2013-09-20 00:43:08
Φωτογραφία για Η ευρωπαϊκή μαφία περνάει στην πλαστογράφηση
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέπτυξε ένα σχέδιο δράσης για τα έτη 2014-2019 για την καταπολέμηση των νέων μορφών εγκληματικότητας, του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Russia Voice, το ογκώδες έγγραφο της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου δημοσιοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Για να εγκρίνουν πιο γρήγορα τα νέα μέτρα οι βουλευτές, η Γιουροπόλ – η αστυνομική υπηρεσία της ΕΕ – παρουσίασε μία τροποποιημένη έκθεση για την κατάσταση της εγκληματικότητας.

Διαπιστώθηκε, για παράδειγμα, ότι τα τελευταία 10 χρόνια η οργανωμένη κυβερνοεγκληματικότητα στην Ευρώπη άλλαξε ιθαγένεια. Όπως υποστηρίζουν οι ευρωαστυνομικοί, πρόσφατα εξαρθρώθηκε μία εγκληματική οργάνωση, μέλη της οποίας ήταν εκπρόσωποι εξήντα εθνικοτήτων. Είναι απίθανο να σταματήσει η προέλαση των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο, αλλά μπορεί να μειωθεί η αύξηση της κυβερνοαπειλής, λέει ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Μπρούτερ:


Στους απλούς χρήστες του Διαδικτύου πρέπει να εξηγήσουμε, με ποιον ακριβώς τρόπο είναι ασφαλείς οι αγορές στο Διαδίκτυο, να μιλήσουμε για τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Αν οι πολίτες, που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, γίνουν πιο προσεκτικοί, τότε οι εγκληματίες θα έχουν πολύ λιγότερες δυνατότητες να παραβιάσουν το νόμο.

Σε γενικές γραμμές, η εθνοτική εγκληματικότητα δεν εξαφανίστηκε από την Ευρώπη. Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γιουροπόλ, στην ΕΕ υπάρχουν περίπου τέσσερις χιλιάδες συμμορίες. Την ιταλική, τη σερβική ή τη «ρωσική» μαφίες, που θεωρούνταν οι πιο σκληρές στην Ευρώπη, αντικατέστησε η «αλβανική μαφία». Μάλιστα οι ειδικοί της Γιουροπόλ παραδέχονται, ότι η λέξη «αλβανική» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την πολιτική ορθότητα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για «μαφία του Κοσόβου». Ως προς την αγριότητα και τη θρασύτητα αυτή ξεπερνάει όλα όσα έχουμε δει στον Παλαιό Κόσμο.

Άλλαξε, όμως, και ο τομέας απασχόλησης των εγκληματικών συμμοριών: οι ομάδες ειδικεύτηκαν στην πλαστογράφηση φαρμάκων, ρούχων, τη φορολογική απάτη και το ξέπλυμα χρήματος. Όπως δήλωσε ο βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου από τη Βρετανία Ουίλιαμ Νιούτον-Νταν (Bill Newton Dunn), ο όγκος της αγοράς των παράνομων φαρμάκων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Αλλά μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε, ότι σε κανένα φαρμακείο της ΕΕ δεν μπορεί κάποιος να είναι 100% βέβαιος, ότι θα του πουλήσουν νόμιμο φάρμακο.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παραγωγή και πώληση παράνομων προϊόντων εκπαιδεύτηκαν πολλοί έμποροι ναρκωτικών. Αν για το εμπόριο ναρκωτικών μπορεί κάποιος να καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση, τότε για εγκληματικότητα σχετιζόμενη με παράνομα προϊόντα στην ΕΕ μπορεί να καταδικαστεί το πολύ σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το τρέχον έτος ο κύκλος εργασιών των πλαστών προϊόντων αποτέλεσε στην ΕΕ περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η αγορά των λαθραίων τσιγάρων, που αποτελεί το 11% ολόκληρης της αγοράς καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη ρωσική αγορά καπνού τα παραποιημένα και λαθραία προϊόντα αποτελούν το 2%.

Greek Finance Forum
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το όριο του μαχαιριού
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το όριο του μαχαιριού
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ