2013-09-20 14:31:05
Φωτογραφία για Ερώτηση του Τ. Κουίκ για τη φορολόγηση ελαιοκαλλιεργειών και όχι μόνο
Ούτε και την ευλογημένη ελιά δεν σέβεται η τσουνάμι φορολογική πολιτική που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, υπακούωντας στις εντολές της Τρόικας.

Βάζει την ελαιοκαλλιέργεια στο Συντελεστή 2, την ώρα που η ελληνική ελιά δέχεται τρομακτικές πιέσεις από το σκληρό ανταγωνισμό, όχι μόνο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, αλλά και από χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως Τυνησία - Μαρόκο.

Οι πρώτοι που ξεσηκώθηκαν και δικαίως διαμαρτύρονται, είναι οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, σε ένα νησί που έχει λυγίσει από τον Καλλικράτη και από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Το τελικό κτύπημα στις ελαιοκαλλιέργειες, συμπεριλαμβάνεται στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, στην οποία προχωράει το αρμόδιο Υπουργείο, ρίχνοντας στον Καιάδα της Ύφεσης τον ήδη υπερχρεωμένο Έλληνα πολίτη.

Το νέο αυτό φορολογικό σοκ καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Σύμφωνα με επιλεκτικές διαρροές η Κυβέρνηση σχεδιάζει να φορολογήσει και την αγροτική γη ολόκληρης της χώρας επιβάλλοντας ελάχιστο φόρο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ιστοσελίδα lesvosnews, «στον ενιαίο φόρο περιλαμβάνονται όλες οι εκτάσεις εκτός σχεδίου και τα οικόπεδα που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη από 200μ. από τη θάλασσα θα επιβαρύνονται με διπλάσιο ή τριπλάσιο φόρο».

Η φορολόγηση θα προσαυξάνεται εκτός των άλλων και με το Συντελεστή Χρήσης ανάλογα με τη χρήση του αγροτεμαχίου, στις δε ελαιοκαλλιέργειες ο Συντελεστής θα είναι 2!

Το ρόλο που διαδραματίζει η κατηγορία των αγροτών στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας, προφανώς το Υπουργείο Οικονομικών τον παραγνωρίζει, αφού στο κείμενο που διέρρευσε δεν θεσπίζονται απαλλαγές για τους επαγγελματίες αγρότες ή τους αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Στο νησί της Λέσβου, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, οι ελαιοκαλλιέργειες φορολογούνται αδυσώπητα, δημιουργώντας τεράστιο πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.

«Θα μεριμνήσετε ώστε να υπάρχουν απαλλαγές για τους επαγγελματίες αγρότες και ιδιαίτερα για αυτούς των παραμεθορίων περιοχών;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μάθει έως πότε θα υπακούει στις εντολές της Τρόικας για επιβολή νέων φόρων.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΘΕΜΑ: ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΙ ΔΙΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Συνεχίζοντας την προσφιλή σας μέθοδο, μέσω επιλεκτικών διαρροών για να μετρήσετε την αντοχή του κόσμου, ώστε να προσαρμόσετε το τελικό φορολογικό σχέδιο, διαχέετε ότι σκοπεύετε να φορολογήσετε και την αγροτική γη ολόκληρης της χώρας, επιβάλλοντας ελάχιστο φόρο 1,5 ευρώ ανά στρέμμα.

Η φορολόγηση θα προσαυξάνεται εκτός των άλλων και με το «Συντελεστή Χρήσης», ανάλογα με τη χρήση του αγροτεμαχίου, στις δε ελαιοκαλλιέργειες ο Συντελεστής θα είναι 2, με ανώτατο Συντελεστή για άλλη χρήση το 2,5.

Στο κείμενο που διέρρευσε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο σας, δεν προβλέπονται απαλλαγές για τους επαγγελματίες αγρότες που τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία του Κ.Φ.Α.Σ. ή ανήκουν στο ειδικό καθεστώς αγροτών, προφανώς παραγνωρίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει, υπό αντίξοες συνθήκες, αυτή η κατηγορία στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

Με την αδυσώπητη φορολόγηση και της ελαιοκαλλιέργειας, δεν λαμβάνετε υπόψη ότι πλήττονται τοπικές κοινωνίες που ήδη αντιμετωπίζουν την παρατεταμένη ύφεση και ανεργία και μάλιστα όταν η δραστηριότητα αυτή έχει πρωτεύοντα ρόλο στην οικονομία της περιοχής, όπως στο νησί της Λέσβου και όχι μόνο.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Έως πότε θα υπακούετε στις εντολές της Τρόϊκας για επιβολή νέων φόρων, όταν η φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων έχει στερέψει προ πολλού, κάτι που αποδεικνύεται από τη συνεχόμενη κατάρρευση των φορολογικών εσόδων;

2.Θα μεριμνήσετε ώστε να υπάρχουν απαλλαγές για τους επαγγελματίες αγρότες και ιδιαίτερα για αυτούς των παραμεθορίων περιοχών;

3.Κατανοείτε ότι τέτοιου είδους κινήσεις τελικά θα οδηγήσουν στην ερήμωση και των ακριτικών περιοχών της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από τη Δανία με αγάπη
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από τη Δανία με αγάπη
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ