2013-09-20 18:00:06
Φωτογραφία για Πάνω από 100 τόνοι χημικών από τη Γερμανία στη Συρία!
Αποκαλύψεις πριν τις βουλευτικές εκλογές το Σαββατοκύριακο

Το ζήτημα της Συρίας επανέρχεται στην εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση παραδέχθηκε, απαντώντας σε επερώτηση της Κ.Ο. του κόμματος της Αριστεράς, ότι το Βερολίνο είχε προμηθεύσει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ με πάνω από 100 τόνους χημικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή νευροτοξικού αερίου.

Οι χημικές ουσίες απεστάλησαν στη Συρία την περίοδο 2002 – 2003 επί κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, αλλά και στη διετία 2005 – 2006, εποχή του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι συγκεκριμένες άδειες εξαγωγών δόθηκαν υπό τον όρο ότι τα χημικά θα χρησιμοποιούνταν για ειρηνικούς σκοπούς ( π.χ. στη βιομηχανία πετρελαίου ή για παρασκευή κοσμημάτων). Επισήμαναν ότι οι ίδιες χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται και για την επεξεργασία μετάλλου ή την παρασκευή οδοντόκρεμας.


«Εξετάζουμε φυσικά όλες τις κατηγορίες, αλλά βάσει των όσων έχουμε δει έως τώρα, η άδεια εξαγωγών αφορούσε στην ειρηνική εκμετάλλευσή τους» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στη δημόσια τηλεόραση ARD. Τόνισε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως δεν έγινε χρήση των χημικών για την παρασκευή του αερίου σαρίν.

Ο βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς,  ειδικός σε θέματα χημικών όπλων,  Γιαν φαν Άκεν, έκανε λόγο για ανεύθυνη πράξη της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας ότι επί χρόνια «προμήθευε πράγματι τη Συρία με 111 τόνους χημικών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για την παρασκευή του αερίου Σαρίν, σε μια χώρα για την οποία ήταν γνωστό ήδη από τότε ότι είχε ένα πρόγραμμα παρασκευής Σαρίν»..

Ο βασικός υποψήφιος της Αριστεράς στις εκλογές, Γκρέγκορ Γκίζι, επέκρινε τη γερμανική κυβέρνηση μέσω twitter: «Προφανώς η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για το θάνατο 1.400 παιδιών, ανδρών και γυναικών που προκλήθηκε από την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Δαμασκό».

Newsrooom Enet με πληροφορίες από Deutsche Welle

aienaristeyein
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ