2013-09-20 09:25:04
Φωτογραφία για Οταν οι φάλαινες έκαναν βόλτες στη στεριά!
Ενα εντυπωσιακό εύρημα ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στο Περού. Πρόκειται για τα απολιθώματα ενός αρχαίου κήτους το οποίο διέθετε πόδια.

Διάφορα ευρήματα που έχουν εντοπισθεί στο παρελθόν δείχνουν ότι οι φάλαινες, όπως και τα περισσότερα θηλαστικά, αρχικά ζούσαν στη στεριά και σταδιακά μετατράπηκαν αρχικά σε αμφίβια και στη συνέχεια σε θαλάσσια όντα.

Το νέο εύρημα

Παλαιοντολόγοι εντόπισαν τα απολιθώματα στην έρημο Οκουκάχε η οποία, όπως όλα δείχνουν, ήταν κάποτε θαλάσσια περιοχή αφού ανακαλύπτονται εκεί συνεχώς απολιθώματα αρχαίων θαλάσσιων όντων. Το εύρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στη Νότιο Αμερική κάποιο αρχαίο θαλάσσιο θηλαστικό.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε ένα είδος που ζούσε πριν από 40 εκατομμύρια έτη. Πρόκειται για ένα άγνωστο μέχρι σήμερα είδος που οι ειδικοί θεωρούν ότι ήταν μέλος της οικογένειας των αρχαιοκητών στην οποία ανήκουν διάφορα προγονικά είδη των σημερινών φαλαινών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το είδος αποτελεί σημαντικό κρίκο στην εξελικτική πορεία των φαλαινών από τη στεριά προς τη θάλασσα.


Το χρονικό

Τα ευρήματα που έχουν εντοπιστεί σε όλο τον πλανήτη δείχνουν ότι το πρώτο είδος φάλαινας που εμφανίστηκε ήταν ένα παμφάγο ζώο με γούνα. Από αυτό το ζώο προέκυψαν διάφορα αμφίβια είδη φαλαινών τα οποία διέθεταν πόδια και αρθρώσεις ισχίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πριν από 52 εκατομμύρια έτη ξεκίνησαν οι εξελικτικές διεργασίες που οδήγησαν τις φάλαινες από τη στεριά στους ωκεανούς. Προοδευτικά εξαφανίστηκαν τα ισχία και τα πτερύγια πήραν τη θέση των ποδιών. Πιστεύεται ότι οι φάλαινες εγκατέλειψαν οριστικά τη στεριά και έγιναν πλήρως υδρόβια όντα πριν από 40 εκατομμύρια έτη.

Όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πρώτες (θαλάσσιες) φάλαινες διατηρούσαν χαρακτηριστικά της στεριανής καταγωγής τους, μια εκτίμηση που το νέο εύρημα επιβεβαιώνει. Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που οι φάλαινες έγιναν θαλάσσια όντα πριν από περίπου 40 εκατομμύρια έτη χρειάστηκαν περίπου άλλα πέντε εκατομμύρια έτη ώστε να απαλλαγούν οριστικά από ο,τιδήποτε θύμιζε ότι ήταν κάποτε ζώα της στεριάς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ