2013-09-20 08:56:46
Φωτογραφία για Βάστα Τούρκο να γεμίσω! Άρθρο κόλαφος για όσους προτείνουν λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία
Έμεινα για άλλη μία φορά κατάπληκτος απο την κοινότυπη πρόταση της φιλελεύθερης κας Ξαφά για το κλείσιμο των Αμυντικών Βιομηχανίων. 

Έτσι απλά, να κλείσουν γιατί είναι μη ανταγωνιστικές! Κανένας προβληματισμός ,καμία σύγκριση με το τι ισχύει διεθνώς σχετικά με την Αμυντική Βιομηχανία, προφανής δε η άγνοια βασικών ιδιαιτεροτήτων του χώρου της Αμυντικής βιομηχανίας.

Μόνο στείρος, ξύλινος λόγος « να κλείσουν οι Αμυντικές Βιομηχανίες»!!!

Δηλαδή τι διαφορά έχει το παραπάνω απο το «να παραμείνουν εσαεί κρατικές οι αμυντικές βιομηχανίες» ή το «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»;

Eξηγούμαι λοιπόν: Σε καμμία χώρα Δύσης ή Ανατολής δεν υπάρχουν «κερδοφόρες» και«ανταγωνιστικές» Αμυντικές βιομηχανίες με την κλασσική έννοια της οικονομικής θεωρίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά τα προϊόντα της Αμυντικής Βιομηχανίας δεν είναι σωβρακοφανέλλες να πουλιούνται ελεύθερα παντού, υπάρχουν περιορισμοί και ιδιαιτερότητες που οδηγούν στην ειδική μεταχείριση τους. Παρακάτω αναφέρω κάποια ενδεικτικά :


Περιορισμοί εξαγωγών για Διεθνείς, Πολιτικούς η Γεωστρατηγικούς λόγους

Δεν μπορεί π.χ. η ΕΑΣ να παράξει πυρομαχικά για συγκεκριμένες χώρες (Ιράν, Συρία, Βενεζουέλα, Β.Κορέα κλπ) παρόλο που θα μπορούσε να έχει πολύ δελεαστικές προτάσεις.

Από την άλλη ενώ δεν υπάρχει διεθνής απαγόρευση πώλησης όπλων στη Ταϊβάν όσες χώρες θέλουν καλές σχέσεις με τη Κίνα εφαρμόζουν ένα άτυπο εμπάργκο εναντίον της Ταιβάν.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι πολλές φορές οι ΗΠΑ δεν αποδεσμεύουν οπλικά συστήματα εάν κατά τη γνώμη τους θα ανατρέψουν την ισορροπία σε μία περιοχή (πχ Ελλάς-Τουρκία)

Πολλαπλασιαστές αξίας των αμυντικών προϊόντων

Ο κάτοχος των καλύτερων όπλων όχι μόνο εξασφαλίζει την άμυνα του, αλλά επιβάλλει και την θέλησή του στους άλλους. Τα εθνικά συμφέροντα των χωρών από την αρχαιότητα έως σήμερα διασφαλίζονται, ενίοτε και επιβάλλονται μέσω της άμεσης η έμμεσης πίεσης που ασκεί αυτός που έχει υπεροπλία.

Ας δούμε λοιπόν πως με βάση τα παραπάνω δρουν οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες του πλανήτη.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ της ισχυρότερης στρατιωτικής χώρας στον πλανήτη η οποία συγχρόνως διατηρεί και την πιο «φιλελεύθερη οικονομία» και στην οποία σχεδόν το σύνολο της Αμυντικής Βιομηχανίας είναι ιδιωτικό, είναι το πλέον χαρακτηριστικό.

Στις ΗΠΑ όλες οι αμυντικές της βιομηχανίες οι οποίες είναι και από τις μεγαλύτερες του πλανήτη (Lockheed Martin BOEING, BAE Systems , General Dynamics RAYTHEON, Northrop Grumman, κλπ.)επιβιώνουν στηριζόμενες σε ποσοστό πάνω απο 60-70% στις παραγγελίες που λαμβάνουν από το Κράτος τους .

Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα, τα ναυπηγεία των αεροπλανοφόρων και των πυρηνικών υποβρυχίων τους τα οποία έχουν μοναδικό πελάτη τις ΕΔ των ΗΠΑ.

Το δε υπολειπόμενο 20-30% των πωλήσεων τους οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε «Πολιτικές προώθησης» (sic!) που εφαρμόζει το κράτος τους.

Περισσότερα 
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΒΑΪΣ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΚΤΗΣ!»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΒΑΪΣ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΚΤΗΣ!»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ