2013-09-20 08:59:02
Φωτογραφία για Stratfor: H Xρυσή Αυγή και ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης
Ο γρίφος της αντιμετώπισης των άκρων σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης. Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής και οι δυο επιλογές. Τα μαθήματα από Γερμανία και Ισπανία στην «απαγόρευση» εξτρεμιστικών κομμάτων.

Αν και οι τελευταίες εξελίξεις και η δράση της Χρυσής Αυγής έχουν προκαλέσει την γενική κατακραυγή στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σύνθετη. 

Το κόμμα δημιουργήθηκε στις αρχές του 1990 και μέχρι πρόσφατα είχε ελάχιστη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας, στην οποία κυριαρχούσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Η οξύτατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα άλλαξε δραματικά την κατάσταση. Καθώς η ανεργία σκαρφάλωνε σε πρωτοφανή επίπεδα και η χώρα βυθιζόταν σε εξαετή ύφεση, η Χρυσή Αυγή και άλλα περιθωριακά κόμματα γνώρισαν μια απότομη άνοδο στην δημοτικότητα τους. Η στήριξη προς την Χρυσή Αυγή αυξήθηκε από το 0,3% στις εκλογές του 2009 στο 7% στις εκλογές του Μαϊου του 2012. Σήμερα το κόμμα έχει 18 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο.


H άνοδος της Χρυσής Αυγής εξηγείται από την βαθιά οικονομική κρίση της Ελλάδας, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα της χώρας. Ενώ η Χρυσή Αυγή και ακόμη περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξαναν τα ποσοστά τους, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έδιναν μάχη για την επιβίωση τους.

Τα δύο κόμματα κατάφεραν να σχηματίσουν ένα εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό μετά από δεύτερη εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο του 2012.

Περισσότερα Euro2day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ