2013-09-20 12:01:06
Φωτογραφία για Φθηνότερο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν για Ελλάδα και Ε.Ε.
Χθες στο Μπακού, η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ υπέγραψε συμφωνίες 25ετούς διάρκειας για την προμήθεια άνω των 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, ποσότητες που θα... διανεμηθούν σε εταιρείες σε Ιταλία, Ελλάδα και Βουλγαρία.

Χαμηλότερη τιμή

Οι συμφωνίες αυτές, που χαρακτηρίστηκαν από τον περιφερειακό πρόεδρο της BP για το Αζερμπαϊτζάν κ. Γκόρντον Μπίλερ «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου», προσφέρουν σύμφωνα με έγκυρες πηγές αέριο σε τιμή χαμηλότερη κατά 10-12% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο της τιμής τoυ ρωσικού αερίου. Μία από αυτές τις συμφωνίες υπέγραψε και η ΔΕΠΑ για την προμήθεια 1 δισ. κ.μ. αερίου, ενώ οι άλλες 9 ευρωπαϊκές εταιρείες είναι οι Shell, Bulgargas, Gasnatural Fenosa, EON, GDF Suez, Hera Trading, AXPO και ENEL.

Οι πρώτες ποσότητες, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, αναμένονται να παραδοθούν το 2019. Τη συμφωνία υπέγραψε στο Μπακού ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Χάρης Σαχίνης, ο οποίος μετέφερε την ικανοποίηση του υπουργού Γιάννη Μανιάτη για την επίτευξη της συμφωνίας και επισήμανε την καθοριστική συμβολή του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου στην προσπάθεια της ΔΕΠΑ για την επίτευξη ανταγωνιστικών τιμών.


Η Ελλάδα

Για την Ελλάδα, η συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν στην παρούσα συγκυρία αποκτάει πρόσθετη αξία, καθώς αναμένεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση έναντι της Gazprom στις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας αερίου με βασικό αίτημα τη μείωση της τιμής στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου που κυμαίνονται κατά 20% χαμηλότερα από την τιμή προμήθειας της Ελλάδας.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, όφελος είναι οι προοπτικές ενεργειακής ασφάλειας και ανταγωνιστικών τιμών που δημιουργεί συνολικά για την Ευρώπη η στρατηγική αυτή συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, που ξεκίνησε με την υπογραφή για την υλοποίηση του αγωγού Tap. Ο πρόεδρος της Socar Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες στο Μπακού, τόνισε ότι «σηματοδοτούν το ξεκίνημα απευθείας σύνδεσης των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών αγορών». Είμαι βέβαιος -είπε- ότι «η συνεργασία θα ωφελήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».

Η συμφωνία

Τη συμφωνία χαιρέτισε με δήλωσή του στο περιθώριο των εργασιών του άτυπου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας στη Λιθουανία ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου. Η συμφωνία «αποτελεί μία έμπρακτη επιβράβευση των δυναμικών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς ενέργειας, και τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου και συμπλήρωσε «Η χώρα μας οριστικοποιεί την πρόσβασή της σε μία νέα πηγή προμήθειας φυσικού αερίου, με ανταγωνιστικούς όρους. Αναδεικνύονται έτσι τα άμεσα οφέλη και οι αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργεί η επικράτηση του αγωγού TAP, πέραν της γεωπολιτικής αναβάθμισης που συνεπάγεται η παρουσία της χώρας μας στον διεθνή χάρτη των αγωγών».

Καθημερινή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ