2013-09-19 20:21:19
Φωτογραφία για Τόνοι γερμανικών χημικών ουσιών στη Συρία
Δήμητρα Κυρανούδη

Το θέμα της Συρίας επανέρχεται στον προεκλογικό αγώνα μετά τις καταγγελίες της Αριστεράς ότι στο παρελθόν η Γερμανία προμήθευε το καθεστώς με χημικά, με τα οποία μπορεί να παρασκευασθεί και νευροτοξικό αέριο.

Η Γερμανία προμήθευσε το συριακό καθεστώς με περισσότερους από 100 τόνους χημικών τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την παρασκευή νευροτοξικού αερίου. Αυτό προκύπτει από απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης μετά από σχετική επερώτηση που κατέθεσε η Κ.Ο. του κόμματος της Αριστεράς.

Η αποστολή του υλικού έγινε τα έτη 2002/2003 όταν κυβερνούσαν Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι και 2005/2006, όταν την εξουσία μοιράζονταν Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συγκεκριμένες άδειες εξαγωγών δόθηκαν υπό την προϋπόθεση ότι τα χημικά θα χρησιμοποιούνταν για ειρηνικούς σκοπούς. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη» για διαφορετική αξιοποίησή τους, σύμφωνα με τους ίδιους.


Τι απαντά η Άγκελα Μέρκελ

Μέρκελ: «Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, χρησιμοποιήθηκαν για ειρηνικούς σκοπούς»

Όπως δήλωσε και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στο χθεσινοβραδινό κεντρικό μαγκαζίνο της κρατικής τηλεόρασης ARD:

«Η τότε συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων είχε δει πολύ προσεκτικά που θα χρησιμοποιούνταν αυτά τα χημικά και, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, χρησιμοποιήθηκαν για ειρηνικούς σκοπούς. Εξετάζουμε φυσικά όλες τις κατηγορίες, αλλά βάσει των όσων έχουμε δει έως τώρα, η άδεια εξαγωγών αφορούσε στην ειρηνική εκμετάλλευσή τους. Κάναμε και άλλους ελέγχους. Από τον Μάιο του 2011 ισχύουν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Συρίας και έκτοτε δεν έχουν γίνει τέτοιες εξαγωγές προς τη χώρα. Όσον αφορά τα προηγούμενα χρόνια, θα το αποσαφηνίσουμε. Εντούτοις τα πρώτα στοιχεία δείχνουν: δεν έγινε χρήση (των χημικών) για την Παρασκευή, για παράδειγμα, του αερίου Σαρίν».

Γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές αυτές εγκρίθηκαν προκειμένου να αξιοποιηθούν, μεταξύ άλλων, για την παρασκευή κοσμημάτων ή από την βιομηχανία πετρελαίου. Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για την επεξεργασία μετάλλου ή την παρασκευή οδοντόκρεμας.

Δριμύ «κατηγορώ» της Αριστεράς

Τα χημικά αυτά χρησιμοποιούνται επίσης για την επεξεργασία μετάλλου ή την παρασκευή οδοντόκρεμας

Τη σχετική επερώτηση κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του κόμματος και ειδικός σε θέματα χημικών όπλων Γιαν φαν Άκεν: «Επί χρόνια η Γερμανία προμήθευε πράγματι τη Συρία με 111 τόνους χημικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παρασκευή του αερίου Σαρίν, σε μια χώρα για την οποία ήταν γνωστό ήδη από τότε ότι είχε ένα πρόγραμμα παρασκευής Σαρίν. Το θεωρώ ανεύθυνο».

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βασικός υποψήφιος της Αριστεράς στις επικείμενες εκλογές Γκρέγκορ Γκίζι μέσω twitter: «Προφανώς η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για το θάνατο 1.400 παιδιών, ανδρών και γυναικών που προκλήθηκε από την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό».

dpa, ard, Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
DW
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ