα να κινηθώ με γνώμονα το αγωνιστικό και το οικονομικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει οικονομική εξυγίανση, αλλά να μη μείνουμε πίσω στη δυναμική της ομάδας, στη στελέχωση του ρόστερ.

Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Ασχέτως προσώπου, για οποιονδήποτε τεχνικό διευθυντή, όταν έχει να κάνει μεγάλες προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ είναι δύσκολο. Δεν είναι εύκολο να υπάρξει μαζική προσαρμογή πολλών νέων παικτών. Υπάρχει η δυναμική του συλλόγου, που δεν είναι ελαφριά, δηλαδή δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς πίεση».

Γιατί ο Φιγκερόα «έκλεισε» τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούνιο αλλά και με ποια λογική κινηθήκατε για τον Καστιγιόν, αφού δεν είχε κανένα από τα στοιχεία που όπως είπατε διαθέτει ο Φιγκερόα (αναλογία γκολ, προσωπικότητα).

«Σας έχω πει ότι κινούμαστε με γνώμονα το αγωνιστικό και το οικονομικό. Ήμασταν ειλικρινείς από την αρχή στον Φιγκερόα. Έγινε συζήτηση στην αρχή της σεζόν και δεν βρέθηκε λύση. Ο Καστιγιόν ήταν διαφορετική περίπτωση, κυρίως είχε να κάνει με το θέμα της επένδυσης. Και στην πορεία θελήσαμε αυτό να το ισοσταθμήσουμε και με τον Μπαλμπόα, ο οποίος ήρθε ως μία επένδυση σε έναν ταλαντούχο επιθετικό.

Αυτό που έγινε με τον Λουτσιάνο μπορεί να μας στοίχισε χρονικά, αλλά τηρουμένων των αναλογιών κάναμε μια καλή συμφωνία για τα οικονομικά δεδομένα μας, έδειξε ότι θέλει να έρθει στον Παναθηναϊκό και από εκεί και πέρα υπάρχουν παίκτες που τους αγαπάει ο κόσμος. Αυτό πολλές φορές πουλιέται εντέχνως. Θεωρώ ότι ο Φιγκερόα δεν το πουλάει, του βγαίνει και αυτό το εκτιμώ.

Οι πληροφορίες που πήρα για τον Φιγκερόα από τα αποδυτήρια μου έλυσαν τις όποιες αγωνιστικές απορίες. Όσο για τον Καστιγιόν δεν ήταν εξασφαλισμένη λύση, αλλά ο προπονητής έχοντας γνώση από τον Άγιαξ, πίστευε ότι μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε. Δεν είχε την αναλογία των γκολ του Φιγκερόα αλλά θα μπορούσε να αναπτυχθεί. Ήταν σε μια άλλη λογική».

Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα των «κομμένων» που παρέμειναν στην ομάδα;

«Από την αρχή ήμασταν ξεκάθαροι απέναντί τους. Κάποιοι βρήκαν λύση, κάποιοι έμειναν μαζί μας. Υπήρξαν περιπτώσεις για όσους έμειναν μαζί μας που τους εξασφαλίστηκε η παρουσία σε άλλη ομάδα χωρίς οικονομικό κόστος, δεν το δέχθηκαν. Τους εξηγήσαμε ότι αυτή είναι μια σταθερή άποψη που έχουμε γι' αυτούς. Δεν βρήκαμε λύση.

Τα παιδιά θεώρησαν ότι είναι το συμφέρον τους να μείνουν στον Παναθηναϊκό. Είναι μαζί μας στην ομάδα. Δεν είναι στις αγωνιστικές προτεραιότητες της ομάδας. Κάναμε τον προγραμματισμό μας. Δεν μπορούμε να τους απαγορέψουμε να είναι μέλη στην ομάδα. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αγωνιστικές προτεραιότητές μας είναι ίδιες από την αρχή έως το τέλος. Σε όσες αγορές είναι ανοιχτές, προσπαθούμε, αλλά είναι δύσκολο να γίνει κάτι τώρα».

Έχετε την εντύπωση πως στην πορεία των μεταγραφών ίσως και να έγιναν καλύτερες κινήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό;

«Πολλές φορές παρουσιάζονται ευκαιρίες που στην αρχή της μεταγραφικής περιόδου ήταν αδύνατες. Στην πορεία μπορείς να αξιοποιήσεις ευκαιρίες. Κριτήριο καλώς ή κακώς είναι το οικονομικό και επειδή θα κριθούμε και γι' αυτό το πράγμα, θα φανεί και αυτό. Μπορεί να έχουμε πάρει παίκτες με βαριά βιογραφικά, αλλά θέλουμε να το αποδείξουν μέσα στο γήπεδο».

Θεωρείτε πως αυτό ήταν το πιο δύσκολο καλοκαίρι ως προς το οικονομικό; Και επιπλέον μπορεί να αντέξει ο Παναθηναϊκός άλλη μία σεζόν χωρίς τα έσοδα της Ευρώπης;

«Όταν πας να χτίσεις ένα σπίτι, θες να διαθέσεις ένα ποσό και πάντα βγαίνει κάτι παραπάνω. Υπήρξε καλή συνεργασία με τον κ. Αλαφούζο και τις όποιες υπερβάσεις τις αποφασίσαμε από κοινού. Είμαστε ικανοποιημένοι σε αυτό το κομμάτι, άσχετα εάν ξεφύγαμε λίγο από τον αρχικό σχεδιασμό. Δεν έχει πολυτέλεια ο Παναθηναϊκός να χάσει τα όποια έσοδα. Θέλουμε να είμαστε ελκυστική σαν ομάδα για να έχουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο για να έρθουν έξτρα έσοδα».

Ως τεχνικός διευθυντής σκοπεύετε κάποια στιγμή να κατεβείτε στα αποδυτήρια για να μιλήσετε στους παίκτες ή ο ρόλος σας έχει να κάνει καθαρά με τον σχεδιασμό;

«Είμαι κάθε μέρα στα αποδυτήρια και κοντά στους παίκτες. Η ομάδα είναι έμπρακτα κοντά στους παίκτες. Είμαι σχεδόν κάθε μέρα στις προπονήσεις, στα παιχνίδια. Αυτό που είναι να κάνω, το κάνω. Η στήριξη της ομάδας σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο τους την παρέχει.

Ξέρω πώς λειτουργούν άνθρωποι υπό συνθήκες πίεσης. Προσπαθούμε να υπάρχει ισορροπία στο αρνητικό και στο θετικό αποτέλεσμα. Είναι βασικό να είναι προσηλωμένοι οι παίκτες στη δουλειά τους και από εκεί και πέρα είναι στο χέρι τους να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους».

Στο οικονομικό πότε θα είναι ο Παναθηναϊκός σε θέση να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί από την ελληνική αγορά;

«Σαν δυναμική ο Παναθηναϊκός δεν το έχει χάσει. Οικονομικά εάν έρθει πρόταση από άλλη ομάδα, εκεί έχουμε έλλειμμα. Καλό είναι να συνυπολογίζονται όλοι οι παράμετροι σε μια μεταγραφή. Καμία ανασφάλεια δεν υπάρχει στο οικονομικό, γιατί έχουμε εξασφαλίσει την οικονομική συνέπεια στους ποδοσφαιριστές μας και αυτό ήταν ένα από τα κυρίαρχα σημεία στην αρχική μας προσέγγιση ότι “μπορεί να μην πάρετε τα χρήματα που θα πάρετε σε άλλη ομάδα, αλλά σίγουρα θα είναι συνεπέστατη η ομάδα στις πληρωμές”. Αυτό ήταν κυρίαρχο θέμα στην κουβέντα που κάναμε στην αρχή με τον κ. Αλαφούζο».

Δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, υπάρχει πίεση που μεταδίδεται και από τον κόσμο. Τι πρέπει να αλλάξει, χρειάζεται χρόνος;

«Υπήρξε καθυστερημένη προσέλευση αρκετών μελών του ρόστερ. Είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα της ετοιμότητας. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με το αποτέλεσμα. Φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού έχεις ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μπορείς να ανταπεξέλθεις στην πίεση. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε αποτελέσματα και μέσα από αυτά θα έρθει η καλή ψυχολογία.

Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάρα πολλά, τεράστια. Πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Και μετά το ματς με τη Βέροια και στα Χανιά η αντιμετώπιση που είχε η ομάδα από τον κόσμο για μας είναι η μεγαλύτερη τόνωση που μπορούμε να πάρουμε. Αυτές οι συμπεριφορές ελαφρύνουν την πίεση».

Μπορεί να αλλάξει κάτι ως προς την τακτική και τη φιλοσοφία της ομάδας;

«Κάθε ομάδα είναι αυτονόητο ότι έχει ένα πλάνο με κάποιες διαφοροποιήσεις. Και ο προπονητής έχει διευκρινίσει από την αρχή το πλάνο του. Τίποτα δεν είναι στάνταρ. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιχνιδιού είναι αυτονόητο να υπάρχει διαφορετική προσέγγιση».

Τα αποτελέσματα κρίνουν τα πάντα και υπάρχει ήδη μία σχετική παραφιλολογία για τον προπονητή. Μέχρι πoύ φτάνει η στήριξη της διοίκησης;

«Δεν έχει ημερομηνία λήξης η στήριξη. Ή στηρίζεις ή όχι. Καθοριστικός ρόλος για την ψυχολογία είναι το αποτέλεσμα αλλά πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό που κάνουμε και να το εκπέμπουμε. Αυτό που βάλαμε από την αρχή ως πλάνο, θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε. Η πίεση και η προπονητολογία, είναι μέρος του παιχνιδιού».
Allinsports
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ